Χρονόμετρο

    ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΑΚΗΣ: Το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί είναι ο χειμερινός τουρισμός

    Δημοσιεύτηκε στις

     

     

    Οι ιατρικές υπηρεσίες μαζί με τον ιαματικό τουρισμό είναι η βάση για την ανάπτυξής του

     

    Αναλυτική παρουσίαση των θέσεων και των προτάσεων που παρουσίασε στους τοπικούς φορείς για την ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού με την ένταξη ιαματικού και ιατρικού τουρισμού, ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, επιχειρεί μιλώντας στο «Χ» ο αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος  Χρήστος Γάκης τονίζοντας ότι ο υπουργός ήρθε πολύ καλά διαβασμένος!

     

    Επιδότηση των εισιτηρίων

     

    «Έγινε μια συζήτηση για την επιδότηση αεροπορικών γραμμών και επισημάνθηκε από τον υπουργό ότι όλοι οι δήμαρχοι θα πρέπει να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια και να προσεγγίσουν  αεροπορικές εταιρίες, ιδίως για την περίοδο του χειμώνα που δεν έχουμε υψηλή του τουριστική κίνηση στην δική μας περιοχή» τονίζει ο κ. Γάκης για το μέτρο της ενίσχυσης της αεροπορικής κίνησης τους χειμερινούς μήνες, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση χρηματοδοτεί τις αεροπορικές γραμμές, ώστε να γίνονται δρομολόγια το χειμώνα, είναι περίπου 15 ευρώ το άτομο και καλύπτει τους φόρους και τα τέλη που πληρώνει  μια εταιρεία για να ελλιμενιστεί. Ουσιαστικά οι εταιρίες δεν θα πληρώνουν τίποτα για το αεροδρόμιο του προορισμού τους. Τις συμφέρει όλες τις εταιρίες και εμάς μας συμφέρει να το προωθήσουμε ώστε να προσελκύσουμε  τουρίστες και τους χειμερινούς μήνες που το έχουμε ανάγκη για να έχουμε τουρισμό όλο το χρόνο! Μην ξεχνάμε πως αν φέρουμε τουρίστες τον χειμώνα θα μπορέσουμε έτσι να πολλαπλασιάσουμε και τους τουρίστες το καλοκαίρι γιατί θα δημιουργήσουμε μια επιπλέον φήμη , ένα όνομα το οποίο θα είναι πλέον και ανταγωνιστικό και στο εξωτερικό».

    Αποτίμηση της επίσκεψης του Βασίλη Κικίλια

     

    Σχολιάζονταν την παρουσία του κ. Κικίλια σε Νέστο, Θάσο και Καβάλα ο κ. Γάκης υπογραμμίζει ότι «Ήτανε θετικά τα όσα ειπώθηκαν, ήταν απόλυτα διαβασμένος για την περιοχή, γνώριζε τα κλειδιά της περιοχής, δηλαδή ποια σημαία πρέπει να επισημανθούν, ώστε να γίνουν ορισμένες επενδύσεις , επίσης είχε εικόνα και για τα λασπόλουτρα και για τα λουτρά των Ελευθερών» και συνεχίζει λέγοντας ότι «μάλιστα ο ίδιος αναγνώρισε την ανάγκη να μετεγκατασταθεί το λιμάνι  της Κεραμωτής, ώστε να έχει κάποιες καλύτερες  προοπτικές ανάπτυξης. Αυτός είναι ένα σχεδιασμό που και η Περιφέρεια ΑΜΘ χρηματοδοτεί με 1 εκατ. Ευρώ, ώστε να γίνει η μελέτη και ο ίδιος επεσήμανε ότι είναι και στη διάθεση του δημάρχου Νέστου να χρηματοδοτήσει την προσπάθεια αυτή, αν χρειαστεί, με επιπλέον χρήματα, αλλά και να υποστηρίξει την μελετητική διαδικασία, ώστε να μειωθεί ο χρόνος  που θα χρειαστεί για να εκπονηθούν οι μελέτες».

     

    Η ανάπτυξη των Λασπόλουτρων και ο ιατρικός τουρισμός

     

    Ένα από τα κορυφαία θέματα που απασχόλησαν τον κ. Κικίλια ήταν και το θέμα των Λασπόλουτρων, σημειώνοντας ο κ. Γάκης ότι «Για τα λασπόλουτρα έγινε μια συζήτηση για το πώς θα μπορούσε να γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις, ώστε να αναπτυχθούν στα ευρωπαϊκά πρότυπα, γιατί είναι από τα καλύτερα που υπάρχουν στην Ευρώπη, αλλά πρέπει να οργανωθούν με βάση ένα τουριστικό μοντέλο, άρα  είναι απαραίτητες οι καλύτερες υποδομές. Αξίζει να τονιστεί πως ήδη υπάρχει εταιρεία από το Υπουργείο Τουρισμού όπου διευκολύνει πλέον επενδύσεις  στον τομέα των Ιαματικών Λουτρών».

     

    Όσο για την επένδυση των Λουτρών Ελευθερών επισήμανε ότι ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι «Χρειάζεται να γίνει μια συνάντηση με τον επενδυτή, ώστε να δούμε πού έχει μπλοκάρει η επένδυση εδώ και 5 χρόνια και δεν έχει γίνει τίποτα».

     

    Τέλος ο κ. Γάκης επισημαίνει ότι «Σε κάθε περίπτωση το πλάνο του υπουργού, για την περιοχή, πέρα από την Θάσο όπου και ο ίδιος υποστήριξε πως είναι η ναυαρχίδα της Περιφέρεια μας, είναι το πώς θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε σε διάρκεια 12 μηνών, τον τουρισμό και στον Νομό της Καβάλας και σε ολόκληρη την Περιφέρεια» όσο για το θέμα του θαλάσσιου τουρισμού ο κ. Γάκης υπογραμμίζει ότι «και η κρουαζιέρα έχει ενδιαφέρον  αλλά και ο ιατρικός τουρισμός ο οποίος είναι μια εναλλακτική πρόταση, η οποία ήδη εφαρμόζεται στην Ελβετία, στην Αυστρία όπου μεγάλα ξενοδοχεία παρέχουν και ιατρικές υπηρεσίες μέσα από μονάδες φροντίδας πρωτοβάθμιας υγείας! Κυρίως πρόκειται για μονάδες αισθητικής και wellness που παρέχουν και ιατρικές υπηρεσίες υγείας και ήδη το υπουργείο προωθεί μια νομοθετική ρύθμιση, ώστε να επιτραπεί στις ελληνικές ξενοδοχειακές μονάδες να το εντάξουν στις δράσεις και να μπορεί κανείς να τις συνδυάσει με διακοπές. Αφορά μεγάλες μονάδες όπου χρειάζονται επενδύσεις  στην δική μας περιοχή. Στην νότια Ελλάδα όπου υπάρχουν μεγάλα τουριστικά καταλύματα θα μπορέσουν πιο εύκολα να κάνουν την εφαρμογή του μέτρου».

     

     


    Δημοσιεύτηκε στις

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.