Χρονόμετρο

  ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ: Ακτοπλοϊκή σύνδεση Καβάλας και Σαμοθράκης

  Δημοσιεύτηκε στις

  Προς:

  Δήμαρχο Καβάλας κυρία Δήμητρα Τσανάκα

  Δήμαρχο Θάσου Κων. Χατζηεμμανουήλ

  Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κύριο Κών. Μαρκόπουλο Πρόεδρο ΚΤΕΛ Καβάλας Παν. Τσεντεμεΐδη Πρόεδρο Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας Βασ. Λεμονίδη

   

   

  Καλησπέρα σας, πήρα το θάρρος να σας στείλω δημόσια αυτήν την επιστολή, πιστεύοντας ότι θα βρει ανταπόκριση.

  Αναμφίβολα η Θάσος είναι ένα πολύ όμορφο νησί και το διαμάντι της Καβάλας. Η Σαμοθράκη όμως είναι το διαμάντι της Περιφέρειας μας, του Θρακικού Πελάγους, της Βορείου Ελλάδος γενικότερα και θα τολμήσω να πω και ολόκληρης της Ελλάδας.

  Επισκέπτομαι την Σαμοθράκη εδώ και 27 χρόνια, πρώτη φορά την επισκέφτηκα ως φοιτητής 20 ετών, έμεινα καταγοητευμένος από την άγρια φυσική της ομορφιά. Από τότε, τα καλοκαίρια της φοιτητικής μου ζωής τα περνούσαμε με φίλους εκεί. Όταν τελείωσα τις σπουδές μου, όποτε έβρισκα χρόνο, έμπαινα στο καράβι από Καβάλα και πήγαινα. Τότε υπήρχε τακτική συγκοινωνία. Πήγαινα τουλάχιστον 3-4 φορές τον χρόνο. Εκεί γνώρισα και την μετέπειτα Αθηναία σύζυγο μου. Παντρευτήκαμε, μήνα του μέλιτος περάσαμε στην αγαπημένη μας Σαμοθράκη. Οπότε κουραζόμασταν από το άγχος της πόλης, το αγχολυτικό μας ήταν η Σαμοθράκη και μετά, όταν αποκτήσαμε το πρώτο μας παιδάκι. Έπειτα ήρθαν τα δύσκολα χρόνια, τα χρόνια που η Ελλάδα μπήκε υπό την κηδεμονία των ξένων δανειστών – δυνατών, τα χρόνια της νέας κατοχής και των μνημονίων. Παράλληλα κόπηκε το δρομολόγιο Καβάλα – Σαμοθράκη. Μεγάλωσε και η οικογένεια μας. Με όλα αυτά οι επισκέψεις μας στο νησί μειώθηκαν δραματικά. Μία φορά τον χρόνο για 3-4 μέρες κι αυτό όχι στάνταρ. Πηγαίνουμε οδικώς στην Αλεξανδρούπολη, αφήνουμε εκεί το αμάξι (με κάθε ενδεχόμενο ανοιχτό), γιατί με καύσιμα και διόδια δεν συμφέρει να πληρώσουμε και 60-70€ για να το περάσουμε απέναντι. Σαν εμένα είναι και πάρα πολλοί άλλοι και γνωστοί μου και άλλοι Καβαλιώτες και Δραμινοί ακόμη και Θεσσαλονικείς.

  Για να μην σας κουράζω άλλο, μπαίνω στο κυρίως θέμα της επιστολής μου.

  Από την πολύ αγάπη μου για την Σαμοθράκη κρατάω επαφές όλο τον χρόνο με φίλους και γνωστούς από εκεί αλλά και διαβάζοντας τα τοπικά νέα από 2 σαμοθρακίτικα blogs. Φέτος λοιπόν μετά από 8-9 χρόνια απουσίας επαναδραστηριοποιήθηκε η γραμμή του Λαυρίου, δυστυχώς όμως χωρίς να συμπεριλαμβάνεται ή Καβάλα όπως τότε (Καβάλα – Σαμοθράκη – Λήμνος – Λαύριο – Λήμνος – Σαμοθράκη – Καβάλα). Τώρα αντί της Καβάλας είναι η Αλεξανδρούπολη. Γιατί χάθηκε η γραμμή; Μήπως δεν την διεκδίκησε η Καβάλα; Γιατί να μην την διεκδικήσει; Πάει αυτό. Σήμερα και χθες ξεκίνησαν δυο ταχύπλοα στην τοπική γραμμή, ένα από την υπάρχουσα εταιρεία SAOS FERRIES και ένα από μία νεοσύστατη εταιρείσ την CS FERRIES. Δυο ταχύπλοα συν το συμβατικό συν ένα ακόμη συμβατικό της SAOS που αναμένεται, είναι πολλά για να εξυπηρετούν αποκλειστικά την γραμμή Σαμοθράκη – Αλεξανδρούπολη συν ένα δρομολόγιο Λαυρίου. Μήπως οι φορείς έστω και τώρα πρέπει να ζητήσουν σύνδεση Καβάλας – Σαμοθράκης, ας είναι και με ταχύπλοο. Για αυτό ανέφερα και το ΚΤΕΛ. Ακόμη θα μπορούσα να δεχτώ και εγώ και πολλοί άλλοι η σύνδεση να ήταν Θάσου – Σαμοθράκης. Βέβαια καλό θα ήταν να γίνονταν μία σύνδεση με την καινούργια εταιρεία για να την στηρίξουμε κιόλας.

   

  Ευχαριστώ για τον χρόνο σας, ευελπιστώ σε θετικά αποτελέσματα και τον Σεπτέμβριο που έχω λίγες μέρες άδεια να μπορέσω να επισκεφτώ το αγαπημένο και πανέμορφο νησί της Σαμοθράκης από Καβάλα ή έστω από Θάσο.

  Αντώνης Αντωνιάδης


  Δημοσιεύτηκε στις 1

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.