Χρονόμετρο

  Ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις προς τιμήν του καπετάνιου και του πληρώματος του Ιαπωνικού πλοίου «TOKEI MARU», που έσωσαν εκατοντάδες πρόσφυγες στη Σμύρνη τον Σεπτέμβριο του 1922.

  Δημοσιεύτηκε στις

  ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ / ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

   Ολοκληρώθηκαν το πρωί της Κυριακής 25 Σεπτεμβρίου οι διήμερες εκδηλώσεις προς τιμήν του καπετάνιου και του πληρώματος του Ιαπωνικού πλοίου «TOKEI MARU», οι οποίοι έσωσαν εκατοντάδες πρόσφυγες στη Σμύρνη τον Σεπτέμβριο του 1922, με τη φύτευση ιαπωνικής κερασιάς και την τοποθέτηση αναθηματικής στήλης μπροστά από το παλιό υδραγωγείο της Καβάλας (Καμάρες).

   

   

  Βρέθηκε στην Καβάλα ο Ιάπωνας Πρέσβης Yasunori Nakayama, υπό την αιγίδα του Δήμου Καβάλας, όπου και ξεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου (24/9) στην πλατεία Ηρώων, με την έπαρση της Ιαπωνικής και της Ελληνικής σημαίας και την παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τον Σύλλογο Μικρασιατών Καβάλας, τη Θρακική Εστία Νομού Καβάλας και τη Λέσχη Ποντίων Νομού Καβάλας.

  Ακολούθησε η εκδήλωση στη Μεγάλη Λέσχη, όπου τόσο η ιστορικός Nanako Murata-Sawayanagi και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Αυστραλίας, Σταύρος Σταυρίδης, όσο και ο δημοσιογράφος, Ζάχος Σαμολαδάς, γνωστοποίησαν τα αποτελέσματα των ερευνών τους για τον καπετάνιου του πλοίου “TOKEI MARU” και των γεγονότων που εκτυλίχθηκαν στο λιμάνι της Σμύρνης τον Σεπτέμβριο του 1922, όταν οι δυνάμεις των Νεότουρκων κατέσφαξαν τον ελληνικό και τον αρσενικό πληθυσμό.

  Ο Ιάπωνας Πρέσβης στην Ελλάδα, Yasunori Nakayama, έκανε εκτενή αναφορά στη γενναία απόφαση του καπετάνιου του “TOKEI MARU” θα μεταφέρει τους Έλληνες και τους Αρμένιους πρόσφυγες από τα παράλια της Σμύρνης στη Μυτιλήνη και τον Πειραιά, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τους ισχυρούς δεσμούς που υπάρχουν ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιαπωνία στον πολιτιστικό και όχι μόνο τομέα.

   

             ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ  ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ  ΘΟΔΩΡΟΥ ΜΟΥΡΙΑΔΗ

  “Είναι φορές που η πράξη ενός ανθρώπου σώζει χιλιάδες ζωές.

   Κι έχει πολλαπλάσια αξία η πράξη αυτή, όταν γίνεται από εκείνον που δεν το περιμένεις, που δεν έχει θεσμική υποχρέωση, όταν οι λεγόμενοι αρμόδιοι, οι δήθεν φίλοι και σύμμαχοι πράττουν τα αντίθετα με τις υποχρεώσεις και την ανθρώπινη ηθική.

  Ήταν Σεπτέμβρης του 1922, ακριβώς πριν από 100 χρόνια, όταν οι Νεότουρκοι σαν θηρία έπεσαν πάνω στη Σμύρνη, ρίχνοντάς την στις φλόγες και σφάζοντας τον χριστιανικό πληθυσμό.

  Κι έπεφταν στη θάλασσα μυριάδες να σωθούν και παρακάλαγαν Αμερικάνους, Άγγλους, Ιταλούς και Γάλλους να τους πάρουν με τα καράβια τους μακριά από τον θάνατο.

  Το τί έγινε και την άθλια συμπεριφορά απέναντι στους ικέτες που θαλασσοπνίγονταν το έχει καταγράψει η ιστορία.

  Όμως, υπάρχει κι ένα κεφάλαιο, ένα κομματάκι της Ιστορίας, που δεν είναι πολύ γνωστό, αν και θα έπρεπε να είναι γραμμένο με χρυσά γράμματα.

  Απόψε, θα έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε την ιστορία ηρωισμού που συνέβη στη Σμύρνη τις ώρες που τα θηρία έσφαζαν, έκαιγαν και λεηλατούσαν.

  Την ώρα εκείνη, έπλεε ένα ιαπωνικό πλοίο στην περιοχή, ο καπετάνιος του οποίου, αψηφώντας θεούς και δαίμονες, μετέφερε στα απέναντι ελληνικά νησιά εκατοντάδες Έλληνες και Αρμένιους από αυτούς που έπεφταν στη θάλασσα για να γλυτώσουν από τα χατζάρια.

  Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Δήμου μας και με τη συμμετοχή του Συλλόγου Μικρασιατών, της Θρακικής Εστίας και της Λέσχης Ποντίων.

  Ως δήμαρχος μιας περιοχής που δέχθηκε δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, ευχαριστώ τους παράγοντες της ιαπωνικής Πρεσβείας για την ευκαιρία που μας δίνουν να τιμήσουμε τον υπέροχο αλτρουισμό του καπετάνιου Λου, ο οποίος, την ώρα που άλλοι πετούσαν στη θάλασσα τους απελπισμένους, ο Ιάπωνας καπετάνιος πέταξε τα εμπορεύματα από το πλοίο και έσωσε εκατοντάδες ψυχές.

  Ευχαριστώ, επίσης, την αντιπρόεδρο του Πανεπιστημίου Toyo (Τόγιο) στο Τόκιο, Δρ. Nanako Murata-Sawayanagi, (Νανάκο Μουράτα),

  τον αρθρογράφο κ. Σταύρο Σταυρίδη,

  τον σκηνοθέτη Ζάχο Σαμολαδά

  και τους τρεις προσφυγικούς πολιτιστικούς συλλόγους της Καβάλας για όσα θα μας πουν και θα μας δείξουν.

  Θεωρώ ότι, μεταξύ των δεκάδων εκδηλώσεων συλλογικής μνήμης για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, η αποψινή εκδήλωση έχει ιδιαίτερα υψηλή θέση”.

  Οι Πρόεδροι του Συλλόγου Μικρασιατών Νομού Καβάλας, Σοφία Τσίγκου, της Θρακικής Εστίας Νομού Καβάλας, Νίκος Τσουμπάκης και της Λέσχης Ποντίων, Μιχάλης Τσουλφίδης, ευχαρίστησαν τους διοργανωτές των εκδηλώσεων και ευχήθηκαν να συνεχιστεί η προσπάθεια ανάδειξης και προβολής όλων των στοιχείων που αφορούν τη μικρασιατική καταστροφή.

  Ο Ιάπωνας Πρέσβης στην Ελλάδα, Yasunori Nakayama, επισκέφθηκε το Δημαρχείο Καβάλας το βράδυ του Σαββάτου και την επόμενη μέρα ξεναγήθηκε στους χώρους του Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού.

   Δήμος Καβάλας – Municipality of Kavala

   Ιαπωνική Πρεσβεία

   


  Δημοσιεύτηκε στις

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.