Χρονόμετρο

  Η επιδημία του καπνού στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιδεινώνεται από την έλλειψη διορατικότητας των Βρυξελλών

  Δημοσιεύτηκε στις

  Οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) λένε πως είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι η “οξεία φάση” της ατέρμονης πανδημίας COVID-19 μπορεί να τελειώσει μέχρι τον Ιούλιο του 2022, με βάση τα αυξανόμενα ποσοστά εμβολιασμού και τα παγκόσμια επίπεδα ανοσίας. Ταυτόχρονα, ωστόσο, είναι ολοένα και πιο σαφές ότι η πανδημία έχει επιδεινώσει άλλα υπάρχοντα ζητήματα δημόσιας υγείας.

  Συγκεκριμένα, τα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και καπνίσματος έχουν αυξηθεί σε πολλά μέρη σε όλο τον κόσμο. Στις ΗΠΑ, το πρώτο έτος των περιορισμών για τον Covid σημείωσε αύξηση στην κατανάλωση τσιγάρων για πρώτη φορά σε δύο δεκαετίες, με περισσότερα από 203 δισεκατομμύρια τσιγάρα να έχουν πωληθεί το 2020. Οι κλήσεις σε τηλεφωνικές γραμμές διακοπής του καπνίσματος μειώθηκαν κατά 27% και το ένα τέταρτο των καπνιστών ανέφερε ότι κάπνιζε περισσότερο από το συνηθισμένο, λόγω των επιπέδων πανδημικού στρες.
  Μια παρόμοια ιστορία διαδραματίζεται σε όλο τον κόσμο. Μόνο στην Αγγλία, σημειώθηκε αύξηση 25% σε νεαρούς ενήλικες καπνιστές, δηλαδή περισσότεροι από 650.000 νέοι απέκτησαν τη θανατηφόρα συνήθεια στο πρώτο εθνικό lockdown. Στη Γαλλία, σχεδόν το 27% των σημερινών καπνιστών ανέφερε αυξημένη χρήση καπνού από το πρώτο lockdown την άνοιξη του 2020, ενώ στη Γερμανία το ποσοστό του πληθυσμού άνω των 14 ετών που καπνίζει έχει αυξηθεί από τα τέλη του 2019. Εν τω μεταξύ, τα παιδιά παντού έχουν πλέον εκτεθεί σε υψηλότερα ποσοστά παθητικού καπνίσματος στο σπίτι, όλα με καταστροφικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία.

  Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν απλώς την επείγουσα ανάγκη για την οποία χρειάζεται η Ευρώπη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του καπνού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κωδικοποιήσει το σχέδιό της για μια “γενιά χωρίς καπνό” στο Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου, θέτοντας ως στόχο λιγότερο από το 5% του ευρωπαϊκού πληθυσμού να κάνει χρήση καπνού έως το 2040. Η επίτευξη αυτού του στόχου, ωστόσο, θα απαιτήσει μια αρκετά οξεία μείωση της χρήσης καπνού: περίπου το 23% των πολιτών της ΕΕ σήμερα κάνει χρήση καπνού.
  Ως αποτέλεσμα, η χρήση καπνού παραμένει ο κορυφαίος παράγοντας κινδύνου θνησιμότητας που θα μπορούσε να αποφευχθεί στην Ευρώπη. Οι καπνιστές έρχονται αντιμέτωποι με μια, αποδεδειγμένα πλέον, σειρά επιπτώσεων στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, των αναπνευστικών παθήσεων, των καρκίνων και άλλων μεταδοτικών ασθενειών. Ακόμη και οι καπνιστές που καταναλώνουν μόνο λίγα τσιγάρα καθημερινά αντιμετωπίζουν σημαντικά υψηλότερους κινδύνους για την υγεία από τους μη καπνιστές, υποδεικνύοντας την επείγουσα ανάγκη να βοηθηθούν οι Ευρωπαίοι καπνιστές για να σταματήσουν αυτή τη συνήθεια.

  Ενώ η ΕΕ έχει εφαρμόσει ορισμένα μέτρα ελέγχου για τον καπνό έτσι ώστε να μειωθούν τα ποσοστά καπνίσματος, υπήρχε η γενική συναίνεση ακόμη και πριν από την πανδημία ότι οι τρέχουσες προσπάθειες είναι ανεπαρκείς για τον περιορισμό του καπνίσματος σε ολόκληρο το μπλοκ με οποιονδήποτε ουσιαστικό τρόπο. Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, ένα σημαντικό εμπόδιο είναι η εμμένουσα δύναμη των καπνοβιομηχανιών να επηρεάζουν τη χάραξη πολιτικής για τον καπνό στην ΕΕ.

  Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Διαμεσολαβήτρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης Emily O’Reilly ξεκίνησε μια έρευνα για να εξετάσει εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμμορφώνεται ή όχι με τις υφιστάμενες υποχρεώσεις διαφάνειας για την άσκηση πολιτικής πίεσης σε ότι αφορά στον καπνό. Μια σημαντική ανησυχία, λέει η O’Reilly, είναι ότι η Επιτροπή δεν έχει ακόμη δημοσιοποιήσει εκ των προτέρων την πλειονότητα των συναντήσεων που πραγματοποιούνται μεταξύ εκπροσώπων των καπνοβιομηχανιών και υπευθύνων χάραξης πολιτικής. “Αυτή η πρακτική δεν διευκολύνει τον πλήρη δημόσιο έλεγχο της αλληλεπίδρασης της Επιτροπής με την καπνοβιομηχανία”, προειδοποίησε η O’Reilly σε επιστολή προς την πρόεδρο της Επιτροπής Ursula von der Leyen.
  Το να ασχοληθούμε σοβαρά με την εξάλειψη της αδικαιολόγητης επιρροής των καπνοβιομηχανιών, καθώς και να ενισχύσουμε την επιβολή και την εναρμόνιση των ισχυόντων μέτρων ελέγχου για τον καπνό, θα αποδειχθεί απαραίτητο εάν η Ευρώπη πρόκειται ποτέ να σταματήσει τη συνήθεια του καπνίσματος.

  Δεδομένης της κλίμακας της κρίσης του καπνού στην ήπειρο, οι ευρωπαίοι φορείς για την χάραξη πολιτικής πρέπει επίσης να εξετάσουν προσεγγίσεις μείωσης της βλάβης που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στη μείωση των ποσοστών καπνίσματος σε άλλες χώρες. Ο οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE), για παράδειγμα, εκπαιδεύει ακούραστα τους Βρετανούς καπνιστές σχετικά με τους σημαντικά χαμηλότερους κινδύνους που ενέχει το άτμισμα σε σύγκριση με το κάπνισμα, σε βαθμό που η Αγγλία θα μπορούσε σύντομα να είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα συνταγογραφήσει ηλεκτρονικά τσιγάρα για να βοηθήσει τους καπνιστές να διακόψουν πια για τα καλά.

  “Πρέπει να καθησυχάσουμε τους καπνιστές ότι η μετάβαση στο ηλεκτρονικό τσιγάρο θα ήταν πολύ λιγότερο επιβλαβής από το κάπνισμα”, τόνισε ο καθηγητής John Newton, διευθυντής βελτίωσης της υγείας στο PHE. “Θα ήταν τραγικό αν χιλιάδες καπνιστές που θα μπορούσαν να σταματήσουν το κάπνισμα με τη βοήθεια ενός ηλεκτρονικού τσιγάρου, το αναβάλουν λόγω ψευδών φόβων για την ασφάλεια”.

  Αντί να ακολουθεί αυτή την κοινή λογική που βοήθησε το Ηνωμένο Βασίλειο να μειώσει κάθετα τα ποσοστά καπνίσματος, η Ευρώπη έχει υιοθετήσει μια υπερβολικά επιφυλακτική προσέγγιση σε εναλλακτικά προϊόντα νικοτίνης, όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Το κείμενο που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο από την Ειδική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Καταπολέμηση του Καρκίνου (BECA), το οποίο σύντομα θα αποτελέσει αντικείμενο ψηφοφορίας στην ολομέλεια, ενθαρρυντικά αναγνωρίζει τη δυνατότητα των ηλεκτρονικών τσιγάρων να βοηθήσουν τους καπνιστές να διακόψουν τη συνήθεια, αλλά ανησυχητικά, συζητά την πιθανότητα περιορισμών στις αρωματικές γεύσεις των υγρών αναπλήρωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

  Πράγματι, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη εφαρμόσει ή προτείνει τέτοιους κανονισμούς κάτι που θα αποθάρρυνε τους καπνιστές από το να στραφούν στο άτμισμα, όπως η προτεινόμενη απαγόρευση των αρωματικών γεύσεων των υγρών αναπλήρωσης στην Ολλανδία που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στα μέσα του 2022 παρά τη σθεναρή αντίθεση του κοινού όπως επίσης και των ειδικών στον τομέα της υγείας.

