Χρονόμετρο

Στο επίκεντρο των διεθνών εξελίξεων η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Δημοσιεύτηκε στις

 – Μήνυμα Χρ. Τοψίδη με Αφορμή την Επίσκεψη της Αμερικανίδας Πρέσβειρας, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ

 

Σε αναβάθμιση του γεωπολιτικού και στρατηγικού ρόλου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΑΜΘ) αναφέρεται με παρέμβασή του ο Περιφερειάρχης, Χριστόδουλος Τοψίδης, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη της Πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, στην Αλεξανδρούπολη.

Ο κ. Τοψίδης υπογράμμισε ότι η παρουσία της Αμερικανίδας διπλωμάτη στην περιοχή δεν έχει απλώς εθιμοτυπικό χαρακτήρα, αλλά αποτελεί μια απτή επιβεβαίωση ότι η Περιφέρεια βρίσκεται πλέον στον σκληρό πυρήνα των διεθνών εξελίξεων που επανακαθορίζουν το μέλλον της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Οι πυλώνες της στρατηγικής αναβάθμισης

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, η ΑΜΘ αποκτά έναν διευρυμένο ρόλο που υπερβαίνει τα στενά διοικητικά της όρια και συνδέεται άμεσα με τη διεθνή θέση της χώρας. Οι βασικοί άξονες αυτής της δυναμικής εντοπίζονται στους εξής τομείς:

  • Ενεργειακή Ασφάλεια: Η Αλεξανδρούπολη αποτελεί πλέον κρίσιμο ενεργειακό κόμβο για ολόκληρη την Ευρώπη (μέσω των υποδομών LNG και των αγωγών φυσικού αερίου).

  • Μεταφορές και Διασυνδέσεις: Τα δίκτυα υποδομών της περιοχής ενισχύουν την περιφερειακή σταθερότητα και το εμπόριο.

  • Επενδυτικό Ενδιαφέρον: Προσέλκυση κεφαλαίων που αξιοποιούν τη στρατηγική θέση της Περιφέρειας.

  • Νέα Γεωπολιτική Πραγματικότητα: Η περιοχή καθίσταται σημείο αναφοράς για τους ευρύτερους δυτικούς σχεδιασμούς.

«Σε μια εποχή όπου οι ισορροπίες μεταβάλλονται με ταχύτητα, η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη βρίσκεται όλο και συχνότερα στο επίκεντρο συζητήσεων που αφορούν το μέλλον της ευρύτερης περιοχής», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Τοψίδης.

Το μήνυμα της επίσκεψης

Η κινητικότητα αυτή αποδεικνύει, σύμφωνα με την περιφερειακή αρχή, ότι η Βόρεια Ελλάδα δεν είναι πλέον ένας απλός παρατηρητής, αλλά ενεργός συνδιαμορφωτής της επόμενης ημέρας. Οι συχνές επαφές με κορυφαίους διπλωματικούς παράγοντες, όπως η κ. Γκίλφοϊλ, σφραγίζουν τη συμμετοχή της Περιφέρειας στους ευρύτερους στρατηγικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.


Δημοσιεύτηκε στις

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.