Χρονόμετρο

  ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΚΑΒ: Το 5ο Γυμνάσιο Καβάλας νοιάζεται… και εκπαιδεύεται

  Δημοσιεύτηκε στις

   

   

   

  Την 7η και 15η Νοεμβρίου 2022 το 5ο Γυμνάσιο Καβάλας διοργάνωσε εκπαιδευτική δράση με θέμα «Το 5ο Νοιάζεται» σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ Καβάλας. Η ελπιδοφόρα δράση για να σωθούν ζωές μετά από καρδιακή ανακοπή ανταποκρίνεται στους ευρύτερους μαθησιακούς στόχους της σύγχρονης εκπαίδευσης για την προετοιμασία υπεύθυνων ενεργών πολιτών.

  Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ τάξης του σχολείου μας ενημερώθηκαν και έμαθαν να παρέχουν βασικές πρώτες βοήθειες και, ειδικότερα, βασικές πρακτικές δεξιότητες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο, όπως αυτή της Βασικής Υποστήριξης της Ζωής (Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση – ΚΑΡΠΑ).

   

  Οι μαθητές με την εκπαίδευση στην ΚΑΡΠΑ απόκτησαν γνώσεις και δεξιότητες αποτελεσματικής δράσης σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής, αλλά και την κουλτούρα ανταπόκρισης, σώζοντας ζωές. Κάθε μαθητής/τρια που εκπαιδεύεται στην ΚΑΡΠΑ είναι ένας εν δυνάμει διασώστης και ταυτόχρονα πολλαπλασιαστής αυτής της ζωτικής γνώσης στην κοινότητα. Παράλληλα τα παιδιά μαθαίνουν να βοηθούν τους άλλους, καλλιεργείται το αίσθημα της κοινωνικής ευθύνης και ενισχύεται η αυτοπεποίθηση, η αυτοεκτίμηση και η αυτενέργεια των παιδιών.

  Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ Τάξης του σχολείου, με βιωματικό τρόπο ήρθαν σε επαφή με τις θεωρητικές και πρακτικές δεξιότητες που απαιτούνται για τη Βασική Υποστήριξη της Ζωής – ΒΥΖ. Έμαθαν τον τρόπο εκτίμησης της κατάστασης του θύματος, τον ενδεδειγμένο τρόπο κλήσης των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας (ΕΚΑΒ – 166), την εκτέλεση Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης – ΚΑΡΠΑ σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης (ERC) καθώς και τη χρήση του Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (CPR/AED).

   

  Τέλος, έμαθαν σε ποιες περιπτώσεις και πώς θα τοποθετούν ένα άτομο σε θέση ανάνηψης. Η δράση του σχολείου υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τους εκπαιδευτές – διασώστες του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας ΕΚΑΒ Καβάλας στους οποίους εκφράζουμε τις θερμότατες ευχαριστίες μας για την εξαιρετική ενημέρωση και εκπαίδευση που παρείχαν στους μαθητές του σχολείου μας. Οι μαθητές και οι μαθήτριες τους σχολείου ως εθελοντές πλέον διασώστες θα λάβουν ονομαστική βεβαίωση σεμιναρίου πρώτων βοηθειών, καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης και χρήσης αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή.

   

  «Ευελπιστούμε ότι οι μαθητές και οι μαθήτριες θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές των γνώσεων αυτών στο οικογενειακό, το φιλικό και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο αλληλεπιδρούν κάθε μέρα» αναφέρει η ανακοίνωση του σχολείου.


  Δημοσιεύτηκε στις

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.