Χρονόμετρο

  Παράνομα εδώ και τρία χρόνια λειτουργεί ο ΧΑΔΑ Ξηροποτάμου

  Δημοσιεύτηκε στις

  Απορριμματοφόρα του δήμου Νέστου καθημερινά ρίχνουν σκουπίδια σε έναν χώρο που βάσει απόφασης του 2011 θα έπρεπε να είναι κλειστός και να αποκαθίσταται το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, αποκαλυπτικό ρεπορτάζ από την εφ. ΑΙΧΜΗ

   

   

  Παρανόμως λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια περίπου ο ΧΑΔΑ στη θέση «Ξηροπόταμος», στην περιοχή του Χρυσοχωρίου, όπου τα απορριμματοφόρα του δήμου Νέστου κανονικά ρίχνουν τα σκουπίδια τους, παρόλο που από τις αρχές Σεπτεμβρίου και σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου είχε αποφασιστεί η παύση λειτουργίας του συγκεκριμένου ΧΑΔΑ, όπως κι αυτών στα δημοτικά διαμερίσματα Χαϊδευτού και Λεκάνης. Στη συγκεκριμένη απόφαση τονίζεται με κατηγορηματικό τρόπο ότι απαγορεύεται βάσει της απόφασης 263/2011 η ρίψη κάθε είδους απορριμμάτων και η μη συμμόρφωση προβλέπει επιβολή κυρώσεων στους παραβάτες.

  Έναν περίπου χρόνο αργότερα, τον Νοέμβριο του 2012, η συγκεκριμένη απόφαση τροποποιείται με μια νέα, την 266/2012, σύμφωνα με την οποία το έργο για τους ΧΑΔΑ προβλέπει το «σπάσιμο» του σε τρία υποέργα και ότι για αυτόν του Ξηροποτάμου θα πραγματοποιηθεί αποκατάσταση του χώρου ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων.

  Τέσσερις μήνες αργότερα, τον Μάρτιο του 2013, σε νέα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, λαμβάνεται απόφαση, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται ο τρόπος αποκατάστασης του ΧΑΔΑ και του φυσικού περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής, ένα έργο που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Συνοχής και θα ολοκληρώνονταν εντός 20 μηνών.

  Ωστόσο, όλες αυτές οι αποφάσεις, μάλλον πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων, καθώς καθημερινές είναι οι αναφορές κατοίκων από την περιοχή του Χρυσοχωρίου ότι τα απορριμματοφόρα του δήμου ρίχνουν μεγάλες ποσότητες σκουπιδιών στον ΧΑΔΑ με αποτέλεσμα να υπάρχει στη διάρκεια του καλοκαιριού έντονη δυσωδία, γεγονός που σημαίνει ότι ο ΧΑΔΑ Ξηροποτάμου λειτουργεί παρανόμως για 30 και πλέον μήνες.

  Εντός του ΧΑΔΑ υπάρχουν σκαπτικά μηχανήματα, όπου δημιουργείται χώρος για την ταφή των απορριμμάτων, παρόλο που θα έπρεπε να είναι κλειστός και να γίνονται εργασίες αποκατάστασης.

  Τα ερωτήματα που τίθενται είναι εύλογα από τους κατοίκους της περιοχής, όπως γιατί δεν έχει κλείσει ο ΧΑΔΑ Ξηροποτάμου από τις 22 Σεπτεμβρίου 2011, σύμφωνα με την απόφαση 263/2011, γιατί δε μεταφέρονται τα απορρίμματα στον ΧΥΤΑ της Καβάλας και ποιες κυρώσεις θα αντιμετωπίσουν οι παραβάτες, σύμφωνα με την ίδια απόφαση; Ποιος είναι ο παραβάτης για την απόθεση καθημερινά τόνων σκουπιδιών;

  Επίσης, ποια ποσά έχει εισπράξει ο Δήμος Νέστου μέχρι σήμερα για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στη θέση Ξηροποτάμου και που έχουν διοχετευθεί αυτά, αλλά και γιατί ενώ έχει δρομολογηθεί το κλείσιμο των ΧΑΔΑ σε όλη την επικράτεια του Δήμου Νέστου, δεν έγινε κανένα βήμα μπροστά για την ανακύκλωση, κομποστοποίηση και επαναχρησιμοποίηση, πλην της αγοράς ορισμένων κάδων, που παραμένουν στοιβαγμένοι εδώ και μήνες μπροστά από το γήπεδο; Τέλος, γνωρίζουν τα στελέχη της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ. τι συμβαίνει εδώ και περίπου τρία χρόνια στον Δήμο Νέστου, αναφορικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος των σκουπιδιών και της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ, καθώς κι ότι συνεχίζεται η απόθεση απορριμμάτων σε έναν χώρο που θα έπρεπε να αποκαθίσταται από το 2012; Τέλος να σημειώσουμε ότι τα στοιχεία για το πρόβλημα με το σκουπιδότοπο είναι από την εβδομαδιαία εφημερίδα του Νέστου ΑΙΧΜΗ.

   

  Δημήτρης Μπουντάς

   

  xada xrysoxoriou ΧΑΡΤΗΣ


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.