  Σύμφωνα με την ολλανδική κυβέρνηση, το σκεπτικό για την απαγόρευση των αρωματικών γεύσεων στο άτμισμα προκύπτει από τις ανησυχίες ότι το άτμισμα μπορεί να χρησιμεύσει ως “πύλη” σε μια δια βίου συνήθεια του τσιγάρου για τους νέους. Εάν συμβαίνει αυτό, οι αρχές κινδυνεύουν να προκαλέσουν με ανόητο τρόπο περισσότερο κακό: μια παρόμοια απαγόρευση των γεύσεων στο Σαν Φρανσίσκο διπλασίασε στην πραγματικότητα τις πιθανότητες των μαθητών γυμνασίου να ξεκινήσουν το συμβατικό τσιγάρο. Εν τω μεταξύ, για τους ενήλικες καπνιστές έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ λιγότερο πιθανό να κόψουν το κάπνισμα εάν περιορίζονται μόνο σε ηλεκτρονικά τσιγάρα με γεύση καπνού, πράγμα που σημαίνει ότι οι απαγορεύσεις των αρωματικών γεύσεων προς τις οποίες δείχνουν να κλίνουν ορισμένοι ευρωπαίοι πολιτικοί, θα μπορούσαν να εμποδίσουν σοβαρά την πρόοδο στον περιορισμό των ποσοστών καπνίσματος.
  Η κοντόφθαλμη προσέγγιση της Ευρώπης όσον αφορά τη μείωση της βλάβης απειλεί να επιδεινώσει περαιτέρω την κλιμακούμενη εξάπλωση του καπνού στην Ευρώπη. Καθώς η πανδημία οδηγεί πολλούς ανθρώπους στο να καπνίζουν περισσότερο ή να αποκτούν εκ νέου τη συνήθεια, είναι καιρός οι Βρυξέλλες να ενεργήσουν πιο επιθετικά στον έλεγχο του καπνού και να χρησιμοποιήσουν όλα τα εργαλεία που υπάρχουν στο οπλοστάσιό τους για να μειώσουν τα ποσοστά καπνίσματος.

  Η Replacesmoke σας δίνει τη λύση για την εξάλειψη του καπνίσματος με την ολοκληρωμένη σειρά ατμιστικών προϊόντων της Vaporesso. H Vaporesso ιδρύθηκε το 2015 και είναι μία από τις κορυφαίες εταιρίες ηλεκτρονικών τσιγάρων. Είναι γνωστή για τα τεχνολογικά προηγμένα προϊόντα της, τα οποία προσφέρουν κορυφαία απόδοση και στυλ στο άτμισμα. Από το ξεκίνημα της έως τώρα προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στους νέους αλλά και έμπειρους ατμιστές.

  Η Replacesmoke σας δίνει τη λύση για την εξάλειψη του καπνίσματος με την ολοκληρωμένη σειρά ατμιστικών προϊόντων της Vaporesso. H Vaporesso ιδρύθηκε το 2015 και είναι μία από τις κορυφαίες εταιρίες ηλεκτρονικών τσιγάρων. Είναι γνωστή για τα τεχνολογικά προηγμένα προϊόντα της, τα οποία προσφέρουν κορυφαία απόδοση και στυλ στο άτμισμα. Από το ξεκίνημα της έως τώρα προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στους νέους αλλά και έμπειρους ατμιστές.

  Με βάση τη συνεχή καινοτομία και τον αυστηρό έλεγχο ποιότητας, δημιουργεί προϊόντα που ανταποκρίνονται πλήρως στις καθημερινές ανάγκες των ατμιστών. Το όραμα της είναι να συμβάλλει με τα προϊόντα της στην μείωση των βλαβερών συνεπειών του καπνίσματος και στη διάδοση ενός καλύτερου τρόπου ζωής για τους καπνιστές.

  Παρέχει το πλήρες φάσμα προϊόντων όπως ηλεκτρονικά τσιγάρα starter kit σε penstyle μορφή, συσκευές mod, ατμοποιητές και pods. Όλα τα προϊόντα υποβάλλονται σε εκτεταμένες δοκιμές και διαθέτουν άριστης ποιότητας υλικά. Τα προϊόντα της περιλαμβάνουν όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις (RoHS, CE, REACH COMPLIANCE, FC, UL).

   


  Δημοσιεύτηκε στις

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.