Χρονόμετρο

    Παγωμένη «πισίνα» ο κόλπος της Καβάλας

    Δημοσιεύτηκε στις

    Τις απόψεις τους κατά της εγκατάστασης πλωτής μονάδας L.N.G. ανέλυσαν σε ενημερωτική εκδήλωση τρεις οι καθηγητές Κουτράκης, Καϊτατζής, Συλαίος – Μητρόπουλος: «Η Καβάλα είναι ήδη ενεργειακός κόμβος»

        Με βάση τις δικές τους απόψεις από το πεδίο της ερευνητικής-επαγγελματικής ενασχόλησης , κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν πρέπει να προχωρήσει η προτεινόμενη από πλευράς Δ.Ε.Π.Α. επένδυση, σχετικά με την εγκατάσταση πλωτού τερματικού σταθμού αξιοποίησης και επαναεριοποίησης L.N.G., τόνισαν στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης με τα τοπικά Μέσα ενημέρωσης ο Ιχθυολόγος – Ερευνητής ΙΝΑΛΕ και πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης στο Δέλτα Νέστου, Μάνος Κουτράκης, ο επίκουρος καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής ΔΠΘ, Γιώργος Καϊτατζής και ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Γιώργος Συλαίος. Στη χθεσινή συνάντηση παραβρέθηκαν ακόμη η νεοεκλεγείσα δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα και ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Νάσος Μητρόπουλος.

     

    Μητρόπουλος: «Η Καβάλα είναι ήδη ενεργειακός κόμβος» Ο κ. Μητρόπουλος, που πήρε πρώτος τον λόγο, υπογράμμισε ότι το Τ.Ε.Ι. συντάσσεται με την άποψη των πολιτών, όντας κατά της προωθούμενης εγκατάστασης του σταθμού L.N.G., τονίζοντας, πάντως ότι η Καβάλα είναι ήδη ενεργειακός κόμβος. Ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ι. είπε ότι κι η ίδια η Δ.Ε.Π.Α. δε θα ήθελε να έρθει σε σύγκρουση με την τοπική κοινωνία και συμπλήρωσε πως υπάρχει ασαφής και αποσπασματική εικόνα για την επένδυση, ενώ τόνισε με έμφαση για ακόμη μια φορά ότι είναι αναγκαιότητα να αξιοποιηθεί η φυσική αποθήκη στη Νότια Καβάλα, κάτι που επανέλαβε και ο τέως πρόεδρος του Τ.Ε.Ε.-Α.Μ., Λάζαρος Βασιλειάδης, για την οποία όμως δε γίνεται καμία αναφορά για αυτήν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Από την πλευρά της, η νεοεκλεγείσα δήμαρχος Δ. Τσανάκα, υπερθεματίζοντας, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη επένδυση θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά ως «όπλο» για χρηματιστηριακά παιχνίδια με την τιμή του φυσικού αερίου. Ο Μ. Κουτράκης μίλησε για το Εθνικό Πάρκο Α.Μ.-Θ. και την προστατευμένη από τις συνθήκες Natura, περιοχή της Βάσοβας, για την οποία όπως τόνισε είναι απαγορευτική η εγκατάσταση μιας πλωτής μονάδας L.N.G. λόγω του ήδη επιβαρυμένου φυσικού περιβάλλοντος και δήλωσε ότι η συγκεκριμένη εγκατάσταση, όπου κι αν τοποθετηθεί, θα προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στα αλιεύματα και το θαλάσσιο περιβάλλον, δεδομένης της ανάγκης θαλασσινού νερού για την επαναεριοποίηση, το οποίο θα επανεκχύνεται στον κόλπο της Καβάλας με χαμηλότερη θερμοκρασία (το υγροποιημένο αέριο είναι στους -161 βαθμούς Κελσίου).

     

