Χρονόμετρο

    ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ – Ένας ολόκληρος κλάδος οδηγείται στον αφανισμό

    Δημοσιεύτηκε στις

    Η οικονομική κρίση που «αγκυροβόλησε» στη χώρα μας από τα τέλη του 2008 οδήγησε σε μαρασμό δεκάδες επαγγελματικούς κλάδους κι ένας εξ αυτών είναι ο κατασκευαστικός.

    Η οικοδομή πνέει τα λοίσθια και χιλιάδες οικοδόμοι, αλλά και τεχνίτες παράπλευρων επαγγελμάτων άλλοτε μένουν στην ανεργία επί μήνες κι άλλοτε παίρνουν τον δύσβατο δρόμο της μετανάστευσης.

    Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία από τους νομούς Καβάλας και Δράμας, όπως τα περιγράφουν ο πρόεδρος του σωματείου οικοδόμων, Κώστας Θεοδωρίδης για την Π.Ε. Καβάλας και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δράμας, Γιώργος Σαβρίδης.

    Ο κ. Θεοδωρίδης ανέφερε ότι σήμερα είναι ενεργοί και εγγεγραμμένοι στο σωματείο 280 οικοδόμοι, εκ των οποίων οι 240 είναι άνεργοι, ενώ οι υπόλοιποι δουλεύουν περιστασιακά και σχεδόν πάντα παρέχουν «μαύρη εργασία», διότι αδυνατούν να πληρώσουν τα ένσημά τους, με ρίσκο ακόμη και την ίδια τους τη ζωή.

    Ο πρόεδρος του σωματείου οικοδόμων Καβάλας σημείωσε ακόμα «ότι κάποτε υπήρχαν διακρατικές συμφωνίες της χώρας, όπως π.χ. με τη Λιβύη, που έδινε μια διαφυγή στους οικοδόμους για εργασία, ενώ αναγνωρίζονταν και τα ένσημά τους με την επιστροφή στην πατρίδα τους.

    Σήμερα, με χώρες, όπως το Ιράν, το Ιράκ ή το Αφγανιστάν, δεν υπάρχουν αντίστοιχες συμφωνίες και ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που θα ήθελαν να ψάξουν αλλού την τύχη τους, δυστυχώς μένουν καθηλωμένοι εξαιτίας της κωλυσιεργίας του κράτους να προχωρήσει σε τέτοιες συμφωνίες.

    Όπως ανέφερε ο κ. Θεοδωρίδης, περίπου 350.000 εργαζόμενοι από διάφορες ειδικότητες, είτε οικοδόμοι, είτε από επαγγέλματα που ο χώρος δράσης τους ήταν η οικοδομή βρίσκονται στην ανεργία.

    «Με μια-δυο ή πέντε οικοδομές όλον τον χρόνο πώς να αντέξει ο κλάδος μας. Υπάρχουν Αλβανοί συνάδελφοι που γυρίζουν στον τόπο τους, ενώ μερικά χρόνια έρχονταν στη χώρα μας για δουλειά. Άλλωστε, εκεί τα σπίτια πωλούνται στη μισή τιμή, σε σχέση με την Ελλάδα», ενώ ερωτηθείς για το αν Έλληνες οικοδόμοι πηγαίνουν σε χώρες των Βαλκανιών να εργαστούν δεν το απέκλεισε, παρόλο που Καβαλιώτες οικοδόμοι δεν έχουν καταθέσει στο σωματείο αντίστοιχες αιτήσεις.

     

    Η μεγάλη απόφαση της μετανάστευσης

     

    Ωστόσο, 37 χιλιόμετρα πιο μακριά, στη γειτονική Δράμα είναι λίγο διαφορετική η κατάσταση, όχι βέβαια από την άποψη πως η οικοδομή γνωρίζει άνθιση. Το αντίθετο, μάλιστα…

    Δεκάδες οικοδόμοι παίρνουν τη μεγάλη απόφαση της μετανάστευσης, για ένα μεροκάματο, όπως και εργαζόμενοι σε μία σειρά δεκάδων άλλων επαγγελμάτων που σχετίζονται με την οικοδομή.

    Η κατάσταση είναι σε τόσο τραγικό σημείο, που ώθησε πολλούς οικοδόμους στο να αλλάξουν επάγγελμα ή να μεταναστεύσουν σε γειτονικές χώρες (Βουλγαρία) και σε ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να επιβιώσουν οι ίδιοι και οι οικογένειες τους.

    Σύμφωνα με στοιχεία από το εργατικό κέντρο η Δράμα σήμερα αριθμεί λιγότερους από 300 οικοδόμους (πριν μερικά χρόνια ο αριθμός τους ξεπερνούσε τους 1500) και η ανεργία στον κλάδο αγγίζει το 90%, όπως τονίζει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δράμας, Γιώργος Σαβρίδης.

     


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.