Χρονόμετρο

  ΓΙΑΝΝΗ ΚΕΛΓΙΩΡΓΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ: Κρατάμε πολύ μικρό καλάθι

  Δημοσιεύτηκε στις

   

   

  Χαμηλά κινούνται οι προσδοκίες της αγοράς για την περίοδο των εκπτώσεων

   

  Με χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών, τόσο χαμηλά δεν έχει ξαναβρεθεί, από την μεριά των εμπόρων της Καβάλας, η αγορά εξέρχεται από μια εορταστική περίοδο χειρότερη από την περσινή και από χθες ξεκίνησε και τις χειμερινές εκπτώσεις. Για το τι περιμένουν μίλησε  στο «Χ» ο γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Γιάννης Κελγιώργης σημειώνοντας ότι «κρατάμε πολύ μικρό καλάθι. Σε κάθε περίπτωση έχουμε μια κατάσταση που από το Καστελόριζο μέχρι την Κέρκυρα και από την Ορεστιάδα μέχρι το νοτιότερο σημείο της χώρας μας έρχονται τα ίδια απαισιόδοξα μηνύματα».

   

  Από καιρό φαινόταν το πρόβλημα

   

  «Το γιορτινό κλίμα επισκιάστηκε από την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και η ανάγκη όλων των ανθρώπων για διασκέδαση και επικοινωνία μετατράπηκε σε αυτοπεριορισμό και απομόνωση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παγώσουν οι αγορές για δώρα και ότι ανάγκες είχε ο καθένας και φτάσαμε να έχουμε την χειρότερη εισπρακτικά περίοδο, όλων των εποχών. Αυτή η κατάσταση μας οδήγησε στο να στείλουμε την επιστολή στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και να ζητάμε μέτρα στήριξης. Έχουν προηγηθεί κατ’ επανάληψη, επιστολές στους αρμόδιους υπουργούς αλλά δεν είδαμε κανένα αποτέλεσμα, η κατάσταση στην αγορά έχει φτάσει στο απροχώρητο» με τα λόγια αυτά ο κ. Κελγιώργης περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση.

   

  «Πέρσι, τέτοια εποχή, πάρα τα περιοριστικά μέτρα, ήμασταν καλύτερα γιατί υπήρχε καλύτερο τζίρος αλλά και τα μέτρα στήριξης, όπως της μετάθεσης των υποχρεώσεων, της επιδότησης του ενοικίου και της Επιστρεπτέας Προκαταβολής,  ενώ φέτος δεν έχουμε απολύτως τίποτα. Ακούμε τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης να μιλάει για καλούς δείκτες αλλά αυτό εμείς δεν το βλέπουμε. Ποιους δείκτες βλέπει των σούπερ μάρκετ; Γιατί οι δείκτες του λιανικού εμπορίου δεν πάνε καθόλου καλά. Αυτούς σίγουρα δεν τους βλέπει, γιατί σε αυτούς αποτυπώνεται το γεγονός ότι η αγορά, δεν δούλεψε την εκπτωτική περίοδο του Νοεμβρίου, δεν δούλεψε η Black Friday, ούτε και η εορταστική , η αγορά κινήθηκε μια δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα γιατί είχαν πέσει μισθοί και δώρα. Στην συνέχεια μόλις ανακοινώθηκε η αύξηση των κρουσμάτων πάγωσαν όλα».

   

  Όσο για την συνέχεια ο γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου δεν είναι καθόλου αισιόδοξος, υπογραμμίζοντας ότι «Και για τις εκπτώσεις τα πράγματα είναι δύσκολα. Οι εκπτώσεις δεν μπορούν να αποτελέσουν την εξαίρεση του κανόνα. Καθημερινά στην Καβάλα έχουμε πάρα πολλά κρούσματα, σε κάθε οικογένεια, υπάρχει τουλάχιστον ένα κρούσμα ή επαφή με πιθανό κρούσμα, όλα αυτά αποτελούν τροχοπέδη για την αγορά. Από εκεί και πέρα τα πράγματα είναι δύσκολα καθώς και οι ειδικοί προβλέπουν αύξηση των κρουσμάτων. Γι’ αυτό βάζουμε τον πήχη πολύ χαμηλά αλλά όσο χαμηλά και αν είναι θα περάσουμε από κάτω»!

   

  Εκπτώσεις μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου

   

  Ξεκίνησαν, οι τακτικές χειμερινές εκπτώσεις που θα διαρκέσουν έως και τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου.

   

  Σύμφωνα με το νόμο, τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων, 16 Ιανουαρίου, με το πλαίσιο του ωραρίου λειτουργίας της Κυριακής να καθορίζεται από 11.00 έως 20.00.

   

  Σχετικά με την αμοιβή του προσωπικού την Κυριακή η νομοθεσία προβλέπει ότι οι εργοδότες έχουν υποχρέωση, να καταβάλουν τα αντίστοιχα ωρομίσθια για την παρασχεθείσα εργασία με προσαύξηση 75%.

   

  Υπενθυμίζεται ότι, κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την επιβεβλημένη αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών, που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία του ποσοστού έκπτωσης. Εφόσον η μειωμένη τιμή αφορά σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού. Σε κάθε περίπτωση, ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή στους καταναλωτές, πρέπει να είναι απόλυτα ακριβής.

   

  Κατά τη διενέργεια των ελέγχων οι εμπορικές επιχειρήσεις πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ιδιαίτερη προσοχή, απαιτείται στα υπό έκπτωση προϊόντα, η αναγραφή διπλών τιμών, ανεξάρτητα από τη χρήση του γενικευμένου ποσοστού έκπτωσης. Επισημαίνεται πως σύμφωνα με το άρθρο 21 ν. 4177/2013, σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.


  Δημοσιεύτηκε στις

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.