Η Έφορος Αρχαιοτήτων Καβάλας Σταυρούλα Δαδάκη αποκαλύπτει τις εκτιμήσεις της, σύμφωνα με τις οποίες δεν αποκλείεται η ύπαρξη μνημείου δίπλα στην αρχαία Εγνατία οδό.
Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα ήρθαν στο φως, με τα έργα που εκτελούνται στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου του Αϊ Γιαννιού, από το Δήμο Καβάλας, και τα οποία ανάγονται σε μια ευρεία χρονική περίοδο που ξεκινάει από την αρχαιότητα και φτάνει μέχρι και τους μεταβυζαντινούς χρόνους.
Συγκεκριμένα σε εργασίες εκσκαφής που έγιναν στην δυτική πλευρά της αυλής, βρέθηκαν τα θραύσματα μεγάλης μαρμάρινης φιάλης και ένα μαρμάρινος κίονας με ραβδώσεις. Αξίζει να σημειώσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η αυλή του εν λόγω σχολείου δίνει σοβαρά αρχαιολογικά ευρήματα, αφού από χρόνια στην δυτική πλευρά έχουν εναποτεθεί τρία τμήματα κιόνων χωρίς ραβδώσεις που χρονολογούνται και ως οι παλαιότεροι. Στην φωτογραφία φαίνονται τα τρία τμήματα της μαρμάρινης φιάλης και ο κίονας, τοποθετημένα δίπλα από το σημείο που βρέθηκαν.
Μιλώντας στο «Χ» η Έφορος Αρχαιοτήτων Καβάλας Σταυρούλα Δαδάκη, επισήμανε ότι τα νέα ευρήματα, τα οποία χαρακτηρίζονται πολύ ενδιαφέροντα, θα μεταφερθούν για καθαρισμό στις εγκαταστάσεις του μουσείου και στην συνέχεια θα χρονολογηθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια.
Ωστόσο, αξίζει να σημειώσουμε ότι όπως μας επισήμανε η κ. Δαδάκη, η έρευνα έδειξε ότι τα συγκεκριμένα ευρήματα είχαν εντοπιστεί παλαιότερα, περίπου τη δεκαετία του ’70, σε άλλο σημείο κοντά στον κτήριο του σχολείου, μεταφέρθηκαν και καταχώθηκαν στο σημείο που βρέθηκαν τώρα, χωρίς να ενημερωθεί η Αρχαιολογική Υπηρεσία, για το φόβο μην διακοπούν οι οικοδομικές εργασίες που εκτελούνταν στο σχολικό κτήριο. Μάλιστα ο εργολάβος που είχε εκτελέσει τότε τα έργα, υπέδειξε, μετά την τελευταία αποκάλυψη των ευρημάτων – εντοπίστηκε με τη βοήθεια της Τεχνικής Υπηρεσίας-, το αρχικό σημείο που βρέθηκαν και σύντομα θα διεξαχθούν αρχαιολογικές τομές, για να εντοπιστεί το οικοδόμημα από το οποίο προέρχονται.
Σχολιάζοντας η κ. Δαδάκη τα ευρήματα μας υπογράμμισε ό,τι πιθανότατα, η παρουσία του αγιάσματος στην θέση που βρίσκεται σήμερα ο ιερός ναός του Αϊ Γιάννη, να δηλώνει μια διαχρονική αγιολογική παράδοση στην εν λόγω περιοχή και ανά τους αιώνες να είχαμε μια λατρεία με τα σχετικά οικοδομήματα. Μάλιστα, η κ. Δαδάκη δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, όταν ολοκληρωθεί η έρευνα και με ανασκαφικά δεδομένα, να αποκαλυφθεί ακόμη και η ύπαρξη μιας παλαιοχριστιανικής βασιλικής, η οποία να υπήρχε δίπλα στην αρχαία Εγνατία οδό που διέρχονται από εκείνο τη σημείο, δίπλα στη θάλασσα, πριν αρχίσει να ανηφορίζει προς τον Αγ. Σίλα σε πορεία προς τους Φιλίππους
Τέλος να σημειώσουμε ότι αναζητείται επιπλέον και μια επιγραφή, η οποία είχε εντοπιστεί στις εργασίες της δεκαετίες του ’70 και η οποία είναι θαμμένη σε κάποιο άλλο σημείο της αυλής του σχολείου. Η κ. Δαδάκη μας τόνισε ότι μόλις βρεθεί η μαρμάρινη επιγραφή θα έχουμε πιθανότατα, σημαντικές πληροφορίες για το μνημείο. Σε κάθε περίπτωση, συμπερασματικά η Έφορος μας επισήμανε ότι όλα δείχνουν ότι έχουμε μια σημαντική αρχαιολογική θέση, εκτός των τειχών της αρχαίας πόλης και εντός του αστικού ιστού της σημερινής Καβάλας.

Τα ευρήματα, που δηλώνουν ότι κάτι σημαντικό υπήρχε στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το δημοτικό σχολείο. Τμήματα μεγάλης φιάλης, ραβδωτός κίονας και ένα δόμος.
Δημοσιεύτηκε στις
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.