Χρονόμετρο

    ΛΕΚΑΝΗ: Αύριο η γιορτή της Πατάτας – προτάσεις για γνωριμία με την περιοχή

    Δημοσιεύτηκε στις

     

     

    Όπως κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου οργανώνεται η Γιορτή της Πατάτας στη Λεκάνη. Η διοργάνωση είναι προγραμματισμένη για αύριο και μας περιμένουν όλους. Όπως πάντα το πρόγραμμα περιλαμβάνει πάρα πολύ ποντιακή μουσική, χορούς και φυσικά πατάτες μαγειρεμένες με διαφορετικούς τρόπους.

     

    Επίσης η αυριανή εκδρομή στην Λεκάνη μπορεί να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον με μια εξόρμηση μέχρι το δάσος της οξυάς στα βόρεια του χωριού, όπου εκεί θα επισκεφτείτε και το παρεκκλήσι της Παναγίας στο Καράμελικ.

     

    ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΛΕΚΑΝΗΣ “ΓΙΟΡΤΗ ΠΑΤΑΤΑΣ 2024”

    32 χρόνια από την έναρξη της Γιορτής σας προσκαλούμε ακόμη μια φορά στην ορεινή Λεκάνη Καβάλας να απολαύσουμε μαζί αέρα βουνού, αρώματα φύσης και αγνές γεύσεις χωριού.

    Πρόγραμμα Εκδήλωσης:

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στήνονται τραπέζια, όπου προσφέρονται στο κοινό, εδέσματα με βάση την πατάτα. Οι επισκέπτες, έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις φημισμένες πατάτες της Λεκάνης, με τη συνοδεία παραδοσιακής μουσικής από ζωντανή ορχήστρα και χορούς με τη συμμετοχή πολιτιστικών συλλόγων απο τις γύρω περιοχές.

    ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΎΘΕΡΗ

    Το μουσικό μας πρόγραμμα πλούσιο και φέτος με το ποντιακό σχήμα “Πρώτη Ύλη” που αποτελείται απο τους μουσικούς:

    Χρήστο Καλιοντζίδη (λύρα- τραγούδι) , Χρήστο Ασλανίδη (νταούλι), Γιάννη Καμπά (αγγείο-φλογέρα) και Νίκο Σιδηρόπουλο (λαούτο)

    Επίσης μαζί μας θα είναι οι:

    Τραγούδι:

    Ανέστης Ραμπίδης

    Χάρης Πογαρίδης

    Λύρα:

    Χρήστος Ραμπίδης

    Άκης Τσάνινος

     

     

    Το παρεκκλήσιο της Παναγίας στο «Καράμελικ» της Λεκάνης.

     

    Πολλές εκκλησίες του Ν. Καβάλας γιορτάζουν το Δεκαπενταύγουστο, άλλες κοντά στην θάλασσα, όπως για παράδειγμα ο ναός στην ομώνυμη συνοικία της Παναγίας στην Καβάλα – ένας ναός με σημαντική ιστορία-, άλλες στα ορεινά, με την πιο διάσημη την ιστορική μονή της Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας στο Παγγαίο. Ωστόσο, υπάρχει ένας μικρός ναός της Παναγίας στα ορεινά της Λεκάνης, στη θέση Καράμελικ, όπου εκεί γίνεται κάθε 15 Αυγούστου ένα πολύ ξεχωριστό πανηγύρι, μέσα σε ένα δασικό περιβάλλον απαράμιλλης ομορφιάς και σε ένα ευρύτερο τόπο που στο παρελθόν συνέβησαν σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία της περιοχής:

     

    «Το παρεκκλήσι της Παναγίας στο Καράμελικ  χτίστηκε με πρωτοβουλία και δαπάνες του Κωνσταντίνου Παναγιωτίδη  από την Κερασούντα του Πόντου , σε ένα πλάτωμα της τοποθεσίας Καράμελικ γύρω στα 1933 ή 1934. Στο παρεκκλήσι της Παναγίας οργανώνεται από τότε και μέχρι σήμερα μεγάλο πανηγύρι στις 15 Αυγούστου γιορτής της Παναγίας.

     

    Κοντά στο παρεκκλήσι υπήρχε πηγή με κρύο νερό όπου και χτίστηκε μικρή βρυσούλα . Στο περίβολο της «Παναγίας» και σε όλη τη γύρω δασώδη περιοχή, διοργανώνονταν ομαδικοί χοροί και γλέντι κρατούσε μέχρι αργά τις απογευματινές ώρες. Πριν από τον πόλεμο, στο πανήγυρη της Παναγίας διοργανώνονταν και παλαιστικοί αγώνες που είχαν φέρει στη νέα τους πατρίδα οι Αγκυραναίοι του Απτουραχμανλή.

     

    Το παρεκκλήσι της Παναγίας καταστράφηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου στα χρόνια της κατοχής και με πρωτοβουλία της Εκκλησιαστικής Επιτροπής χτίστηκε νέο το 1955 λίγο νοτιοανατολικότερα του παλιού και σε πλαγιά ανάμεσα σε πολλά δέντρα οξιάς.

     

    Το πανηγύρι της Παναγίας προσέλαβε εδώ κα αρκετά χρόνια  μια ιδιαίτερη  αίγλη και είναι μια μεγάλη ευκαιρία συνάντησης  των απανταχού  της Ελλάδας και του εξωτερικού Λεκανιωτών , εκατοντάδες είναι οι Λεκανιώτες και πολλοί άλλοι , που συρρέουν στο πανηγύρι της Παναγίας «Καράμελικ». Μάλιστα πολλοί εργαζόμενοι κανονίζουν να πάρουν τις άδειες τους την περίοδο αυτή για να βρεθούν τον Αύγουστο στο πανηγύρι της Παναγίας.

     

    Δεν είναι όμως μόνο η συνάντηση στο πανηγύρι της Παναγίας στο βουνό αλλά και το βράδυ γίνονται  μεγάλα γλέντια στα καφενεία του χωριού και στην πλατεία της Λεκάνης. Το πανηγύρι της Παναγίας επεσκίασε το κύριο πανηγύρι του χωριού των Αγίων Κωνταντίνου και Ελένης.  (21 Μαίου).

     

    Πηγή δημοσιεύματος: «ΛΕΚΑΝΗ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ» –  Συγγραφέας Λάζαρος Ε.Καλταπανίδης.

     


    Δημοσιεύτηκε στις

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.