Χρονόμετρο

    ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

    Δημοσιεύτηκε στις

     

     

     

     

     

    Αγαπητά μας παιδιά,

    Η Ορ­θό­δοξη Εκ­κλη­σία ήδη από τον 11ο αι­ώνα έ­χει κα­θι­ε­ρώ­σει να ε­ορ­τά­ζον­ται από κοι­νού στις 30 Ι­α­νου­α­ρίου οι Τρείς Μέ­γι­στοι Φω­στή­ρες της Τρι­ση­λίου Θε­ό­τη­τος, οι Τρείς Ι­ε­ράρ­χες: ο Ά­γιος Βα­σί­λειος ο Μέ­γας, ε­πί­σκο­πος Και­σα­ρείας, ο Ά­γιος Γρη­γό­ριος ο Θε­ο­λό­γος, αρ­χι­ε­πί­σκο­πος Κων­σταν­τι­νου­πό­λεως, και ο Ά­γιος Ι­ω­άν­νης ο Χρυ­σό­στο­μος, αρ­χι­ε­πί­σκο­πος Κων­σταν­τι­νου­πό­λεως.

    Ο κοι­νός ε­ορ­τα­σμός τους γί­νε­ται κυ­ρίως, για να προ­βλη­θεή  η α­γι­ό­τητά τους και το Χρι­στι­α­νικό ή­θος τους. Ε­πί­σης εί­ναι μία ευ­και­ρία για να τι­μη­θεί η Ελ­λη­νορ­θό­δοξη Παι­δεία, να τι­μη­θούν οι εκ­παι­δευ­τι­κοί και οι μα­θη­τές. Η ε­ορτή τους γί­νε­ται α­φορμή για να α­να­λο­γι­σθούμε τους α­γα­θούς καρ­πούς μίας Παι­δείας, η ο­ποία βα­σί­ζε­ται στη Χρι­στι­α­νική Πί­στη και τη σκέψη των αρ­χαίων Ελ­λή­νων κλα­σι­κών. Μίας Παι­δείας, η οποία δεν δι­δά­σκει απλώς γνώ­σεις, αρι­θμούς, πει­ρά­ματα, αλλά πρώ­τι­στα μορ­φώ­νει, δι­α­μορ­φώ­νει αν­θρώ­πι­νους χα­ρα­κτή­ρες.

    Οι Τρείς Ι­ε­ράρ­χες συν­δύ­α­σαν τις γνώ­σεις και το ή­θος, την Ε­πι­στήμη και την Πί­στη, τον σε­βα­σμό προς τον Θεό και την α­γάπη για τον πά­σχοντα συ­νάν­θρωπο. Το πα­ρά­δει­γμά τους κα­τα­δει­κνύει ότι και σή­μερα πρέ­πει να σε­βό­μα­στε και να α­ξι­ο­ποι­ούμε τα πο­ρί­σματα της Ε­πι­στή­μης. Η μαρ­τυ­ρία τους απο­δει­κνύει ότι ο ε­πι­στή­μο­νας και γε­νι­κό­τερα ο καλ­λι­ερ­γη­μέ­νος άν­θρω­πος μπο­ρεί κάλ­λι­στα να εί­ναι συγ­χρό­νως πι­στός Χρι­στι­α­νός και ε­νά­ρε­τος άν­θρω­πος. Ει­δι­κό­τερα, ο Μέ­γας Βα­σί­λειος γνώ­ριζε πολύ καλά την Ι­α­τρική ε­πι­στήμη και την α­ξι­ο­ποί­ησε στο πλαί­σιο του με­γά­λου φι­λαν­θρω­πι­κού έρ­γου του.

    Οι Τρείς Ι­ε­ράρ­χες εί­χαν ά­ρι­στη γνώση των αρ­χαίων ελ­λη­νι­κών κει­μέ­νων και προ­έ­τρε­παν τους νέ­ους της ε­πο­χής τους να με­λε­τούν τους αρ­χαί­ους συγ­γρα­φείς ε­πι­λε­κτικά, α­πο­φεύ­γον­τας ο­ρι­σμέ­νες θρη­σκευ­τι­κές δο­ξα­σίες. Τα κεί­μενά τους απο­τε­λοῦν θη­σαυρό θε­ο­λο­γι­κών, παι­δα­γω­γι­κών, ι­α­τρι­κών και φυ­σι­ο­γνω­στι­κών δι­δα­χών. Πρό­κει­ται ε­πί­σης για μνη­μεία του ελ­λη­νι­κού λό­γου. Άλ­λω­στε, ο Μέ­γας Βα­σί­λειος και ο Ά­γιος Γρη­γό­ριος σπού­δα­σαν τα ελ­λη­νικά γράμ­ματα στην Α­θήνα.

    Αξί­ζει μά­λι­στα να ση­μει­ω­θεί ότι ­δύο από τους Τρείς Ι­ε­ράρ­χες, ο Μέ­γας Βα­σί­λειος και ο Ά­γιος Γρη­γό­ριος ο Θε­ο­λό­γος, γεν­νή­θη­καν και με­γά­λω­σαν στην Καπ­πα­δο­κία της Μι­κράς Ασίας, θυ­μί­ζον­τάς μας τη μα­κρο­χρό­νια πα­ρου­σία της Εκ­κλη­σίας του Χρι­στού και του Ελ­λη­νι­σμού στην ι­στο­ρική Μι­κρα­σι­α­τική γή. Χρή­σιμη υ­πεν­θύ­μιση, α­φού φέ­τος είναι έτος μνήμης για τα 100 χρό­νια από τη Μι­κρα­σι­α­τική Κα­τα­στροφή του 1922, τις θυσίες και τον βί­αιο ξε­ρι­ζωμό των Ελ­λή­νων της Α­να­το­λής.

    Είθε οι Τρείς Ι­ε­ράρ­χες να α­πο­τε­λούν πρό­τυπα προς μί­μηση στις σπου­δές και τη ζωή σας και με τη βο­ή­θειά τους να έχετε καλή πρό­οδο!

     

    Με θερ­μές πα­τρι­κές εὐ­χές

     

    Ο Αρχιεπίσκοπος

     

    † ο Αθηνών ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ, Πρόεδρος

     

    και τα μέλη της Δι­αρ­κούς Ι­ε­ράς Συ­νό­δου

     


    Δημοσιεύτηκε στις

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.