Χρονόμετρο

  ΕΚΔΗΜΙΑ ΙΕΡΕΩΣ ΙΕΡΟΚΗΡΥΚΟΣ π.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΑΚΑΡΙΔΗ

  Δημοσιεύτηκε στις

   

  Από την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου αναγ¬γέλλεται η εκδημία του συνταξιούχου ιερέως π. Κωνσταντίνου Σακαρίδη, πρώην ιεροκήρυκοςτης Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου.
  Ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτηςΚωνσταντίνος Σακαρίδης του Σαράντη γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1933 στοΚιλκίς.
  Εκάρη μοναχός στην ιερά Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου Δαδιάς το 1964 και το ίδιο έτοςχειρο¬τονήθηκε Διάκονος, ακολούθως Πρεσβύτεροςτο 1967απὸ τον μακαριστὸ Μη¬τροπολίτη Διδυμοτείχου κυρό Κωνσταντίνο.
  Με πράξη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος διορίσθηκε το 1971 ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσουκαι συνταξιοδοτήθηκε την 3-8-1998, χωρίς να παύσει έως το βαθύ γήρας και όσον η κατάσταση της υγιείας του το επέτρεπε να τελεί την Θεία Λειτουργία και να εξομολογεί αναρίθμητους πιστούς που προσέτρεχανπατρική του αγάπη και διάκριση.
  Ήταν πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
  Υπηρέτησε και διηκόνησε με θυσιαστικό ζήλο στο πνευματικό, ιεραποστολικό και κηρυκτικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου υπό την καθοδήγηση των Σεβ. Μητροπολιτών Φ.Ν.Θ. Αλεξάνδρου (Καντώνη) και Προκοπίου (Τσακουμάκα)
  Σημείο αναφοράς της πολύχρονης ιερατικής του διακονίας η ιεραποστολική του δράση, την οποία ανέπτυσσε μέσα από το Γραφείο Εξωτερικής Ιεραποστολήςτης Ιεράς Μητροπόλεως, με τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις ιεραποστολικών ομάδων στην Αφρικανική Ήπειρο. Δεκάδες βαπτίσεις και αναδοχές μικρών παιδιών, ανεγέρσεις ιερών Ναών, Σχολείων και Ιατρείων στην μακρινή Ουγκάντα, και στην Κένυα.
  Αλησμόνητα θα μείνουν τα φλογερά του κηρύγματα μαζί με τις ατελείωτες ώρες μέσα στο εξομολογητήριο των εκκλησίων όπου εξομολογούσε και τις ατελείωτες «ουρές» των πιστών που περίμενα με υπομονή ακόμη και μετά τα μεσάνυχτα για να εξομολογηθούν σε κείνον.
  Ως ελάχιστος φόρος τιμής και εις μνημόσυνον αιώνιον δίδεται στην δημοσιότητα για πρώτη φορά το ΕΥΕΡΓΤΗΡΙΟ-ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΓΡΑΜΜΑ (3138/1018/21-7-1998)της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος «προς τον πανοσιολογιώτατον Αρχιμανδρίτην Κωνσταντίνον Σακαρίδην, τ.Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου», στο οποίο αποσπασματικώς και μεταξύ των άλλων επισημαίνεται :
  «Πανοσιολογιώτατε,
  Επί τη εκ της ενεργούς υπηρεσίας αποχωρήσει υμών, λόγω συμπληρώσεως του υπό των κειμένων διατάξεων προβλεπομένου ορίου ηλικίας, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, εν τη Συνεδρία Αυτής της 10ης Ιυολίου 1998, εις τας προσενεχθείσας υφ΄ υμών τη Εκκλησία ιεραποστολικάς υπηρεσίας αφορώσα και κατά χρέος τιμώσα υμάς ως εργάτην ανεπαίσχυντον του Αμπελώνος του Κυρίου, εκφράζει υμίν την ευαρέσκειαν Αυτής επί πάσιν, οίς εμώγησεν η υμετέρα Πανοσιολογιότης εν τη διακονία του Θείου Κηρύγματος και της σωτηρίας των ψυχών…. .
  Ο Αθηνών ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ, Πρόεδρος»

  Απεβίωσε τὴν ΤΡΙΤΗ 17ηΟκτωβρίου 2023.
  Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί αύριο ΠΕΜΠΤΗ 19Οκτωβρίου στις 11 το πρωΐ στον ιερό καθεδρικόΝαό Αγίου Αποστόλου Παύλου Καβάλας, μετά από την Θεία Λειτουργία που θα προηγηθή ενώπιον του σεπτού σκηνώματος του θανόντος ιερέως, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Στεφάνου.

  Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΤΟΝ ΑΝΑΠΑΥΕΙ.

  Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως
  Φιλίππων, Νεαπό¬λεως & Θάσου


  Δημοσιεύτηκε στις

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.