Χρονόμετρο

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΜΘ: Παρέμβαση για την κάλυψη της Π.Ε. Καβάλας με το σύστημα της Εναέριας Αντιχαλαζικής Προστασίας

    Δημοσιεύτηκε στις

     

    Παρέμβαση προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ πραγματοποίησε η διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ. Μετά από συνεργασία του  Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χριστόδουλου Τοψίδη και του  Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ. Θεόδωρου Μαρκόπουλου στάλθηκε επιστολή παρέμβαση, προκειμένου να αρθεί τόσο η καταφανής  αδικία που επιχειρείται σε βάρος της ΠΕ Καβαλας και της ΠΕ Θάσου με το δημοπρατούμενο σχέδιο Έναέριας Αντιχαλαζικής Προστασίας, όσο και ο πρωτοφανής παραλογισμός  να αποφεύγει ο ΕΛΓΑ να καλύψει αντιχαλαζικά τις πιο εντατικές και πλέον «ακριβές» εξαγώγιμες καλλιέργειες, σχεδόν όλης της βόρειας Ελλάδας.

     

    Στην παρέμβαση αυτή  τόσο ο κ. Τοψίδης όσο και κ. Μαρκόπουλος υπογράμμισαν ότι αποτελεί πάγιο αίτημα η πλήρης κάλυψη της Π.Ε. Καβάλας από το σύστημα της Εναέριας Αντιχαλαζικής Προστασίας, ενώ επιπλέον παρουσίασαν μια σειρά από δεδομένα από τα οποία προκύπτει ότι οι αποζημιώσεις που έχει καταβάλει ο ΕΛΓΑ τα τελευταία χρόνια είναι πολλαπλάσια ποσά από το κόστος της επέκτασης της αντιχαλαζικής προστασίας στο σύνολο των αγροτικών καλλιεργειών.

     

    Στο πλαίσιο αυτό και με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα απέστελλαν  σχετική επιστολή προς τον  ΥΠΠΑΤ κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέτζο,  η οποία επισυνάπτεται, με όλα τα στοιχεία που συνηγορούν για να τροποποιηθεί το αναρτηθέν από τον ΕΛΓΑ σχέδιο διακήρυξης του Διεθνούς Ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την μίσθωση ενός συστήματος χαλαζικής προστασίας.

     

    Επίσης τονίστηκε ότι θα συνεχιστούν και θα ενταθούν οι παρεμβάσεις μέχρι την επίλυση του προβλήματος.

     

    ΘΕΜΑ: «Αναγκαιότητα επέκτασης αντιχαλαζικής προστασίας με εναέρια μέσα στις Αγροτικές Περιοχές του Δήμου Παγγαίου της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου».

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ ΥΠΑΑΤ,

    κύριε Πρόεδρε του ΕΛΓΑ,

    σας γνωρίζουμε ότι μετά την ανάγνωση του σχεδίου διακήρυξης του Διεθνούς Ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την μίσθωση ενός συστήματος χαλαζικής προστασίας με εναέρια μέσα, το οποίο δημοσιεύτηκε προς διαβούλευση από τον ΕΛΓΑ, διαπιστώσαμε έκπληκτοι (τοπικοί φορείς, αγρότες παραγωγοί) ότι οι αγροτικές περιοχές του Δήμου Παγγαίου και ολόκληρο το νησί της Θάσου εξακολουθούν να εξαιρούνται από τον σχεδιασμό για την χαλαζική προστασία με εναέρια μέσα.

    Σας υπενθυμίζουμε ότι η κάλυψη των αγροτικών περιοχών ολόκληρης της Π.Ε. Καβάλας & Θάσου είναι ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημα του συνόλου του αγροτικού πληθυσμού της περιοχής και των τοπικών φορέων. Σας υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι σε όλη την έκταση του Ν.Καβάλας καλλιεργούνται εντατικές κυρίως καλλιέργειες αντί των φυτών μεγάλης καλλιέργειας που καλλιεργούνται στους άλλους Νομούς της Βόρειας Ελλάδας.

    Το αίτημα για την εξασφάλιση ενός συστήματος χαλαζικής προστασίας με εναέρια μέσα είναι ένα από τα βασικότερα αιτήματα που τίθεται από εμάς από το σύνολο των φορέων της ΠΕ Καβάλας εδώ και δυο δεκαετίες σε όλες σχεδόν τις επαφές των φορέων με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και τη διοίκηση του ΕΛΓΑ. Στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου έχουμε δε λάβει κατά καιρούς πολλές υποσχέσεις για ικανοποίησή του.

    Από την ανάγνωση του χάρτη των καλυπτόμενων περιοχών της διακήρυξης προκύπτει ότι για τμήμα της Π.Ε. Καβάλας στην Περιοχή του Δήμου Νέστου προβλέπεται μίσθωση μετεωρολογικού υποσυστήματος με συστήματα επίγειας παρακολούθησης (ραντάρ, λογισμικό, υπολογιστές κ.λπ.),το οποίο βέβαια σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζει πλήρη χαλαζική προστασία.

