Χρονόμετρο

    ΔΥΣΛΕΞΙΑ – «Ένα λαμπρό  μέλλον όπου η διαφορετικότητα  είναι μια πραγματικότητα».

    Δημοσιεύτηκε στις

     

    Μια σημαντική πρωτοβουλία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Γεωργούλη.

     Στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες  βρεθήκαμε στις 12-14 Οκτώβρη  να ενημερωθούμε και να συμμετέχουμε στην πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Γεωργούλης, για το επίκαιρο και σημαντικό θέμα της δυσλεξίας. Μέσα από την δημιουργία ενός περιβάλλοντος με ασφάλεια  και εύλογες προσαρμογές  υπάρχουν οι προϋποθέσεις  όλες οι  χώρες τη Ευρώπης  να δημιουργήσουν ένα κατάλληλο περιβάλλον  εκπαίδευσης  και εργασίας,  όπου μέσα από καλές πρακτικές  και καλή προετοιμασία οι δυσλεκτικοί να είναι σε θέση να λύνουν τα προβλήματα τους, να δουλεύουν σκληρά και κυρίως να  είναι δημιουργικοί, επισήμαναν όλοι οι συμμετέχοντες στην ημερίδα που διοργάνωσαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ/Ομάδα της Αριστεράς GUE/NGL (The Left), μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού και Εκπαίδευσης, Αλέξης Γεωργούλης και η Ευρωπαϊκή Ένωση Δυσλεξίας (EDA).  Έχει δημιουργηθεί η  ανάγκη μέσα από την σωστή ενημέρωση , την συγκεκριμένη κατάρτιση και τις κοινές πρακτικές των χωρών της Ευρώπης να εξαλειφθούν οι διακρίσεις ώστε να δημιουργηθεί η δυνατότητα  οι δυσλεκτικοί να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, να προσλαμβάνονται από τις επιχειρήσεις , να νιώθουν άνετα  ώστε «να έχουν ένα λαμπρό  μέλλον όπου η διαφορετικότητα  είναι μια πραγματικότητα» τονίστηκε χαρακτηριστικά.

     Αναγκαία είναι η ενθάρρυνση  της συζήτησης  και ανταλλαγή απόψεων, η θέσπιση προγραμμάτων βοήθειας  για την επαγγελματική  γνώση  ώστε να αυξηθεί  η ενημέρωση  μιας και ο κόσμος γύρω  μας δεν είναι δυσλεξία «friendly”.

      Oι ίσες ευκαιρίες  μπορούν να εκφραστούν μέσα από την δημιουργία της ευρωπαϊκής κάρτας δυσλεξίας  με προνόμια στον πολιτισμό, στην ψυχαγωγία και στα μέσα μεταφοράς, help lines. ‘Ήδη έχει δημιουργηθεί το πρώτο εγχειρίδιο συμβουλευτικών υπηρεσιών  για δυσλεκτικούς.

    Χώρες όπως η Σουηδία προχωρά το έργο  ώστε άμεσα να γίνουν οι αλλαγές και να ευαισθητοποιηθούν  οι εργοδότες με σκοπό να αναδειχτούν τα  ταλέντα των ανθρώπων με δυσλεξία.

    Είναι μια ευκαιρία τώρα  να δομηθούν συνέργειες προς τον δρόμο της εκπαιδευτικής και εργασιακής επιτυχίας.

    Στην ενημέρωση τους προς τους δημοσιογράφους ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ.Αλέξης Γεωργούλης   τόνισε πως η δυσλεξία δεν είναι μια μορφή αναπηρίας, οι κανόνες μέσα στην κοινωνία μπορούν ακόμη να αλλάξουν μέσα από την διαχείριση καλών πρακτικών σε θέματα ενημέρωσης , ευαισθητοποίησης  σε σωστές κατευθυντήριες γραμμές. Πολλά κράτη θεωρούν την δυσλεξία αναπηρία και  άλλα όχι. Η δυσλεξία δεν είναι η δυσκολία η οποία και θα καταστήσει κάποιον «ηλίθιο» ή ανεπαρκή. Τόνισε την αξία να διαχυθεί η πληροφορία στην κοινωνία και  κυρίως στην εκπαίδευση και στην επαγγελματική ζωή. Υπάρχει η ανάγκη να δοθούν κίνητρα  και να προωθηθούν καλύτερα οι δεξιότητες των δυσλεκτικών. Μόνο κατανοώντας η κοινωνία την σημασία της  δυσλεξίας  θα καταφέρει αποτελεσματικά να την αντιμετωπίσει, υπογράμμισε με έμφαση ο κ. Γεωργούλης, κλείνοντας την συζήτηση. Το θέμα της δυσλεξίας δεν σταματά μετά την εκπαίδευση, είναι εξίσου σημαντικό και στην εργασία, τόνισε ο κ. Γεωργούλης, σημειώνοντας ότι κλήθηκαν επιστήμονες από τις συμμετέχουσες χώρες στο έργο [email protected] για να αναδείξουν πώς θα εφαρμοστεί η συσσωρευμένη γνώση και να προτείνουν καλές πρακτικές, οι οποίες αποφέρουν λύσεις στον πραγματικό επαγγελματικό τομέα. «Ο κόσμος δεν είναι φιλικός προς τους ανθρώπους που έχουν δυσλεξία» υπογράμμισε και ανέφερε ότι είναι και ο ίδιος δυσλεκτικός.

     

     

    Βασιλική Κυφωνίδου

     

     


    Δημοσιεύτηκε στις

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.