Χρονόμετρο

  ΥΠΠΟΑ:Το Φρούριο Καβάλας αναβαθμίζεται.

  Δημοσιεύτηκε στις

  Σε επεμβάσεις για τη βελτίωση της προσβασιμότητας σε επισκέπτες, θεατές και ΑμεΑ, αλλά και για τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του υπαίθριου θεάτρου εντός του εξωτερικού περιβόλου του φρουρίου Καβάλας, προχωρά το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Όπως ενημερώνει σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, οι επεμβάσεις αυτές γίνονται στο πλαίσιο του σχεδιασμού για αναβάθμιση των υποδομών του μνημείου, της ενίσχυσης της προσπελασιμότητας των πολιτιστικών χώρων, καθώς και του ρόλου του ως πολιτιστικό πόλο και αναπτυξιακό πόρο για την πόλη της Καβάλας.

  «Οι δρομολογούμενες επεμβάσεις αποσκοπούν στην επίλυση των προβλημάτων πρόσβασης στον χώρο και στην κατά το δυνατόν απρόσκοπτη και ασφαλή κίνηση στο εσωτερικό του. Το θέατρο αναβαθμίζεται αισθητικά και λειτουργικά, δημιουργούνται χώροι ανάπαυσης και αναψυχής, εμπλουτίζεται η εμπειρία των επισκεπτών, συγχρόνως με το πολιτιστικό και τουριστικό απόθεμα της πόλης», δήλωσε, μεταξύ άλλων, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

  Το έργο της διαμόρφωσης διαδρομών για ΑμεΑ και εμποδιζόμενα άτομα στον χώρο του Φρουρίου Καβάλας, ενταγμένο στο ΠΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης – ΕΣΠΑ 2014-2020, περιλαμβάνει τη βελτιστοποίηση των υποδομών, όσον αφορά στην πρόσβαση στο μνημείο, την αναβάθμιση του χώρου υποδοχής και των υπηρεσιών για ΑμεΑ, τη διαμόρφωση διαδρομής κίνησης επισκεπτών και ΑμεΑ. Ως προς την πρόσβαση από την κεντρική είσοδο του Φρουρίου, λόγω ανεπάρκειας ωφέλιμου χώρου, η εγκατάσταση ηλεκτρικού αναβατορίου πλατφόρμας κλίμακας κρίθηκε ως η προσφορότερη λύση. Στον εσωτερικό περίβολο όπου βρίσκονται ο κεντρικός κυκλικός πύργος, η φυλακή και ο κοιτώνας των αξιωματικών, προβλέπεται η εξομάλυνση του ανάγλυφου του εδάφους και η διαμόρφωση διαδρόμου. Στον χώρο που βρίσκονται οι κερκίδες του φρουρίου προβλέπεται χάραξη και οριοθέτηση σημείων στάσης για αμαξίδια ΑμεΑ.

  Η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του υπαίθριου θεάτρου στο φρούριο της Καβάλας, δρομολογείται μέσω της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του ΥΠΠΟΑ, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και του Δήμου Καβάλας. Το έργο, χρηματοδοτείται από το ΥΠΠΟΑ με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Καβάλας. Σε αυτό εντάσσονται η αντικατάσταση της υπάρχουσας σκηνής του θεάτρου, η αναδιαμόρφωση των κερκίδων δημιουργώντας ένα ομοιόμορφο σύνολο και η αντικατάσταση των υφιστάμενων καθισμάτων με προσθήκη και νέων. Το έργο αποσκοπεί στην αναβάθμιση του υπαίθριου θεάτρου σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές για την ασφάλεια και την άνεση επισκεπτών, θεατών και καλλιτεχνών. Για την καλύτερη λειτουργία του χώρου συνολικά, κρίνεται σκόπιμη η επαναλειτουργία της βόρειας πύλης του φρουρίου.

   

  Ε.Μ.


  Δημοσιεύτηκε στις

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.