Μια εξαιρετική σύνθεση αποτυπώνει τα πλοία που ταξίδευαν στις αρχαίες θάλασσες μας
Γράφει ο Θεόδωρος Αν. Σπανέλης
Μια εξαιρετική σύνθεση με όλα τα προϊστορικά πλοιάρια που «οργώνανε» τις προϊστορικές θάλασσες της σημερινής Καβάλας, παραδόθηκε, στο Ναυτικό Μουσείο Καβάλας, από τον κ. Λάζαρο Χατζηλαζαρίδη, γεωλόγο – διδάκτωρ Φιλοσοφίας του ΑΠΘ και επι δεκαετίες άοκνο ερευνητή των βραχογραφιών, στον οποίο ανήκει και η μοναδική συστηματική μελέτη που υπάρχει για το θέμα.
Στο υπό έκδοση βιβλίου του κ. Χατζηλαζαρίδη «ΒΡΑΧΟΓΡΑΦΙΕΣ – ΒΡΑΧΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ Καβαλας»» υπάρχει ιδιαίτερη αναφορά στα πλοιάρια της προϊστορικής εποχής που μετέφεραν, ανθρώπους, εμπορεύματα, νέες ιδέες κ.α. σημειώνοντας μεταξύ άλλων, για τις βραχογραφίες του Συμβόλου όρους, καθώς εκεί και τις πιο πολλές παραστάσεις ότι «Τα πλοιάρια της «Γραμμένης Πέτρας» Φωλιάς με τα τριγωνικά πανιά μάλλον είναι από τις αρχαιότερες παραστάσεις των συγκεκριμένων επιφανειών, για τις οποίες είναι τεκμηριωμένη η διαχρονική τους χάραξη. Το τριγωνικό πανί με την κορυφή του τριγώνου προς τα κάτω και την βάση προς τα πάνω ήταν χαρακτηριστικό των πλοιαρίων από τα μινωικά και μυκηναϊκά χρόνια μέχρι και τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά .
Τα πλοιάρια της Φτέρης μοιάζουν με αυτά της Φωλιάς, έχουν τριγωνικά πανιά, τα οποία γεμίζουν με γραμμώσεις. Στις ίδιες επιφάνειες της Φτέρης μαζί με τα πλοιάρια υπάρχουν και καριοφίλια. Τα καριοφίλια δεν είναι δυνατό να είναι παλαιότερα των αρχών του 17ου αιώνα.
Οι εικαστικές ή λειτουργικές αναπαραστάσεις πλοιαρίων θα μπορούσαν να ενταχθούν στην σειρά αναπαραστάσεων προϊστορικών και αρχαίων πλοιαρίων στον Ελλαδικό χώρο, όπως τα βαρκόσχημα αγγεία του Δισπηλιού, τα κωπήλατα και ιστιοφόρα της τοιχογραφίας στο Ακρωτήρι Σαντορίνης, το ιερό πλοίο του δακτυλιδιού του Μίνωα, καθώς και τα πλοία με έμβολα στην πλώρη της πρωτοκυκλαδικής περιόδου». Να σημειώσουμε ότι ο κ. Χατζηλαζαρίδης έχει αποτυπώσει πλοιάρια που μοιάζουν με αυτά που φέρει και ο περίφημος Δίσκος της Φαιστού και τα πλοιάρια αυτά βρίσκονται σε βράχους της περιοχής μας.
Τα πλοία είναι για να μας ταξιδεύουν και αυτά που είναι χαραγμένα στους βράχους της Καβάλας μας ταξιδεύουν σε ένα μοναδικό ταξίδι στο χρόνο που ξεκινάει από τις απαρχές της ιστορίας, τότε που οι θαλασσοπόροι ξεκινούσαν να γράφουν τις πρώτες σελίδες μια λαμπρής ιστορίας ναυτοσύνης και περιπετειών, έτσι όπως αποτυπώθηκαν και στα πρώτα έπη, την Αργοναυτική εκστρατεία και την Οδύσσεια.
Δημοσιεύτηκε στις
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.