Χρονόμετρο

  Εξελίξεις στο θέμα της Στέγης – Ανακοίνωση της επιτροπής πρωτοβουλίας

  Δημοσιεύτηκε στις

  ΚΑΜΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

   

  Σήμερα στο κτίριο της Στέγης του ΣΦΓΤ Καβάλας πραγματοποιήθηκε αυτοψία της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού συνεχίζοντας την εξέταση του αιτήματος χαρακτηρισμού του κτιρίου ως ιστορικού διατηρητέου μνημείου για τους παρακάτω λόγους:

  1. Είναι χαρακτηριστικό δείγμα της μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής με στοιχεία μοντερνισμού, έργο του γνωστού αρχιτέκτονα Χρήστου Μπάτση, από τα λίγα που σώθηκαν στην πόλη μας.
  2. Λειτούργησε ως Σύλλογος Καπνεμπόρων και ως εκ τούτου, αν και μεταγενέστερο, συνδέεται άμεσα λόγω της παλαιάς του χρήσης, με τα έξι κτήρια, που βρίσκονται πλησίον του επί της ιστορικής οδού Κύπρου και είναι χαρακτηρισμένα από το ΥΠΠΟ ως «Ιστορικά διατηρητέα μνημεία», αλλά και ως «Έργα τέχνης χρήζοντα ιδιαίτερης κρατικής προστασίας».
  3. Από το 1959 στεγάζει τον Σύνδεσμο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας, που επί 60 και πλέον συνεχόμενα χρόνια μεγαλουργεί σ’ αυτό το κτήριο, παράγοντας πνευματικό έργο πανελλήνιας ακτινοβολίας. Το παραπάνω κτήριο αποτελεί μαρτυρία της μεταπολεμικής εποχής και λόγω των χρήσεων του ως Συλλόγου Καπνεμπόρων στον όροφο και ως Στέγης του ΣΦΓΤ στο ισόγειο, αποτελεί τοπόσημο, άρρηκτα δεμένο με τις ιστορικές μνήμες.

  Σύμφωνα με το νόμο, μνημεία χαρακτηρίζονται νεότερα πολιτιστικά αγαθά των τελευταίων εκατό ετώνλόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, πολεοδομικής, κοινωνικής, εθνολογικής, λαογραφικής, τεχνικής, βιομηχανικής ή εν γένει ιστορικής, καλλιτεχνικής ή επιστημονικής σημασίας.

  Στην αυτοψία , μετά από αίτημα τους, παρέστησαν οι ιδιοκτήτες του κτιρίου, ήτοι ο Μητροπολίτης  ΦΝΘ κ. Στέφανος  με τον πρωτοσύγκελο της Μητροπόλεως πατέρα Γεράσιμο, συνοδευόμενοι από τρεις μηχανικούς, με σκοπό, όχι την υποστήριξη της αίτησης, με στόχο την διασφάλιση της κρατικής προστασίας που χρήζει ένα τέτοιο κτίριο, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά την έκφραση της πλήρους αντίθεσής τους στην κήρυξη ως διατηρητέου του κτιρίου, λειτουργώντας ως κοσμικοί ιδιοκτήτες της περιόδου της αντιπαροχής,  που θέλουν να διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους επί της ατομικής τους ιδιοκτησίας, χωρίς να νοιάζονται για κανέναν άλλο.

  Επισυνάπτουμε την αίτηση για να ενημερωθούν οι συμπολίτες μας για τα επιχειρήματά μας. Βεβαίως και συναινέσαμε για την κοινοποίησή της στην άλλη πλευρά, χωρίς να ζητήσουμε Εισαγγελική εντολή.

  Σημειώνουμε μόνο ότι, βάσει του νόμου, όσο διαρκεί η εξέταση της αίτησης και μέχρι την τελική Υπουργική Απόφαση, απαγορεύεται κάθε επέμβαση ή εργασία στο υπό χαρακτηρισμό ακίνητο της Στέγης και διασφαλίζεται η συνέχιση της 70ετούς αδιάλειπτης φωτεινής πολιτιστικής δράσης του ιστορικού και μεγαλύτερου πολιτιστικού συλλόγου της, του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών.

  Καβάλα, 22.5.2024

  ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΣΤΕΓΗΣ

   

  Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΨΙΑ

   

   


  Δημοσιεύτηκε στις

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.