Χρονόμετρο

  Τι αλλάζει για τα πετρέλαια και την Energean στην Καβάλα με το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης

  Δημοσιεύτηκε στις

   

  Κατατέθηκε επίσης προς κύρωση η έβδομη τροποποίηση της από 23/11/1999 Σύμβασης περί εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Θρακικού Πελάγους που έχει καταρτιστεί μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «ENERGEAN OIL AND GAS- ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ». Το βασικό στοιχείο των αλλαγών είναι η παράταση αδειών εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων με πρόσθετα έσοδα για το Δημόσιο…

  Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται οι παρακάτω αλλαγές:
  -Παράταση αδειών εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου Πρίνου και Βόρειου Πρίνου και παράταση άδειας εκμετάλλευσης κοιτάσματος πετρελαίου Έψιλον, έως το 2039. Με δυνατότητα παράτασης και για τις 2 για ακόμη δυο πενταετίες.

  – Για τα κοιτάσματα του Πρίνου (Πρίνος, Βόρειος Πρίνος, Έψιλον) όσο και για τη Νότια Καβάλα, οι ερευνητικές άδειες ισχύουν ως τον Μάρτιο του 2025. Και σε αυτή την περίπτωση ισχύει η δυνατότητα για παράταση.

  -Παράταση άδειας εκμετάλλευσης του εξαντλημένου κοιτάσματος φυσικού αερίου Νότιας Καβάλας έως τον Νοέμβριο 2024. Θυμίζουμε ότι το κοίτασμα αυτό βρίσκεται στον «αέρα» μετά την αδυναμία του ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει ο διαγωνισμός αξιοποίησης του.

  -Καθιερώνονται ετήσιες αποζημιώσεις 200 ευρώ ανά στρέμμα για τις περιοχές εκμετάλλευσης και 50 ευρώ ανά στρέμμα για τις ερευνητικές που θα καταβάλλονται από τον ανάδοχο στο Δημόσιο.

  -Καταργείται η απαλλαγή της υποχρέωσης του αναδόχου να καταβάλλει royalties για το ημερολογιακό έτος που η τιμή πώλησης είναι κάτω των 50 δολαρίων ανά βαρέλι. Το ποσό που διαμορφώνεται είναι πέραν της φορολογίας με 25%. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα τα roaylties υπολογίζονται για παραγωγή άνω των 2.500 βαρελιών παραγωγή πετρελαίου ενώ τώρα με το νομοσχέδιο αυτό διαμορφώνεται στα 2.250 βαρέλια.
  Δείτε στον πίνακα:

  -Καθιερώνεται η καταβολή έως 350 χιλ. ευρώ ετησίως στον ανάδοχο για τις δαπάνες συντήρησης της εξέδρας Κάπα, στο εξαντλημένο κοίτασμα της Νοτίου Καβάλας.

  Η σύμβαση θα κατατεθεί με τη μορφή νομοσχεδίου Ενέργειας και θα εισαχθεί προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την ερχόμενη Τρίτη, 25 Ιουνίου 2024.


  Δημοσιεύτηκε στις

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.