Χρονόμετρο

    Τα μυστικά της φωτογραφικής έκθεσης “RURAL SECRETS φανερώθηκαν, η αθέατη πλευρά της παράδοσης 

    Δημοσιεύτηκε στις

     

    Από τις 20 έως τις 23 Οκτωβρίου του 2022 στην αποθήκη του Τελωνείου Καβάλας εκδηλώθηκαν κρυφές πτυχές του απύθμενου πλούτου της παράδοσης και του τοπίου της υπαίθρου και μας προκάλεσαν να διηγηθούμε τις ιστορίες τους. Η φωτογραφική δράση «RURAL SECRETS / The Unseen Side of Tradition – Παράδοση και σύγχρονη δημιουργία: Με το βλέμμα στο μέλλον, με αποσκευή το παρελθόν», που διοργανώθηκε από την Αναπτυξιακή Καβάλας – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ,  μας προσκάλεσε να έρθουμε πιο κοντά, να επικοινωνήσουμε, να ανταλλάξουμε ιδέες και γνώσεις και να συσφίξουμε τις σχέσεις μας σε Βαλκανικό επίπεδο.

     

    Δεκαοκτώ (18) φωτογράφοι συνυπήρξαν για πρώτη φορά μεταξύ τους σε κοινή ομαδική έκθεση, πολλοί εξ’ αυτών από τα Βαλκάνια ως εκπρόσωποι των LAG – Lunca Joasă a Siretului (Ρουμανία), LAG Gotse Delchev – Garmen – Hadzhidimovo (Βουλγαρία), LAG – Lider Bistrita Nasaud (Ρουμανία) και Association of Çameli Local Action Group (Τουρκία). Στην έκθεση έλαβαν επίσης μέρος εκπρόσωποι επίσημων φορέων της Καβάλας και των φωτογραφικών συλλογικοτήτων της περιοχής.

     

    Παράλληλα, με καθημερινά φωτογραφικά εργαστήρια από αξιόλογους ανθρώπους του χώρου αλλά και με οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις με αρχειακό υλικό και ηχητικά εμπνευσμένα από τα δρώμενα της υπαίθρου το 4ήμερο αυτό μετατράπηκε σε μία σύντομη αλλά πολύ περιεκτική δημιουργική και βιωματική δράση.  Αξίζει να αναφέρουμε πως πάνω από πεντακόσια (500) άτομα επισκέφθηκαν την έκθεση και εκατόν πενήντα (150) περίπου συμμετείχαν στα πολύ ενδιαφέροντα εργαστήρια φωτογραφίας “Φωτογραφία μέσω κινητού τηλεφώνου” του Roberto Usurelu από τη Ρουμανία,  “Φωτογραφία δρώμενων και στιγμών / ρυθμίσεις και τεχνικές σύνθεσης για επική φωτογραφία” του Stratos Agiani και “Η φωτογραφία ως μέσο” του Αλέξανδρου Μόμτσου, μέλους του Φωτογραφικού Ομίλου Καβάλας.

     

    Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους συμμετέχοντες φωτογράφους της έκθεσης:

    David Bodescu (Ρουμανία), Μιχαήλ Κουράγιος (Ελλάδα), Βασίλειος Γιαννούσης (Ελλάδα), Stratos Agiani (Ελλάδα), Roberto Usurelu (Ρουμανία), Ηλίας Κουμουλίδης (Ελλάδα), Νίκος Θωμαΐδης (Ελλάδα), Ιωάννης Μαγδαλασίδης (Ελλάδα), Αλέξανδρος Κατσαμάκης (Ελλάδα), Μαρία Καροφυλλίδου (Ελλάδα),Μάκης Παυλίδης (Ελλάδα), Σταύρος Σταυράκης (Ελλάδα), Velittin Kalinkaya (Τουρκία), Sunay Kalinkara (Τουρκία), Tarik Urgan (Τουρκία), Sezgin Özdemir (Τουρκία), Krastyu Shilev (Βουλγαρία), Dimitar Serafimov (Βουλγαρία)

     

    Ειδικές ευχαριστίες στα ΜΜΕ που κάλυψαν και προήγαγαν το γεγονός, στους εκπροσώπους και τα στελέχη του Τελωνείου Καβάλας, στο Τμήμα Καθαριότητας του Δήμου Καβάλας και στον επιμελητή της έκθεσης κο. Νικόλαο Σωτηρέλη, για την συμβολή τους στην επιτυχία της διοργάνωσης.

     

    Σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον σε σχέση με τα μέσα δημιουργίας, έκφρασης και έκθεσης, τα δρώμενα αυτά λειτουργούν πολυεπίπεδα προς όφελος των κοινωνιών μας. Ήρθαμε σε επαφή, συνδιαλεχθήκαμε και ανανεώνουμε το ραντεβού μας με την παράδοση και τη σύγχρονη δημιουργία, με το βλέμμα πλέον στο μέλλον και με όχημα το νέο πρόγραμμα CLLD/LEADER ΠΑΑ 2023 – 2027. Τα μυστικά της υπαίθρου μας δείχνουν το δρόμο και οι άνθρωποι τον τρόπο.

    ———————————————————————

     

    Η δράση διοργανώθηκε στο πλαίσιο του έργου διακρατικής συνεργασίας “COME AND SEE” του Πολυταμειακού Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER Ν. Καβάλας, το οποίο χρηματοδοτείται (στην περίπτωση της Ελλάδας) από το Υπομέτρο 19.3 του ΠΑΑ 2014-2020.

     

     


    Δημοσιεύτηκε στις

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.