Χρονόμετρο

  Τι βρέθηκε φέτος στην ανασκαφή στην ακρόπολη της Αμφίπολης

  Δημοσιεύτηκε στις

  Η ανεύρεση ενός ακόμη γλυπτού θωρακοφόρου κορμού, Ρωμαίου αξιωματικού ή και αυτοκράτορα, είναι ίσως το σημαντικότερο εύρημα της  ανασκαφικής έρευνας σε διάφορα σημεία της Ακρόπολης της Αμφίπολης. Το γεγονός ότι και σε ανασκαφή του 1970 είχε βρεθεί ένα παρόμοιο γλυπτό, καθιστά το γεγονός αξιοσημείωτο. Επίσης στα  ευρήματα περιλαμβάνεται μια δημόσια επιγραφή με ονόματα Αμφιπολιτών, θραύσμα κεραμικού αγγείου με παράσταση του Διόνυσου, στολισμένου με κισσό, ενώ διερευνήθηκε και η κιονοστοιχία νότια της μεγάλης κινστέρνας και χρονολογήθηκε στα πρώτα βυζαντινά χρόνια.

   

   

  Το παραπάνω είναι τα σημαντικότερα από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν την σήμερα Κυριακή στο δημοτικό αμφιθέατρο της Ελευθερούπολης, στην εκδήλωση του Δήμος Παγγαίου  με θέμα την ανασκαφή που διενεργείται τα τελευταία χρόνια στην Ακρόπολη της Αμφίπολης.

  Συγκεκριμένα η έφορος αρχαιοτήτων Σερρών κα Δημητρία Μαλαμίδου με καταγωγή από την Μουσθένη, παρουσίασε τα κυριότερα στοιχεία της τοπογραφίας της Αμφίπολης, καθώς και τα σημεία στα οποία διεξάγεται στην Ακρόπολη η ανασκαφή.

  Ο καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Δημήτρης Δαμάσκος με καταγωγή από την Ελευθερούπολη, παρουσίασε αναλυτικά τα ευρήματα που αναδείχθηκαν φέτος από την εν λόγω περιοχή και τα οποία προαναφέραμε.

   

  Τέλος τον συντονισμό της εκδήλωσης τον ανάλαβε ο δημοσιογράφος Άρης Μεντίζης, που στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και έχει αρθρογραφήσει για θέματα αρχαιολογίας και ειδικότερα της περιοχής του Παγγαίου.

   

  Αναλυτικό ρεπορτάζ στο ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ της Τρίτης.


  Δημοσιεύτηκε στις

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.