Χρονόμετρο

    Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΒΡΑΧΟΓΡΑΦΙΩΝ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ: Όσο δεν υπάρχει συστηματική έρευνα, παραμένει το μυστήριο!

    Δημοσιεύτηκε στις

     

     

    Η πρόσφατη εξέλιξη στην επιστήμη των βράχων είναι η νέα ανακάλυψη στην Νάσκα της Λατινικής Αμερικής όπου 303 νέα γεωγλυφικά ανακαλύφθηκαν χάρη στην Τεχνητή Νοημοσύνη        

     

    Γράφει ο Θεόδωρος Αν. Σπανέλης

     

    Στην Καβάλα και συγκεκριμένα στην περιοχή της Φωλιάς, στο όρος Σύμβολο υπάρχει μια από τις πιο σπάνιες και μυστηριώδεις απεικονίσεις επάνω σε βράχους. Πρόκειται για την παράσταση της λεγόμενης ΓΡΑΜΜΕΝΗΣ ΠΕΤΡΑΣ, που στην πραγματικότητα είναι ένα παλίμψηστο, με παραστάσεις όπου η μια επικαλύπτει την άλλη, ωστόσο και οι ίδιες οι παραστάσεις είναι μυστηριώδεις. Από αρχαία πλοία με πανιά, αρχαίοι ήλιοι, γεωμετρικά μοτίβα που επαναλαμβάνονται, ανθρώπινες μορφές με ζώα και φυσικά πάρα πολλά ανεξήγητα σύμβολα που δέχονται πολλαπλές ερμηνείες. Ωστόσο το βασικότερο πρόβλημα που δεν έχει λυθεί ακόμη είναι ο διαχωρισμός όλων αυτών των μορφών. Χρόνια τώρα ο βράχος έχει φωτογραφηθεί από πολλούς ερευνητές, αλλά δεν υπάρχει μια ουσιαστική διατύπωση που να συμπεριλαμβάνει το σύνολο της παράστασης ή των παραστάσεων.

     

    Εδώ είναι που η τεχνολογία έρχεται να δώσει τη λύση. Συγκεκριμένα η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης δίνει απαντήσεις και σε άλλα ανάλογα προβλήματα. Συγκεκριμένα είναι σε εξέλιξη εδώ και χρόνια μια μελέτη που έχει ως σκοπό να ανακαλύψει νέες παραστάσεις, τα λεγόμενα γεωγλυφικά της Νάσκα, στη Λατινική Αμερική, κάτι ανάλογο με τις βραχογραφίες της Καβάλας και της ευρύτερης περιοχής, αλλά σε μεγαλύτερη κλίμακα η κάθε παράσταση.

     

    Συγκεκριμένα  ιαπωνική επιστημονική μελέτη που έγινε δυνατή χάρη στην Τεχνητή Νοημοσύνη επέτρεψε την ανακάλυψη 300 νέων γεωγλυφικών στην έρημο της Νάσκα (Nazca) στο νότιο Περού, διπλασιάζοντας τον αριθμό των γνωστών μυστήριων γραμμικών αυτών σχημάτων που χρονολογούνται στα 2.000 χρόνια. Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι οι βραχογραφίες της περιοχής μας χρονολογούνται σχεδόν διπλάσιας ηλικίας από αυτές του Περού, καθώς προσδιορίζονται χρονολογικά στο τέλος της λίθινης εποχής και στην αρχή της εποχής των μετάλλων. Εξάλλου οι περισσότερες βραχογραφίες στο Παγγαίο, το όρος Σύμβολο και στο τόξο από τους αρχαίους Φιλίππους μέχρι το Ζυγός είναι κοντά σε αρχαία ορυχεία χρυσού και αργύρου.

     

    Οι νέες ανακαλύψεις

     

    «Η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην έρευνα μας επέτρεψε να χαρτογραφήσουμε την κατανομή αυτών των γεωγλυφικών με μεγαλύτερη ταχύτητα και ακρίβεια», δήλωσε ο αρχαιολόγος Μασάτο Σακάι, του Πανεπιστημίου Yamagata, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην ιαπωνική πρεσβεία στην Λίμα. Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι προϊόν συνεργασίας του Πανεπιστημίου, του Ινστιτούτου Nazca και της IBM Research.

     

    Η έρευνα επικυρώθηκε από την επιστημονική κοινότητα κι δημοσιεύθηκε την Δευτέρα στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) των Ηνωμένων Πολιτειών.

     

    «Η παραδοσιακή μέθοδος, δηλαδή η οπτική αναγνώριση των γεωγλυφικών από φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης αυτής της τεράστιας έκτασης, ήταν αργή και ενείχε τον κίνδυνο ορισμένα να παραληφθούν», διευκρινίζει ο επιστήμονας. Ενώ «η επιταχυμένη έρευνα μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης επέτρεψε τον εντοπισμό 303 νέων γεωγλυφικών μέσα σε έξι μήνες επιτόπου εργασίας», σύμφωνα με το άρθρο που δημοσιεύθηκε στην PNAS.

     

    Για την ανακάλυψη των 303 σχημάτων χρειάσθηκε η ανάλυση μεγάλου αριθμού γεωδιαστημικών φωτογραφιών από αεροπλάνα και η συμμετοχή της Τεχνητής Νοημοσύνης πολλαπλασίασε επί 16 τον ρυθμό. Αυτό δείχνει σε ποιο βαθμό η τεχνολογία αυτή επιταχύνει τις ανακαλύψεις σε τομείς όπως η αρχαιολογία.

     

    Στο άρθρο υπενθυμίζεται ότι η ανακάλυψη των 430 ήδη γνωστών γεωγλυφικών της Νάσκα χρειάσθηκε περί τον ένα αιώνα.

     

    Τα 303 νέα γεωγλυφικά περιλαμβάνουν «γιγάντια γραμμικά σχέδια που αναπαριστούν άγρια ζώα, αλλά και μικρά σχήματα με μοτίβα που συνδέονται με την ανθρώπινη δραστηριότητα και περιλαμβάνουν ανθρώπους και οικόσιτα καμηλοειδή.

     

    Οι περίφημες γραμμές της Νάσκα χρονολογούνται στα 2.000 χρόνια και ανήκουν την Παγκόσμια Κληρονομιά της Unesco. Απεικονίζουν γεωμετρικά σχήματα και σιλουέτες ζώων που δεν είναι ορατά παρά από τον ουρανό.

     

    Το πραγματικό νόημα των γεωγλυφικών της Νάσκα παραμένει αίνιγμα: ορισμένοι ερευνητές βλέπουν σε αυτά ένα αστρονομικό παρατηρητήριο, άλλοι ημερολόγιο.

     

    Η περιοχή των γραμμών της Νάσκα βρίσκεται σε απόσταση 400 χιλιομέτρων νοτίως της Λίμα στη έρημο. Τα πρώτα γεωγλυφικά ανακαλύφθηκαν το 1927.

     

    Οι κάτοικοι του πολιτισμού Νάσκα κατείχαν την περιοχή από το 200 έως το 700 μετά Χριστόν.

     

     


    Δημοσιεύτηκε στις

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.