Χρονόμετρο

    Ετοιμάζεται ο φάκελος υποψηφιότητας για ένταξη του παραποτάμιου δάσους του Νέστου στα μνημεία φύσης της UNESCO – Το «ανάχωμα του Ξέρξη» διεκδικεί την πραγματική θέση του στην ιστορία

    Δημοσιεύτηκε στις
    • Ετοιμάζεται ο φάκελος υποψηφιότητας για ένταξη του παραποτάμιου δάσους του Νέστου στα μνημεία φύσης της UNESCO
    • Κουτράκης: Πολλαπλά τα οφέλη για την περιοχή

     

     Τον δρόμο που χάραξαν κατά το παρελθόν οι φορείς διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και του φαραγγιού της Σαμαριάς στην Κρήτη ακολουθεί ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Ε.Π.Α.ΜΑ.Θ.), καθώς προετοιμάζει έναν πλήρη φάκελο υποψηφιότητας για την ένταξη του παραποτάμιου δάσους του Νέστου στα μνημεία της φύσης που προστατεύει η UNESCO.

    Όπως ανέφερε στο «Χ» ο πρόεδρος του Ε.Π.Α.ΜΑ.Θ., Μάνος Κουτράκης, στη συγκεκριμένη πρόταση θα συμπεριληφθεί και το δάσος 200 στρεμμάτων στην περιοχή της Κεραμωτής, ένα καταπληκτικό υπολειμματικό κομμάτι, ο οποίος κινδυνεύει πάρα πολύ από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, γιατί βρίσκεται μέσα στα όρια του χωριού.

    Το παραποτάμιο δάσος ενός υποδειγματικού αρχέγονου δάσους έκτασης 4.000 στρεμμάτων -της τελευταίας ζούγκλας που υπάρχει στην Ευρώπη, όπως λένε οι επιστήμονες- γνωστό στο παρελθόν με την ονομασία «Κοτζά Ορμάν (Μέγα Δάσος)» αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα υδροχαρή δάση της Μεσογείου.

     

    Ο Ηρόδοτος, ο Αριστοτέλης και το ανάχωμα του Ξέρξη

     «Η διαδικασία που ακολουθούμε εντάσσεται στο πρόγραμμα “Άνθρωπος και Βιόσφαιρα” της UNESCO που ξεκίνησε το 1970. Η έννοια των Αποθεμάτων Βιόσφαιρας (Biosphere reserves) ξεκίνησε το 1974 και τροποποιήθηκε το 1995. Η χώρα μας έχει εντάξει δύο περιοχές στα αποθέματα βιόσφαιρας: τον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου και τον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς. Ελπίζουμε να μπει και το παραποτάμιο δάσος του Νέστου, το οποίο έχει μεγάλη ιστορία και αναφέρεται στον Ηρόδοτο, τον Αριστοτέλη. Πρέπει να γίνει γνωστό ότι το συγκεκριμένο δάσος αναχαίτισε τις επιθέσεις των Περσών, ενώ ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι εδώ κατασπαράχτηκαν οι καμήλες του Ξέρξη», σημειώνει ο κ. Κουτράκης.

     

