Χρονόμετρο

    Χωρίς φάρμακα οι Καβαλιώτες

    Δημοσιεύτηκε στις

    Το 40% των πολιτών αδυνατεί να πληρώσει τη συμμετοχή του στα φαρμακεία!

     

    Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, Σίσσυ Ρακιντζή

     

    Ένα ακόμη δείγμα, που καταμαρτυρά την εξαθλίωση, στην οποία έχουν περιέλθει οι πολίτες αυτής της χώρας είναι η αδυναμία τους να πληρώσουν τη συνδρομή τους για ένα είδος πρώτης ανάγκης, το φάρμακο.

    Αυτό ανέφερε με δηλώσεις της στο «Χ» η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καβάλας, Σίσσυ Ρακιντζή, τονίζοντας ότι το 40% των συμπολιτών μας, είτε δεν μπορεί να πληρώσει καθόλου, είτε καταβάλει με δόσεις τη συμμετοχή του για να πάρει τα απαραίτητα σκευάσματα από τα φαρμακεία.

     

    Άνθρωποι με σοβαρές παθήσεις ακολουθούν δική τους αγωγή!

    «Δυστυχώς, καθημερινά αυξάνεται η αδυναμία των ασφαλισμένων να πληρώσουν τη συμμετοχή των φαρμάκων τους. Αυτό πολλές φορές έχει ως αποτέλεσμα άρρωστοι άνθρωποι, ακόμη και με σοβαρές παθήσεις, είτε να παίρνουν λιγότερα φάρμακα και να μειώνουν τη δοσολογία ή ακόμη να κάνουν δική τους αγωγή! Κινδυνεύει η ζωή των συνανθρώπων μας!», ανέφερε αρχικά η κ. Ρακιντζή.

     

    40% των πολιτών δυσκολεύεται ή δεν πληρώνει συμμετοχή, απόν το κράτος

    Συνεχίζοντας, η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καβάλας επισήμανε πως «αυτά τα φαινόμενα είναι τραγικά για τους επαγγελματίες υγείας, τα οποία τα ζούμε καθημερινά. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να πληρώσουν τη συμμετοχή τους και αγγίζει το 40% των συμπολιτών μας, είτε πληρώνει με δόσεις από μήνα σε μήνα κι αφού έχει λάβει τη σύνταξή του. Το πλέον τραγικό της υπόθεσης είναι στο κομμάτι των ανασφάλιστων συμπολιτών μας. Υποτίθεται ο νόμος, που ισχύει για τους ανασφάλιστους, θα έπρεπε να απλοποιεί τα πράγματα. Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι άνεργοι και για εκείνους που δεν έχουν κανένα εισόδημα, η συμμετοχή είναι 0%. Παρόλ’ αυτά, βγαίνει μια διαφορά από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, που ξεκινά από τα 10 και μπορεί να φτάνει στα 40 ή 50 ευρώ! Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν ούτε ένα ευρώ στα χέρια τους. Πως περιμένει το κράτος να ανταποκριθούν στη συμμετοχή τους; Φεύγουν χωρίς να πάρουν τα φάρμακά τους. Κάποτε τους εξυπηρετούσαμε μέσω του Κοινωνικού Φαρμακείου, όμως με τον νόμο των ανασφαλίστων, πρέπει να απευθύνονται αποκλειστικά στα ιδιωτικά φαρμακεία».

     

    Σοβαρές ελλείψεις και πάλι στα φάρμακα

    Η κ. Ρακιντζή αναφέρθηκε σε ένα εξίσου σοβαρό ζήτημα, που είναι η έλλειψη σε σκευάσματα στη χώρα μας, φαινόμενο, που αντί να αντιμετωπίζεται, επιδεινώνεται από χρόνο σε χρόνο. «Οι ελλείψεις σε φάρμακα είναι θέμα χρονίζον. Μας ταλαιπωρεί τα τελευταία χρόνια, δεν έχει λύση και το μεγάλο πρόβλημα είναι οι εξαγωγές σε προϊόντα. Όταν αυτά δεν υπήρχαν στη χώρα μας, απαγορεύονταν η εξαγωγή τους, όμως εδώ και δύο χρόνια ο ΕΟΦ και το Υπουργείο Υγείας δεν ασχολούνται καθόλου, με αποτέλεσμα να λείπουν βασικά φάρμακα από την αγορά, όπως τα εισπνεόμενα χρονίων αναπνευστικών παθήσεων, φάρμακα καρκινοπαθών, που περιμένουν σε λίστες στα νοσοκομεία να λάβουν την αγωγή τους, αλλά και φάρμακα για διαβητικούς ή αντιβιώσεις και εμβόλια για παιδιά».

    Η κ. Ρακιντζή τόνισε ότι εκτός από τις αθρόες εξαγωγές φαρμάκων ένα ακόμη πρόβλημα είναι και οι συχνές διατιμήσεις στα σκευάσματα στα δελτία τιμών, που εκδίδονται δύο και τρεις φορές τον χρόνο, με τις φαρμακοβιομηχανίες να λοξοκοιτάζουν στις χώρες της Ευρώπης, όπου οι τιμές των φαρμάκων είναι πέντε και έξι φορές πάνω.

    Μάλιστα, για να καταδείξει την έλλειψη σε σκευάσματα ανέφερε ένα απλό παράδειγμα για «ελλειμματικό φάρμακο», λέγοντας ότι μπορεί στον τοπικό Συνεταιρισμό Φαρμάκων να έρθουν πέντε τεμάχια για τα 160 φαρμακεία της Π.Ε. Καβάλας!


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.