    Σχετικά δε με τις περιοχές που εξαιρούνται τελείως από χαλαζική προστασία με εναέρια μέσα σας ενημερώνουμε ότι στην αγροτική περιοχή του Δήμου Παγγαίου καλλιεργούνται κατ’ εξοχήν δυναμικές και ευπαθείς στις χαλαζοπτώσεις καλλιέργειες με κυριότερες τα επιτραπέζια σταφύλια και τα σταφύλια οινοποιίας σε έκταση περίπου 30.000 στρέμματα, τις ελιές για επιτραπέζια χρήση περίπου 32.000 στρέμματα, αμυγδαλιές περίπου 8.000 στρέμματα, διάφορα οπωροφόρα και λαχανικά περίπου 5.000 στρέμματα και επιπλέον ετήσιες καλλιέργειες.

    Στην περιοχή δραστηριοποιούνται πολλές εμπορικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις των προαναφερθέντων αγροτικών προϊόντων που κατευθύνουν τα προϊόντα σε αγορές του εξωτερικού (Ε.Ε. και Τρίτες Χώρες).

    Η περιοχή λόγω του χαρακτηριστικού ανάγλυφου και της γειτνίασης με τον ορεινό όγκο του Παγγαίου υφίσταται σφοδρές καλοκαιρινές χαλαζοπτώσεις που προκαλούν μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες.

    Χαρακτηριστική περίπτωση η καταστροφική θεομηνία με σφοδρή χαλαζόπτωση τον Ιούνιο του 2022 σε πολλά αγροκτήματα του Δήμου Παγγαίου που κατέστρεψε ολοκληρωτικά όχι μόνο την παραγωγή αλλά και το φυτικό κεφάλαιο (ελιές, αμπέλια) τα οποία δεν έχουν επανέλθει και οι πληγέντες αγρότες αναγκάστηκαν να προβούν σε εκτεταμένες εκριζώσεις και καρατομήσεις.

    Οι χαλαζοπτώσεις αυτές είναι συχνές, σχεδόν κατ’ έτος επαναλαμβανόμενες στις ίδιες περιοχές και προκαλούν μεγάλες καταστροφές.

    Από ανάγνωση των στοιχείων για τις συνολικές αποζημιώσεις που κατέβαλε ο ΕΛΓΑ για τις καταστροφές από χαλάζι στις καλλιέργειες της περιοχής την τελευταία 5ετία, προκύπτει ότι καταβλήθηκαν πολλά εκατομμύρια ευρώ, ποσά που θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν εάν η περιοχή καλύπτονταν από ένα σύγχρονο σύστημα εναέριας χαλαζικής προστασίας.

    Δεν είναι εύλογο, ούτε μπορεί να γίνει αποδεκτό ότι η περιοχή με τις εντατικότερες καλλιέργειες, με το υψηλότερο ποσό κεφαλαίου ανά στρέμμα εγκατάστασης, τις καλλιέργειες των προϊόντων τα οποία πιστοποιούνται και εξάγονται σε όλο τον κόσμο να εξαιρούνται από την αντιχαλαζική προστασία χωρίς να υπάρχει μια λογική εξήγηση.

    Όσον αφορά δε τον αποκλεισμό και της νήσου Θάσου από αντίστοιχη χαλαζική προστασία, σας γνωρίζουμε ότι οι ελιές για ελαιοποίηση κυρίως και δευτερευόντως για επιτραπέζια (θρούμπα), είναι μονοκαλλιέργεια σε έκταση περίπου 50.000 στρεμμάτων και τα παραγόμενα λάδι και επιτραπέζιες ελιές, τα μοναδικά φυτικής προέλευσης προϊόντα και πηγές εισοδήματος για τους αγρότες του νησιού.

    Και όσον αφορά την περιοχή του Νέστου είναι εύλογη η ανάγκη της πλήρους αντιχαλαζικής προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος των καλλιεργειών, των χρημάτων που επενδύονται και τις εξαγωγές που κατά έτος πραγματοποιούνται.

    Ολοκληρώνοντας, θα θέλαμε να σας ζητήσουμε να τροποποιηθεί το αναρτηθέν από τον ΕΛΓΑ σχέδιο διακήρυξης του Διεθνούς Ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την μίσθωση ενός συστήματος χαλαζικής προστασίας με εναέρια μέσα και να συμπεριληφθούν στις καλυπτόμενες περιοχές όλες οι αγροτικές περιοχές των Π.Ε. Καβάλας & Θάσου ώστε να ικανοποιηθεί έτσι ένα δίκαιο, πάγιο και βασικό αίτημα των αγροτών και των φορέων της περιοχής.

    Με ιδιαίτερη εκτίμηση

    Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

    Δρ ΘΕΟΔΩΡΟΣ Α ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ

     


    Δημοσιεύτηκε στις

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.