    Σπάνια χλωρίδα και πανίδα

    Ο πρόεδρος του Ε.Π.Α.ΜΑ.Θ. υπογράμμισε ότι το περιφραγμένο τμήμα του Παραποτάμιου Δάσους του Δέλτα Νέστου (εναπομείναν Κοτζά Ορμάν) καθώς και το μικρό υπολειμματικό στοιχείο του δίπλα στον οικισμό της Κεραμωτής εμφανίζουν μεγάλη βιοποικιλότητα. «Υπάρχει μια βελανιδιά, λέγεται Χνοώδης ποδισκοφόρος και είναι από τα ελάχιστα μέρη, όπου μπορεί κανείς να τη συναντήσει στη χώρα μας. Το Παραποτάμιο Δάσος είναι ότι πιο κοντινό μπορεί να συναντήσει κανείς στην Ευρώπη σε τροπικό δάσος. Στα νερά του ποταμού Νέστου ζουν 21 είδη ψαριών, από τα οποία 6 είναι ενδημικά της ευρύτερης περιοχής. Όσον αφορά την ορνιθοπανίδα το σύνολο των ειδών που παρατηρήθηκαν να φωλιάζουν, να ξεχειμωνιάζουν ή απλώς να περνούν από εδώ ανέρχεται σε 277. Ένας από τους τελευταίους αυτόχθονους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς Κολχικού φασιανού και ο μοναδικός της χώρας διαβιεί στα υπολείμματα του άλλοτε κραταιού δάσους. Μπορούμε να συναντήσουμε αρκετά απειλούμενα αρπακτικά πουλιά, όπως ο θαλασσαετός, ο οποίος και αναπαράγεται στην περιοχή. Επιπλέον, το Δέλτα του Νέστου αποτελεί μια από τις λίγες περιοχές της Ευρώπης όπου αναπαράγεται η σπάνια αγκαθοκαλημάνα. Στην ευρύτερη περιοχή του Δέλτα, ζουν τουλάχιστον 20 είδη θηλαστικών και αποτελεί καταφύγιο για τον πυκνότερο πληθυσμό Τσακαλιού».

     

    Αργές οι διαδικασίες στις υπηρεσίες για την τεκμηρίωση

     

    Ο κ. Κουτράκης ανέφερε στο «Χ» ότι οι προετοιμασίες για τη συμπλήρωση του φακέλου υποψηφιότητας είναι στην τελική τους ευθεία, με το Ε.Π.Α.ΜΑ.Θ. να έχει τη βοήθεια αναγνωρισμένων επιστημόνων στο πλευρό του.

    «Υπάρχει μια άριστη συνεργασία με τον κ. Ευθυμίου, το Δασαρχείο που έκανε μια πολύ καλή δουλειά τα προηγούμενα χρόνια. Ο φάκελος ενδεχομένως να είναι έτοιμος στα μέσα Ιουλίου. Δυστυχώς, όμως, οι διαδικασίες είναι αργές, ώστε να λάβουμε εγκρίσεις από υπηρεσίες ή μια επιστολή στήριξης. Ελπίζουμε η υποβολή του να γίνει μέσα στο καλοκαίρι. Έχουμε μιλήσει με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη, έχουμε τη στήριξη από διάφορες οργανώσεις και θέλουμε να πιστεύουμε ότι όλα θα πάνε καλά με την ένταξη μας στον Κατάλογο της UNESCO».

     

    Τα οφέλη από την ένταξη

    Για τα οφέλη από μια ένταξη του Παραποτάμιου Δάσους στον Κατάλογο φυσικών μνημείων της UNESCO, ο κ. Κουτράκης ήταν ξεκάθαρος με την απάντησή του: «Μια ενδεχόμενη ένταξη θα μπορούσε να απογειώσει το τουριστικό μας προϊόν, να έχει πολλαπλά οφέλη σε όλη την Περιφέρεια και το ΑΕΠ της. Αναλογιστείτε ότι τον Όλυμπο και τη Σαμαριά σήμερα επισκέπτονται περί το 1 εκατομμύριο τουρίστες κατ’ έτος. Δε λέω ότι θα φτάσουμε σ’ αυτά τα επίπεδα, αλλά σκεφτείτε πόσο σημαντικά οφέλη θα αποκόμιζε η περιοχή μας αν κερδίζαμε έστω το 10% μιας τόσο μεγάλης επισκεψιμότητας. Θα ήταν ένα σημαντικό κίνητρο, ένα βήμα για την επιμήκυνση της τουριστικής μας περιόδου, αναδεικνύοντας άλλα μνημεία κι αξιοθέατα, πέρα από τον παραδοσιακό τουρισμό της Θάσου. Μαζί μ’ αυτά, θα νιώσουν περήφανοι κι οι κάτοικοι ότι ζουν σε μια ιστορική περιοχή».

     

    Δημήτρης Μπουντάς

     

    foto:www.kavalagreece.gr


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.