Χρονόμετρο

    Έστησαν καρτέλ – κατηγορούμενες και δύο καβαλιώτικες εταιρίες

    Δημοσιεύτηκε στις

    Φαίνεται ότι πολλά χρήματα πρόκειται να πέσουν για την διαχείριση των σκουπιδιών και ήδη άρχισαν τα όργανα… με διάφορα παρατράγουδα που ακούστηκαν. Συγκεκριμένα όπως γράφει η εφημερίδα Γεγονότα, Πριν από λίγες μέρες η επιτροπή ανταγωνισμού με ανακοίνωση της, κατηγόρησε εννέα εργολαβικές εταιρίες ότι σύστησαν καρτέλ προκειμένου η μια εξ αυτών να πάρει το έργο της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ, 17 στο σύνολο, εντός του νομού Πέλλας.

    Το αποτέλεσμα της επιτροπής είχε προκύψει μετά από την εξέταση μαρτύρων. Για το λόγο αυτό επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο που ξεπερνά τα 800.000 ευρώ.

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ  της ηλεκτρονικής εφημερίδας tas tv. όλα ξεκίνησαν  το 2011 με την προκήρυξη του έργου, που κατά πληροφορίες είχε προϋπολογισμό 6.000.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον άνθρωπο που κατήγγειλε το παρασκήνιο, υπήρξε όντως μια συνάντηση των ενδιαφερομένων για το έργο, σε γνωστό ξενοδοχείο της Έδεσσας. Στον διαγωνισμό τελικά προκρίθηκε η πρόταση που έδινε ποσοστό έκπτωσης 1,3°/°.

     

    Το έργο ξεκίνησε κανονικά  και μετά έγινε η καταγγελία προς τις αρμόδιες αρχές. Σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα προηγήθηκε τηλέφωνο προς τον τότε αρμόδιο υπουργό. Εκείνος με την σειρά του ενημέρωσε την επιτροπή ανταγωνισμού και κάπως έτσι φθάσαμε στο αποτέλεσμα. Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε μια παράμετρο που αξίζει τον κόπο να ειπωθεί.

     

    Την καταγγελία που θα γινόταν γνώριζαν από την αρχή δύο πολιτικά πρόσωπο του νομού. Υπήρξε όμως και το ποινικό μέρος της υπόθεσης, καθώς πρόσφατα το δικαστήριο της Έδεσσας έκρινε ενόχους δυο εκ των πρωταγωνιστών της υπόθεσης, επιβάλλοντας στον καθένα ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή.

     

     

    Η απόφαση

     

    Για το θέμα μετέδωσε το Αθηναϊκό πρακτορείο ότι «Πρόστιμο συνολικού ύψους 805.591 ευρώ, επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε 9 τεχνικές εταιρείες, για καρτέλ, επί διαγωνισμού δημοπράτησης δημόσιων έργων στο νομό Πέλλας, λαμβάνοντας υπόψη, κατ’ εξαίρεση, την παρατεταμένη οικονομική κρίση που έπληξε, μεταξύ άλλων, και τον κλάδο των κατασκευών.

     

    Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με απόφασή της, μετά από αυτεπάγγελτη έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού σχετικά με τη νόθευση του διαγωνισμού «Περιβαλλοντική Αποκατάσταση – Ανάπλαση Χ.Α.Δ.Α. Νομού Πέλλας», διαπίστωσε ότι επιχειρήσεις συμμετείχαν σε συμφωνία ή/ και εναρμονισμένη πρακτική με στόχο τη χειραγώγηση του επίμαχου διαγωνισμού, κατά παράβαση του άρθρου 1 του Ν.3959/2011»

     

    Ποιες είναι οι δυο εταιρίες όμως που εμπλέκονται στην υπόθεση, υπάρχουν μεταξύ αυτών μήπως και δύο καβαλιώτικες; Ιδού τι αναφέρει το ΑΠΕ:

     

    Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, από τη συνεκτίμηση των διαθέσιμων στοιχείων του φακέλου της υπόθεσης, προέκυψε ότι εννέα εταιρείες: 1) Mηχανική Περιβάλλοντος Α. Ε. 2) ΕΡΓΑΣΙΣ Τεχνική ΑΕ 3) Καρκανίας-Τεχνολογιλα Περιβάλλοντος ΑΕ 4) ΑΞΙΟΝ Τεχνική ΑΕ 5) ΝΙΟΒΗ Ανώνυμη Τεχνική Εταιρεία, 6) ΕΡΓΟΝΕΤ Ανώνυμη Τεχνική Εταιρεία, 7) Λιμενική Ανώνυμη Εργοληπτική Εταιρεία, 8) Τεχνική Καβάλας Ε.Ε.- Τσεκμετζόγλου Δημήτρης και ΣΙΑ Ε.Ε, 9) Δασκαλούδης Α. Θεοδόσιος) συμμετείχαν στη νόθευση του επίμαχου διαγωνισμού στο νομό Πέλλας και πραγματοποίησαν προ της διεξαγωγής του διαγωνισμού, πολυμερή συνάντηση σε ξενοδοχείο της Έδεσσας, καθώς και άλλες επιμέρους συναντήσεις και επαφές μεταξύ τους στο πλαίσιο των οποίων κατήρτισαν σχέδιο για τον εκ των προτέρων: α) καθορισμό του αναδόχου του έργου, β) των προσφερόμενων εκπτώσεων που θα εξασφάλιζαν την ανάδειξη του με όσο το δυνατόν χαμηλότερη έκπτωση (καθορισμός τιμών), καθώς και γ) την υποβολή προσφορών κάλυψης. Για τις παραβάσεις αυτές, η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποφάσισε και επέβαλε στις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις.

     

     


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.