Χρονόμετρο

  Γιατί κάθε χρόνο οι Καβαλιώτες ανεβαίνουν στο γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα;

  Δημοσιεύτηκε στις

    Παραμονή Αγίου Παντελεήμονα και το έθιμο θέλει τους Καβαλιώτες να ανεβαίνουν στο γραφικό εκκλησάκι . Ποια είναι η ιστορία αυτού του γραφικού ναΐσκου που δεσπόζει σε ύψος 200 και πλέον μέτρων; 

  Εδώ και πολλές δεκαετίες υπάρχει το γραφικό εκκλησάκι , δημιούργημα αρχικά της οικογένειας Λυμπερόπουλου και των παιδιών της , που το πρώτο έφτιαξαν όταν βρέθηκε στην περιοχή του υψώματος μια εικόνα του Αγίου, από την Πολυξένη Λυμπεροπούλου γυναίκα του συμβολαιογράφου Λυμπερόπουλου. Οι μηχανικοί Σαμούχος και Δημοσθενόπουλος φρόντισαν για τα σχέδια ανέγερσης του ναού στη βραχώδη περιοχή.

   

  Με ζήλο και πίστη στη συνέχεια πολλοί Καβαλιώτες συμμετείχαν στην ανέγερση της εκκλησίας  ενώ καθοριστική ήταν η συμβολή του Στρατού και της μονάδας Μηχανικού της 11ης Μεραρχίας που δημιούργησε πρόσβαση στην δύσβατη περιοχή και συμμετείχε στην κατασκευή του ναΐσκου . Πολλοί καπνέμποροι αλλά και επιχειρηματίες όπως οι Πετρίδης , Αποστολόπουλος, Τζεδάκης  βοήθησαν για το Ναό ενώ και δεκάδες συμπολίτες, κυρίως κάτοικοι της συνοικίας της Δεξαμενής, φύτευσαν τα δενδρύλλια που τον περιστοιχίζουν.

   

  Αρχικά ο Ναός ανήκε στον Αη Γιάννη στη συνέχεια όμως στους Αγίους Αναργύρους που είναι και ο πλησιέστερος σε αυτόν. Όλοι οι Δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια για δεκαετίες φρόντισαν για τον μικρό Ναό που δεσπόζει εκεί ψηλά, σκαλάκια, φωτισμός και άλλα έργα συντήρησης. Μεγάλη η  χάρη του Αγίου να μας αξιώσει να προσκυνήσουμε και φέτος την εικόνα του .

   

  Κείμενο -φωτογραφίες : Κώστας Παπακοσμάς


  Δημοσιεύτηκε στις

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.