Είναι μία από τις πιο όμορφες περιπατητικές διαδρομές που μπορείτε να απολαύσετε στην Καβάλα και γενικότερα στην ανατολική Μακεδονία. Και γίνεται ακόμα πιο ιδανική τώρα που η έλευση της άνοιξης αναγεννά το καταπράσινο τοπίο γύρω της, κάνοντάς το να μοιάζει με μικρή «ζούγκλα».

Ο λόγος για το Μονοπάτι της Παλαιάς Καβάλας, που παίρνει φυσικά το όνομά του από το χωριό στο οποίο εντάσσεται. Η Παλαιά Καβάλα βρίσκεται στην τοποθεσία της αρχαίας πόλης Σκάβαλα και ιδρύθηκε το 1391, σε υψόμετρο 360 μέτρων στις παρυφές του βουνού Σύμβολο.

Σήμερα η Παλαιά Καβάλα είναι επισήμως αναγνωρισμένη ως παραδοσιακός οικισμός και έχει 108 μόνιμους κατοίκους (σύμφωνα με την απογραφή του 2011). Πρόκειται επίσης για τοποθεσία που από χρόνια είναι γνωστή στους γύρω πληθυσμούς για το κάλλος του φυσικού της τοπίουτη ρίγανή της και τις ταβέρνες της. Η πρόσβαση από την Καβάλα είναι πολύ εύκολη οδικώς, άλλωστε η απόσταση που τις χωρίζει ανέρχεται σε μόλις 15 χιλιόμετρα.

Photo: Περικλής Μεράκος

Το Μονοπάτι της Παλαιάς Καβάλας είναι διαμορφωμένο κατά μήκος του ρέματος του χωριού, δίπλα ακριβώς στην επαρχιακή οδό που συνδέει το τελευταίο με τον Ζυγό. Η πεζοπορική διαδρομή εκτείνεται σε κάτι παραπάνω από 2,5 χιλιόμετρα (υπολογίστε ότι θα σας πάρει γύρω στη 1,5 ώρα) και είναι ιδιαίτερα μαγευτική κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες, όταν το γύρω τοπίο πρασινίζει και τα νερά αφθονούν.

Οι αιωνόβιοι πλάτανοι κρατάνε υπέροχη σκιά ακόμα και στις πιο ζεστές ημέρες, ενώ η πληθώρα κισσών και κληματσίδων –που επεκτείνονται στους κορμούς των δέντρων– δημιουργούν την προαναφερόμενη εντύπωση «ζούγκλας», συνδυαστικά βέβαια και με την ιδιαίτερη χλωρίδα της περιοχής. Γραφικά ξύλινα γεφυράκια, επίσης, εξασφαλίζουν ότι ακόμα και κάποια πιο δύσκολα σημεία της όλης διαδρομής παραμένουν ευκολοδιάβατα και απολύτως ασφαλή.

Περισσότερα στο travel.gr