Χρονόμετρο

Μνήμη Μακαριστού Φιλίππων Προκοπίου

Δημοσιεύτηκε στις
Ο μακαριστός Μητροπολίτης Φιλίππων Προκόπιος (1974–2017) κατά κόσμον Μιχαήλ Κων/νου Τσακουμάκας, γεννήθηκε στο χωριό Βουνό της Χίου το 1939.
Το 1974 εξελέγη Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου.
Ενθρονίστηκε στον Ιερό ναό του Αποστόλου Παύλου στις 15 Ιουνίου 1974.
Πέρα από το πλούσιο και σημαντικό εκκλησιαστικό, κοινωνικό και πνευματικό του έργο  στην Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, συνεργάστηκε αρμονικά και παραγωγικά για 43 περίπου χρόνια με πολλούς διορισμένους και αιρετούς Νομάρχες, με έξι αιρετούς Δημάρχους της πόλης μας και με πλήθος εκπροσώπων των παραγωγικών, κοινωνικών και πολιτιστικών συλλόγων της Καβάλας.
Οι Καβαλιώτες έζησαν έντονα την παρουσία του για πολλά χρόνια σε όλες τις κοινωνικές, πολιτιστικές και γενικά εκδηλώσεις της κοινωνίας της πόλης μας.
Σήμερα ελάχιστοι εν ζωή θυμούνται τους προκατόχους του, Χρυσόστομο  Χατζησταύρου και  Αλέξανδρο Κοντώνη, ενώ οι γενιές που γνώρισαν τον μακαριστό Προκόπιο είναι εν ζωή και πολλές.
Το μικρό αυτό αφιέρωμα που συνοδεύεται από σπάνιες και αδημοσίευτες φωτογραφίες είναι αντί μνημοσύνου στην μνήμη του ( εκοιμήθη στις 29 Ιουλίου 2017 σε ηλικία 78 χρονών από πνιγμό στην θάλασσα ενώ κολυμπούσε, στην Θάσο) και αφιερώνεται στις γενιές που έπονται και δεν τον γνώρισαν.
Υ.Γ ( οι φωτογραφίες είναι από το προσωπικό Αρχείο – Βιβλιοθήκη και δεν επιτρέπεται η αναπαραγωγή τους χωρίς την απαιτούμενη άδεια.)
🔷Από δημοσίευση του Νίκου  Τσουμπάκη  στο fb

Δημοσιεύτηκε στις

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.