Το βιβλίο «Οι τελευταίοι υπερασπιστές της Χριστούπολης» του Συμεών Μαυρίδη, ήταν μια έκδοση που αποτύπωσε την στροφή του συγγραφέα στην τοπική ιστορία της περιοχής μας και μάλιστα την περίοδο των έσχατων βυζαντινών χρόνων, πριν την έλευση της Οθωμανικής λαίλαπας. Τώρα συνεχίζει με μια νέα έρευνα στην ιστορική πόλη του Περιθωρίου, τα αρχαία Άβδηρα, έτσι όπως εξελίχθηκαν τα βυζαντινά χρόνια και συγκεκριμένα την ίδια εποχή με τους τελευταίους αιώνες της βυζαντινής παρουσίας στην ευρύτερη περιοχή μας.
Στην μελέτη για την Χρυστούπολη ο κ. Μαυρίδης επιλέγει δυο ιστορικά πρόσωπα, δυο βυζαντινούς αξιωματούχους οι οποίοι διαδραματίζουν σημαντικότερο ρόλο και φτάνοντας στο τέλος της ζωής τους, έχουν εξασφαλίσει την ίδρυση της Μονής Παντοκράτορα στο Άγιο Όρος, η οποία δεν λειτουργεί απλά ως το τελευταίο καταφύγιο των τελευταίων ηγετών της Χριστούπολης, αλλά αποτελεί και μια κιβωτό της ιστορικής μνήμης της Χριστουπόλεως, αφού διασώζονται εκεί οι τελευταίες σελίδες της ιστορίας της Χριστώνυμου πολιτείας.
Στην νέα του έκδοση επιλέγει και πάλι ένα ιστορικό πρόσωπο, σε κρίσιμο για τις εξελίξεις ρόλο, τον Giovanni Adorno και αναλύοντας τον βίο του περνούν και τα ιστορικά γεγονότα.
Στο σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρει ότι «Το Περιθεώριον, ιστορική μητρόπολη, σπουδαίο εμπορικό κέντρο, λιμάνι, κόμβος διοδίων, αλλά και το επίκεντρο μιας μικρής εύφορης πεδιάδας, συνδέθηκε αναπόσπαστα με την ύστερη βυζαντινή ιστορία της Θράκης. Μάλιστα, στα μέσα του 14ου αιώνα αποτέλεσε το μήλο της έριδος ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες φράξιες, του νεαρού αυτοκράτορα Ιωάννη Ε΄ Παλαιολόγου και του Ιωάννη ΣΤ΄ Καντακουζηνού και των συμμάχων τους. Αν και το Περιθεώριο κατελήφθη από τους Οθωμανούς, στα τέλη του 14ου αιώνα, οι Βυζαντινοί το ανέκτησαν ανέλπιστα μετά το 1402 και τη συντριπτική ήττα του Οθωμανού Βαγιαζήτ από τον Μογγόλο Ταμερλάνο, για να το απολέσουν δυστυχώς εκ νέου, λίγα χρόνια αργότερα. Μέσα σ’ αυτόν τον ορυμαγδό των συνεχών ανατροπών αναδύθηκε το «άστρο» του Giovanni Adorno, ο οποίος, από διοικητής μιας κουκκίδας στον χάρτη, της γενοβέζικης Νέας Φώκαιας, κατέστη κύριος ρυθμιστής των εξελίξεων σε όλη τη Βαλκανική και τη Μικρά Ασία.
Ο Giovanni Adorno, τοπικός διοικητής της Νέας Φώκαιας στη Μικρά Ασία και, παράλληλα, μεγαλέμπορος της πανάκριβης στυπτηρίας, κατόρθωσε να γίνει ο κύριος ρυθμιστής του ενδοδυναστικού οθωμανικού εμφυλίου, ενισχύοντας τον Μουράτ Β΄ εναντίον του Μουσταφά Τσελεμπή, έτερο συνδιεκδικητή τού οθωμανικού θρόνου. Στην κορύφωση της διένεξης, ο Adorno έθεσε στη διάθεση του Μουράτ Β΄ τον στόλο του, μεταφέροντας στρατεύματα από τη Μικρά Ασία στη Θράκη, βοηθώντας τον καταλυτικά στην επικράτησή του και στην αναρρίχησή του στη θέση του σουλτάνου.
Για την ενέργειά του αυτή, ο νέος σουλτάνος Μουράτ Β΄ δώρισε, το 1422, την καστροπολιτεία του Περιθεωρίου στον Giovanni Adorno. Με τον τρόπο αυτό, ο Adorno, ο οποίος είχε ήδη συμμετάσχει το 1416 στην ίδρυση της εταιρείας “Societas Folie Nove” για την εκμετάλλευση της στυπτηρίας, αποκτούσε πρόσβαση και σε άλλες περιοχές που παρήγαν και εξήγαν στυπτηρία, όπως τις γειτονικές Σάπες και τη Μαρώνεια. Από την άλλη, όμως, αποτέλεσε μοιραίο πρόσωπο στην πτώση του Βυζαντίου, καθώς βοήθησε στη μεταφορά τεράστιου αριθμού οθωμανικών στρατευμάτων από τη Μικρά Ασία στη Θράκη μέσω του Ελλησπόντου.
Αφορμώμενη από το γεγονός αυτό, η παρούσα μελέτη έχει ως στόχο να αναδείξει την πλούσια ιστορία της καστροπολιτείας του Περιθεωρίου, το οποίο, ευρισκόμενο ανάμεσα σε Κωνσταντινούπολη και Θεσσαλονίκη, αποτελούσε για αιώνες σημαντικό προμαχώνα των ιστορικών εξελίξεων της περιοχής.
Στοιχεία για τον Συγγραφέα
Ο Συμεών Νικ. Μαυρίδης γεννήθηκε στην Καβάλα. Είναι κατά σειρά πτυχιούχος Νομικής (2005), Κοινωνικής Διοίκησης (2009) και Πολιτικών Επιστημών (2013) του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
Επιπλέον, διαθέτει μεταπτυχιακό στην Κοινωνική Διοίκηση του ΔΠΘ (2010), στη Δημόσια Διοίκηση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (2015) και στην Εγκληματολογία του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (2022), καθώς και διδακτορικό δίπλωμα στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του ΔΠΘ (2014).
Έκτοτε, έχει διδάξει σε διάφορα πανεπιστημιακά τμήματα. Έως το 2019 άσκησε, παράλληλα, μάχιμη δικηγορία ως δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω.
Σήμερα, υπηρετεί ως γραμματέας στο Πρωτοδικείο Καβάλας.
Δημοσιεύτηκε στις
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.