Χρονόμετρο

  Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024: Πρόληψη – Πραστατεύω – Ανοσοποιώ.

  Δημοσιεύτηκε στις

  Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας στην ευρωπαϊκή περιοχή γιορτάζει την εβδομάδα από 22 έως και 28 Απριλίου 2024 την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024. Ο κύριος στόχος είναι να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για τη σημασία του εμβολιασμού στην πρόληψη ασθενειών και την προστασία της ζωής.

  Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας εκτιμάται ότι κάθε χρόνο 4-5 εκατομμύρια θάνατοι, ανά την υφήλιο, προλαμβάνονται μέσω του εμβολιασμού, ενώ 1,5 εκατομμύρια επιπρόσθετοι θάνατοι μπορούν να αποφευχθούν, εφόσον αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη παγκοσμίως.

  Οι εμβολιασμοί δεν αφορούν μόνο την παιδική ηλικία αλλά και την ενήλικη ζωή. Από τη βρεφική ηλικία μέχρι την ενήλικη ζωή, ο εμβολιασμός προστατεύει από λοιμώδη νοσήματα όπως διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη, πολυομυελίτιδα, ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, ανεμοβλογιά και έρπητα ζωστήρα, μηνιγγιτιδοκοκκικές και πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, ηπατίτιδα Α και Β, γρίπη, γαστρεντερίτιδα από ροταϊό και λοίμωξη απόHPV. Παρόλα αυτά εξακολουθούν να υπάρχουν σήμερα παγκοσμίως σχεδόν 20 εκατομμύρια μη εμβολιασμένα ή μερικώς εμβολιασμένα παιδιά.

  Η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα και επικαιροποιημένα εμβολιαστικά προγράμματα, τόσο στην κάλυψη του παιδικού όσο και του εφηβικού και του ενήλικα πληθυσμού. Τα εμβόλια παρέχονται δωρεάν και πραγματοποιούνται σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Παιδιών-Εφήβων-Ενηλίκων, όπως αυτό διαμορφώνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού.

  Η ευεργετική προστασία του εμβολιασμού είναι αδιαμφισβήτητη. Ο εμβολιασμός του πληθυσμού είναι μία από τις κύριες αιτίες αύξησης του μέσου όρου ζωής στην εποχή μας σε σχέση με παλαιότερες εποχές.

  Να μην ξεχνάμε τον εμβολιασμό. Είναι πράξη προστασίας της υγείας μας και της ζωής μας, είναι πράξη ευθύνης και αλληλεγγύης.

  Για το Διοικητικό Συμβούλιο
  Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας
  Ξενοφών Κροκίδης Σταυρούλα Μπουσμουκίλια

   


  Δημοσιεύτηκε στις

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.