Χρονόμετρο

    Ας μιλήσουμε για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

    Δημοσιεύτηκε στις

    Η Δεξιά εθνικοφροσύνη στην Ελλάδα, χτίστηκε μετά τον πόλεμο στο τρίπτυχο «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια», όποιος ήθελε να έχει ήσυχο το κεφάλι του, δεν αρκούσε να πιστεύει στην ουσία αυτών των τριών εννοιών αλλά και να το δηλώνει μεγαλόφωνα, διαφορετικά κινδύνευε να υποστεί τις συνέπειες. Αυτό το δόγμα βρήκε την πλήρη ανάπτυξή του, στην εποχή της Χούντας, όπου η υπέρμετρη (τυπο-) λατρεία του οδήγησε τη χώρα στην εθνική καταστροφή. Ως γνωστό η Χούντα δεν ηττήθηκε στο Πολυτεχνείο, όπως θέλουμε να πιστεύουμε και εν μέρει βολεύει και τους χουντικούς, αλλά στην Κύπρου και το δόγμα τους για «την πατρίδα, την θρησκεία και την οικογένεια» πνίγηκε στα νερά της Κυρήνειας…

    Το κενό που άφησε η ήττα της δεξιάς εθνικοφροσύνης, στο γήπεδο της πατρίδας, θρησκεία και οικογένειας, που επέλεξε να «παίξει», ήρθε να καλύψει ένα άλλο δόγμα, αυτό που γεννήθηκε στο Πολυτεχνείο, το «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία». Η Αριστερή εθνικοφροσύνη κυβέρνησε και επέδρασε στην κοινωνία – σε όλες τις μορφές της από τις πιο κεντροαριστερές μέχρι και τις ακραίες – αλλά και εδώ η κατάληξη ήταν η ίδια, ηττήθηκε στο γήπεδο που επέλεξε να παίξει, αυτό της «κοινωνικής ευημερίας», το «ψωμί» έγινε συσσίτιο απόρων και αστέγων, η «Παιδεία» έγινε κουρελόχαρτο στα χέρια ανίκανων κομματαρχών και η «Ελευθερία» παραχωρήθηκε σε ξένους μετά την παράδοση στο ΔΝΤ και την Τρόικα…

    Εδώ και καιρό στη χώρα μας και ειδικότερα στην πόλη μας, παίζεται ένα παιχνίδι με το εθνικό σύμβολο, την ελληνική σημαία, κάποιοι πιστεύουν ότι όσο πιο ψηλά την σηκώσουν τόσο πιο πατριώτες αποδεικνύουν ότι είναι, μιλάνε για τον εθνικισμό με αφορμή τα Ίμια, αποσιωπούν όμως τι προκάλεσε το δόγμα τους στην Κύπρο. Από την άλλη πλευρά ο λεγόμενο αντιεξουσιαστικός χώρος θεωρεί ότι εμποδίζει την εξάπλωση του εθνικισμού κατεβάζοντας και καίγοντας την ελληνική σημαία ή καταγγέλλοντας την λεγόμενη πατριωτική κίνηση για τις πρακτικές της… Τροφοδοτούν αυτό που θέλουν να πολεμήσουν. Δικαίωμα και των δύο είναι να διαφωνούν για τα πιστεύω τους, τα πράγματα όμως αλλάζουν όταν καταφεύγουν στην βία και δίνουν την ευκαιρία στην αστυνομία να κάνει επίδειξη δύναμης και τρομοκρατίας, τότε ξεπερνούν τα όρια. Επιπλέον κανείς από τους δύο δεν έχει το δικαίωμα να ασχολείται με την ελληνική σημαία, γιατί αυτή ανήκει σε όλους τους Έλληνες χωρίς διακρίσεις. Σε τελικά ανάλυση η κάθε μια από τις εννέα γραμμές της σημαίας αντιστοιχεί σε κάθε ένα από τα γράμματα της λέξης ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, γιατί αυτό το σύμβολο και κατ’ επέκταση η ίδια αυτή η έννοια, να γίνονται αντικείμενο διχασμού;

    Αυτό που είσαι, αυτό που πιστεύεις, φαίνεται από τις καθημερινές σου πράξεις και όχι από τις λέξεις που χρησιμοποιείς… με την ευκαιρία να θυμίσουμε ότι όταν ο Αχμέτ Νταβούτογλου ήρθε στην Καβάλα ως κήρυκας του φασιστικού μορφώματος του νεοοθωμανισμού, ούτε οι μεν, ούτε οι δε, μίλησαν, τώρα με ποιο δικαίωμα μιλάνε για την σημαία και το φασισμό;

     

    Θεόδωρος Α. Σπανέλης


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.