    Εκκρεμή ερωτηματικά Ο Γ. Καϊτατζής ανέφερε ότι υπάρχουν εκκρεμή ερωτηματικά, όπως αν η συγκεκριμένη επένδυση προϋποθέτει την έλευση ενός πλοίου-δεξαμενής αποθήκευσης αερίου, αλλά κι αν ο αγωγός μεταφοράς αερίου θα είναι υπέργειος ή υπόγειος. Επίσης, δεν αναφέρεται στο σχέδιο της Δ.Ε.Π.Α. πουθενά ποιες θα είναι οι θέσεις εργασίας και ποιων ειδικοτήτων, όπως κι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην περιοχή εγκατάστασης, κάνοντας λόγο για θολή εικόνα ως προς την χωροθέτηση, ενώ υπογράμμισε ότι η συνύπαρξη μέσα σε μια ακτίνα λίγων χιλιομέτρων της λιπασματοβιομηχανίας E.L.F.E., των δεξαμενών REVOIL και ενός τέτοιου τερματικού σταθμού θα αυξήσουν κατά πολύ τα ποσοστά εκδήλωσης ατυχήματος όσα μέτρα ασφαλείας κι αν ληφθούν, με τους κινδύνους γι’ αυτά να προέρχονται κατά βάση από ανθρώπινο λάθος, κακή εκτίμηση ή εξάντληση των δυνατοτήτων ενός συστήματος. Εξήγησε τη διαδικασία αεροποίησης του L.N.G., επισημαίνοντας ότι για την απόψυξη του από τους -162 βαθμούς, θα γίνεται χρήση του θαλασσινού νερού με τις ανάλογες επιπτώσεις στην θερμοκρασία του νερού και σταδιακά στη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής. Αναφέρθηκε σε δύο εναλλακτικές διαδικασίες απόψυξης, όπως του κλειστού κυκλώματος, που είναι πιο ακριβή για μια εταιρεία και με μικρότερη αποδοτικότητα, αλλά χωρίς μεγάλη επιβάρυνση για το περιβάλλον. Επίσης, μίλησε για την αναγκαιότητα δημιουργίας δύο ζωνών ασφαλείας γύρω από την εγκατάσταση, τουλάχιστον ενός χιλιομέτρου για το ενδεχόμενο εκδήλωσης πυρκαγιάς και μιας κατά πολύ μεγαλύτερης σε περίπτωση διαρροής. Τέλος, ο κ. Καϊτατζής σημείωσε ότι τα ατυχήματα μετά το 2005 είναι μειωμένα σε όλον τον κόσμο, όπου έχουν εγκατασταθεί μονάδες L.N.G. και ανέφερε ως παραδείγματα αυτές στη Βαρκελώνη, βορείως της Σμύρνης και του Μαρμαρά στην Τουρκία, της Αιγύπτου και της Ιταλίας.

     

    Οι επιπτώσεις από τη χλωρίωση Ο Γ. Συλαίος σημείωσε ότι η περιβαλλοντική μελέτη εμφανίζει δεδομένη τη χρήση θαλασσινού νερού, χωρίς να γίνεται αναφορά σε εναλλακτικές λύσεις στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, με τη Δ.Ε.Π.Α. να σχεδιάζει τη δημιουργία αγωγού άντλησης, όταν σε ανάλογες μονάδες ανά τον κόσμο χρησιμοποιούνται περισσότεροι για τις τεράστιες ποσότητες νερού που απαιτούνται. Ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος του Δ.Π.Θ. ανέφερε ως εναλλακτική διαδικασία θέρμανσης του αερίου τους καυστήρες, «καίγοντας» το φυσικό αέριο μέσω κλειστού κυκλώματος, επιλογή που μειώνει τα ποσοστά εμφάνισης ατυχημάτων και κατά πολύ μικρότερη χρήση θαλασσινού νερού. Υπογράμμισε ότι η Δ.Ε.Π.Α. επιλέγει τον αποδοτικότερο τρόπο της χρήσης θαλασσινού νερού, για το οποίο απαιτείται η χλωρίωση του, καθώς κι η χρήση χημικών στοιχείων για την «εξαφάνιση» ζωντανών οργανισμών και νεκρής οργανικής ύλης, που είναι επικίνδυνοι για τη διάβρωση των αγωγών μεταφοράς του νερού που αντλείται. Το χλώριο, σημείωσε ο κ. Συλαίος, σε συνδυασμό με το θαλασσινό νερό δημιουργεί σύνθετες οργανοχλωριωμένες ενώσεις, που είναι αδιάσπαστες στη θάλασσα και τόνισε ότι είναι ιδιαιτέρως τοξικές για τους υδρόβιους οργανισμούς. Ο Γ. Συλαίος παρουσίασε μια δική του έρευνα για τις δύο μονάδες L.N.G., Καβάλας κι Αλεξανδρούπολης, οι οποίες όπως ανέφερε σχεδιάζονται να εγκατασταθούν σε σημεία, όπου είναι προφυλαγμένα από τα κύματα μεγάλου ύψους, πίσω από την κυματική σκιά που δημιουργούν τα νησιά Θάσος και Σαμοθράκη, ώστε να περιορίσουν τις πιθανότητες ατυχήματος.

     

    Δημήτρης Μπουντάς    


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.