Χρονόμετρο

    ΟΠΩΣ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙ Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ: Άδικος ο αναπτυξιακός νόμος για Καβάλα, Θάσο και παραλιακή Ξάνθη

    Δημοσιεύτηκε στις

    Ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Π.Α.Μ.-Θ., υπογραμμίζει τις… ανορθογραφίες του υπό ψήφιση νομοσχεδίου, με τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής να αρχίζει την επόμενη εβδομάδα

     

     

     

    «Στόχος του νέου αναπτυξιακού νόμου είναι η δίκαιη ανάπτυξη», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γ. Σταθάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα για τον νέο αναπτυξιακό νόμο 2016 – 2020.

     

    Διαφορετική είναι η άποψη, ωστόσο, του αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Μιχάλη Αμοιρίδη, ο οποίος χαρακτήρισε άδικο τον νέο υπό ψήφιση νόμο για το νησί της Θάσου όσο και για την παραλιακή ζώνη Καβάλας, αλλά και Ξάνθης, αφού δεν δίδονται επιπλέον κίνητρα για επενδύσεις.

     

     

    Η αναγκαιότητα για νέες τουριστικές επενδύσεις

     

    Αρχικά, ο κ. Αμοιρίδης ανέφερε ότι «ο Περιφερειάρχης προετοίμασε και έθεσε έγκαιρα κατά τη φάση της διαβούλευσης προτάσεις και παρατηρήσεις για τον υπό ψήφιση νέο αναπτυξιακό νόμο με ιδιαίτερη αναφορά στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που αφορούν στην Περιφέρεια Α.Μ.-Θ.» και συμπλήρωσε ότι «έχει δηλωθεί κατ’ επανάληψη ότι η ευρύτερη περιοχή χρειάζεται νέες τουριστικές επενδύσεις και αύξηση των διαθέσιμων κλινών, ιδιαίτερα στην παραλιακή ζώνη. Γενικές παρατηρήσεις, όπως στη δυνατότητα ξενοδοχείων κατηγορίας 2 ή ενός αστεριού και ενοικιαζόμενων δωματίων, να ενταχθούν στον αναπτυξιακό νόμο, το ποσοστό που αφορά στις επιλέξιμες δαπάνες κτιριακών εγκαταστάσεων τουριστικών επενδύσεων να αυξηθεί, όπως και ειδικότερα ζητήματα, έχουν τεθεί από τον Περιφερειάρχη δημόσια», αναφέρει με έμφαση ο κ. Αμοιρίδης.

     

     

    Η αστοχία του αναπτυξιακού νόμου και η αδικία

     

    Ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ψέγει και ορισμένα σημεία του νέου αναπτυξιακού νόμου, τονίζοντας ότι «πρέπει να επισημανθεί μία ιδιαίτερη αστοχία που υπάρχει στον νέο και υπό ψήφιση αναπτυξιακό νόμο και αδικεί την περιοχή μας, ιδιαίτερα τις μελλοντικές επενδύσεις στον τουριστικό τομέα. Με βάση κριτήρια (άρθρο 12 παρ. ββ), που έχουν αριθμητική χιλιομετρική αναφορά και όχι πρακτική λογική, με βάση την πραγματική κατάσταση και γεωγραφική θέση, η παραλιακή συνεχόμενη ζώνη από τον Δήμο Αβδήρων Ξάνθης έως τον Δήμο Παγγαίου, εξαιρείται από τις περιοχές που θα λάβουν ειδικές κατηγορίες ενισχύσεων. Επίσης, το εξαιρετικά περίεργο και εξόφθαλμα λανθασμένο, είναι ότι η Θάσος τυγχάνει να είναι το μόνο νησί του Βόρειου Αιγαίου που δεν συμπεριλαμβάνεται στις περιοχές αυτές. Είναι δεδομένο και δίκαιο ότι για τις ειδικές κατηγορίες ενισχύσεων, όπως θεσμοθετούνται, πρέπει να ληφθεί μέριμνα και να έχουν εφαρμογή στη νήσο Θάσο και στην παραλιακή ζώνη της Αν. Μακεδονίας και Θράκης, συνολικά και ανεξάρτητα αποστάσεως από τα σύνορα. Τα μειονεκτήματα λόγω παραμεθορίου έχουν αντίκτυπο και σε αυτές τις περιοχές μας. Είναι ένας από τους ουσιαστικούς λόγους που για πολλά χρόνια περιόρισαν τη διάθεση επενδυτών να δημιουργήσουν τουριστικές μονάδες. Στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον, η ανάγκη για εφαρμογή των μεγαλύτερων δυνατών ενισχύσεων στον τομέα του τουρισμού είναι επιβεβλημένη περισσότερο από ποτέ και ιδιαίτερα για τις περιοχές μας που έχουν πλέον ανάγκη νέων επενδύσεων».

     

     

    Δημήτρης Μπουντάς


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.