Χρονόμετρο

    ΒΗΜΑ ΣΑΦΕΣΤΑΤΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ: Έδρα UNESCO στο Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης

    Δημοσιεύτηκε στις

    – Τον Σεπτέμβρη αρχίζει η επίσημη λειτουργία της μοναδικής έδρας σε Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης – Μητρόπουλος: «Σημαντική ημέρα και ιδιαίτερη τιμή για το Ίδρυμα» – Εμμανολούδης: «Πρέπει να είναι διαρκής η προσπάθεια μας»

     

     

     

    Σημαντική ημέρα και ιδιαίτερη τιμή για το Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης χαρακτήρισε τη χθεσινή ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Νάσος Μητρόπουλος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την ίδρυση έδρας UNESCO, που τελεί υπό τη διεύθυνση του αναπληρωτή προέδρου, Δημήτρη Εμμανολούδη, με αναπληρωτή τον καθηγητή Γεώργιο Ζαΐμη.

     

    Ο κ. Μητρόπουλος ανέφερε ότι το ΤΕΙ Α.Μ.-Θ. θα διαθέτει μια από τις 10 έδρες UNESCO, που θα αφορά σε θέματα οικοσυστημάτων και οικοτουρισμού και συμπλήρωσε πως «η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι η Καβάλα είναι το κέντρο του τουρισμού στην Α.Μ.-Θ., κάτι που είχαμε αναφέρει και στον χωροταξικό σχεδιασμό με τη δημιουργία ενός ινστιτούτου τουριστικών μελετών. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στοιχεία, δηλαδή πόσοι τουρίστες μπαίνουν στην περιοχή μας, πόσα χρήματα αφήνουν, τι άλλες δραστηριότητες αποζητούν, εκτός από τον στάνταρ τουρισμό. Ήταν ένα έλλειμμα για την Περιφέρεια μας. Συγχαίρω τον Περιφερειάρχη και τη δήμαρχο Καβάλας, που κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση, έχοντας δει το κενό. Η Καβάλα είναι η ναυαρχίδα του τουρισμού και αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία για την ανάπτυξη αυτού του Ινστιτούτου Τουριστικών Μελετών, που θα καταγράφει όλα αυτά τα σημαντικά στοιχεία».

     

    Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής πρόεδρος κ. Εμμανολούδης, ευχαρίστησε τον πρόεδρο κ. Μητρόπουλο και τη Σύγκλητο για την υποστήριξη του φακέλου, ο οποίος ήταν τόσο άρτιος, που εγκρίθηκε χωρίς παρατηρήσεις.

     

    Ανέφερε ότι οι έδρες UNESCO είναι ένας θεσμός που ξεκίνησε από το 1992 και πάντα είναι υπό την αιγίδα πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Εν προκειμένω, η έδρα είναι υπό την αιγίδα του ΤΕΙ Α.Μ.-Θ. και ανήκει λόγω του αντικειμένου της στο Τμήμα Δασοπονίας και Δασικού Περιβάλλοντος, που εδρεύει στη Δράμα, ενώ η επωνυμία της είναι «Διατήρηση και Οικοτουρισμός σε παρόχθια και δελταϊκά οικοσυστήματα».

     

    «Σ’ αυτή τη στενή λωρίδα γης από την Αμφίπολη ως τον Έβρο υπάρχουν 5 δελταϊκά και παρόχθια συστήματα, λίμνες, ποτάμια, το Δέλτα των ποταμών Νέστου και Έβρου. Από την αρχαιότητα, η περιοχή αυτή έχει δεχθεί τα περάσματα και τις επιδράσεις των στρατών και των πολιτισμών, όπως τον Ξέρξη, τους Πέρσες και τους Σελτζούκους Τούρκους ή τον Μ. Αλέξανδρο, τους Ρωμαίους, τους Βυζαντινούς και τους Σταυροφόρους. Όλα αυτά ήταν ένα πολύ καλό παζλ, που συνέθεσαν την υποψηφιότητά μας, η οποία πέρασε χωρίς συμπληρώσεις και εγκρίθηκε στις 30 Μαΐου, με την υπογραφή από τον κ. Μητρόπουλο και την κ. Ιρίνα Μπόκοβα το σχετικό συμφωνητικό».

     

     

    Ο κ. Εμμανολούδης τόνισε ότι η λειτουργία της έδρας είναι 4ετής και τον Μάιο του 2020 θα γίνει μια αναλυτική αξιολόγηση από ανθρώπους της UNESCO, εξετάζοντας τα πεπραγμένα και τη διαχείριση που έχει γίνει. «Από τις 9 έδρες που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα, σήμερα λειτουργούν μόνο οι τρεις, οπότε πρέπει να είμαστε σε μια διαρκή προσπάθεια. Η έδρα είναι αυτοχρηματοδοτούμενη, χωρίς να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του ΤΕΙ, όμως η διαχείρισή της γίνεται από τον ειδικό λογαριασμό της Επιτροπής Ερευνών».

     

    Η επίσημη έναρξη της έδρας θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Σεπτέμβρη, όταν και θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση, στην οποία προσκεκλημένη θα είναι η Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής, Αικατερίνη Τζιζικώστα.

     

    Ο κ. Εμμανολούδης επισήμανε ότι είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την περιοχή μας, καθώς δεν υπάρχει άλλη έδρα UNESCO, πλην ιδρυμάτων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ ανέφερε ότι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνουν επαφές με όλους τους φορείς διαχείρισης, όπως το ΙΝΑΛΕ ή τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας κ.α.

     

    Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΤΕΙ Α.Μ.-Θ., καταλήγοντας, δήλωσε ότι «πρέπει να μάθουμε ξανά στον κόσμο να πίνει νερό. Δεν πίνει νερό η Ευρώπη. Ούτε καν τα παιδιά. Πίνουν αναψυκτικά, χυμούς και οι μεγάλοι ανθρακούχο νερό και μπίρες. Στη Γερμανία, το 87% των ανθρώπων πίνει ανθρακούχο νερό κι ενώ άλλες χώρες που θέλουν να πιούν νερό, δεν το έχουν».

     

    Τέλος, ο κ. Ζαΐμης από τη δική του μεριά, είπε ότι «ναι μεν έχουμε την έδρα, όμως χρειαζόμαστε τη συμπαράσταση όλων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των ερευνητικών ινστιτούτων και λοιπών φορέων. Μέσα από αυτή την έδρα, θέλουμε να δώσουμε μεγαλύτερη προβολή για την περιοχή μας. Ο οικοτουρισμός μπορεί να βοηθήσει την ανάπτυξη της περιοχής μας».

     

    Συνολικά, υπάρχουν 700 έδρες UNESCO σε 126 χώρες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν περισσότερες πληροφορίες στη διεύθυνση unescochair.teiemt.gr.

     

     

    Δημήτρης Μπουντάς

     

     

     


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.