Χρονόμετρο

    N. Μητρόπουλος: «Δεν ξέρουμε τι μας γίνεται στον Τουρισμό…»

    Δημοσιεύτηκε στις

    ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΙΔΡΥΣΗ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ

     

    Να καταστεί προτεραιότητα τονίζει ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ι. Α.Μ. – Θ., αφού λείπουν από την περιοχή μας κρίσιμες πληροφορίες για το ποιοι, πως, πόσα ξοδεύουν και γιατί επιλέγουν Καβάλα και Θάσο για να περάσουν μέρος των διακοπών τους

     

     

     

    Την αναγκαιότητα ίδρυσης Ινστιτούτου Τουριστικών Μελετών, το οποίο θα παρέχει όλες εκείνες τις χρήσιμες πληροφορίες στους τοπικούς φορείς, σχετικά με την ταυτότητα των επισκεπτών της Καβάλας και της Θάσου έθεσε ως κορυφαία προτεραιότητα ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Νάσος Μητρόπουλος.

     

    Ο κ. Μητρόπουλος υπογράμμισε με δηλώσεις του στο «Χ» ότι ουσιαστικά μέχρι σήμερα δεν ξέρουμε τι μας γίνεται στον τομέα του Τουρισμού, αφού άπαντες κινούνται εμπειρικά και μέσω παρατηρήσεων, αλλά χωρίς μετρήσιμους δείκτες, αναφορικά με το ποιοι επισκέπτες, πως και γιατί επιλέγουν την Καβάλα και τη Θάσο για να περάσουν μέρος των διακοπών τους, όπως και το κυριότερο πόσα ξοδεύουν στην περιοχή μας.

     

     

    «Όχι» σε Τμήμα Τουριστικών Σπουδών, οι επιχειρήσεις θέλουν ευπαρουσίαστο, αλλά φτηνό εργατικό δυναμικό

     

    Αρχικά, η κουβέντα με τον κ. Μητρόπουλο ξεκίνησε από το ερώτημα αν με την αύξηση του τουριστικού ρεύματος σε Καβάλα και Θάσο έχει ωριμάσει ο καιρός για τη δημιουργία ενός τμήματος Τουριστικών Επαγγελμάτων στο Τ.Ε.Ι. Α.Μ. – Θ.

     

    «Προσωπικά, δεν είμαι υπέρ του να γίνει ένα Τμήμα Τουριστικών Επαγγελμάτων στην Καβάλα. Θεωρώ ότι δεν λύνουν το πρόβλημα. Οι επιχειρήσεις και κυρίως οι ξενοδοχειακές, θέλουν συνήθως ένα ευπαρουσίαστο μεν, αλλά φτηνό εργατικό δυναμικό, το οποίο μπορούν εύκολα να βρουν σε αποφοίτους Λυκείων ή ΙΕΚ. Αυτό που λείπει από την περιοχή μας και πρέπει να το καταλάβουν όλοι, είναι ένα Ινστιτούτο Τουριστικών Μελετών. Δεν έχουμε ιδέα πόσοι τουρίστες έρχονται στην περιοχή μας, πόσο χρόνο διαμένουν, πόσα λεφτά αφήνουν, που αρέσκονται να πηγαίνουν. Αυτές οι καθολικές μετρήσεις μέχρι σήμερα δεν είναι δυνατές, γίνονται με στατιστικές, εμπειρικά και με παρατηρησιακή αντίληψη, μέσω ερωτηματολογίων σε σημεία, που κινούνται οι τουρίστες, όπως τα φέρι-μποτ ή η αγορά. Αυτό θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα για την Καβάλα».

     

     

    «Δυστυχώς, μας λείπουν κρίσιμες πληροφορίες»

     

    Εν συνεχεία, ο κ. Μητρόπουλος μίλησε για έλλειψη βασικών πληροφοριών γύρω από το κομμάτι και τη διαχείριση του τουρισμού στην περιοχή μας. «Πριν 15 χρόνια βλέπαμε ότι στην περιοχή μας κινούνταν Γερμανοί, μετά ήρθαν Ρώσοι, Βούλγαροι. Το τοπίο συνεχώς αλλάζει, σε ό,τι αφορά τους τουρίστες. Πρέπει να γνωρίζουμε πως έρχονται οι τουρίστες στην περιοχή μας, μέσω ποιων γραφείων. Υπάρχει μια ολόκληρη επιστημική μελέτη που πρέπει να γίνεται πίσω από τον τομέα του τουρισμού. Έχει σημασία τι εμπειρίες θέλει να βιώσει ένας επισκέπτης. Έρχεται για θρησκευτικό τουρισμό, για μπάνια και παραλίες, για θαλάσσια σπορ. Αν κρίνω δε από τα σπορ, σίγουρα δεν έρχεται γι’ αυτόν τον λόγο και πρέπει όλα αυτά να μας προβληματίσουν. Δυστυχώς, μας λείπουν κρίσιμες πληροφορίες. Η Ελλάδα έχει βαριά βιομηχανία τον τουρισμό, όμως ασχολούμαστε με πράγματα ήσσονος σημασίας. Κόβουμε με το μάτι πόσοι μπορεί να επισκέφθηκαν τους Φιλίππους, τα μουσεία, μετρώντας τα εισιτήρια ή με άλλους τρόπους, αλλά όχι με απόλυτα νούμερα».

     

     

    Πρόταση για στέγαση του Ινστιτούτου στους χώρους του Τ.Ε.Ι. Α.Μ.-Θ.

     

    Καταληκτικά, ο κ. Μητρόπουλος επανέφερε στο προσκήνιο τη σύσταση του Ινστιτούτου και τη λειτουργία του μέσα στους χώρους του Τ.Ε.Ι. Α.Μ.-Θ.:

     

    «Αυτό που πρέπει να κοιτάξει και ο δήμος Καβάλας, η Π.Ε. Καβάλας και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης είναι η δημιουργία ενός τέτοιου Ινστιτούτου Μελετών, να το βάλουν ως κορυφαία προτεραιότητα. Το Τ.Ε.Ι. Α.Μ.-Θ. έχει κάνει την πρόταση, προσφερόμαστε να το φιλοξενήσουμε και να το στελεχώσουμε και να το ενεργοποιήσουμε στην αρχική του λειτουργία με το μικρότερο δυνατόν κόστος, ώστε να βγάλει άμεσα αποτελέσματα. Δεν ξέρουμε τι μας γίνεται στον τουρισμό. Οι πληροφορίες είναι θαμπές, όχι πλήρεις και αυτό οδηγεί πολλές φορές σε λανθασμένα συμπεράσματα. Π.χ., δεν γνωρίζουμε αν έρχονται πλούσιοι ή φτωχοί τουρίστες, αν έρχονταν κάποτε πιο εύποροι και τους διώξαμε με κάποιον τρόπο. Αυτά τα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν με τη δημιουργία ενός Τμήματος Τουριστικών Επαγγελμάτων. Πόσα ξενοδοχεία στην περιοχή μας χρειάζονται μάνατζερ; Οι πληροφορίες είναι αυτές που θα βοηθήσουν τα ξενοδοχεία και τις τουριστικές επιχειρήσεις. Αν τις έχουν, ίσως και να εκατονταπλασιάσουν τους τζίρους τους, θα φέρουν χρήμα στην πόλη και την Περιφέρεια μας και ίσως ανοίξουν περισσότερες θέσεις εργασίας».

     


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.