Χρονόμετρο

  Energean:Προτεραιότητα η ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Περιοχή Ολύμπου στο Ισραήλ.

  Δημοσιεύτηκε στις

  Η Energean προτάσσει την ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Περιοχή Ολύμπου στην θάλασσα του Ισραήλ, έναντι του κοιτάσματος Tanin. Η εταιρεία αναμένεται να υποβάλει το Σχέδιο Ανάπτυξης (FieldDevelopmentPlan) προς έγκριση από την ισραηλινή κυβέρνηση στο τρίτο τρίμηνο του έτους και να λάβει την Τελική Επενδυτική Απόφαση εντός του έτους.

   Στην γνωστοποίηση αυτή προέβη το πρωί της Πέμπτης, στο πλαίσιο της καθιερωμένης τριμηνιαίας ενημέρωσης (TradingStatement&OperationalUpdate) προς τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ η διοίκηση της εταιρείας. Στην Περιοχή Ολύμπου, η Energean ανακάλυψε το 2022 κοιτάσματα με βεβαιωμένα (2P) αποθέματα 31 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ενώ στο πλαίσιο του προγράμματος ερευνητικών γεωτρήσεων που πραγματοποίησε, πέτυχε απομείωση ρίσκου για άλλα 38 δισεκ. κυβικά μέτρα.

   

  Γιατί προτάσσεται η περιοχή Ολύμπου

   Η εταιρεία προτάσσει την ανάπτυξη της Περιοχής Ολύμπου, έναντι του κοιτάσματος Tanin, για μια σειρά από λόγους:

  -Τα κοιτάσματα της Περιοχής Ολύμπου είναι εφικτό να αναπτυχθούν με χαμηλότερο κόστος σε σχέση με το Tanin, καθώς βρίσκονται πλησιέστερα προς το FPSO “EnergeanPower” με το οποίο θα συνδεθούν.

  Αποφεύγεται η ανάγκη για σημαντικές επενδύσεις στην επέκταση της δυναμικότητας του FPSO “EnergeanPower” καθώς και για μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές.

  Η Περιοχή Ολύμπου δεν βαρύνεται με royalties, όπως συμβαίνει με τα κοιτάσματα Karish και Tanin (royalties 7,5%-8,25%).

  -Το αέριο της Περιοχής Ολύμπου θα πωληθεί στην βάση των υφιστάμενων εμπορικών συμφωνιών (7,2 δισεκ. κυβικά μέτρα ετησίως) που έχει συνάψει η Energeanμε ηλεκτροπαραγωγούς και βιομηχανικούς καταναλωτές στο Ισραήλ. Με δεδομένο δε ότι το φυσικό αέριο από αυτά τα κοιτάσματα δεν υπόκειται σε εξαγωγικούς περιορισμούς, οι ποσότητες που δεν χρειάζονται για την ισραηλινή αγορά, θα στοχεύσουν στην κάλυψη ζήτησης από την Αίγυπτο (συμπεριλαμβανομένων και διεθνών αγορών μέσα από τις υποδομές LNGτης χώρας) και της Ιορδανίας, με την χρήση υφιστάμενων υποδομών, ή και της Κύπρου, εφόσον αναπτυχθεί υποδομή με νέο αγωγό από τρίτα μέρη.

   

  Ο Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean, δήλωσε σχετικά:

  «Εντείνουμε την παραγωγή μας από το κοίτασμα Karish στο Ισραήλ και είχαμε στους πρώτους τέσσερις μήνες της χρονιάς με στέρεη παραγωγή αερίου και ρευστών υδρογονανθράκων, με την οποία αξιοποιήσαμε με τον καλύτερο τρόπο την λειτουργία του EnergeanPower. Τα συμβόλαιά μας στο Ισραήλ έχουν πλέον εισέλθει στην εμπορική φάση και οι πελάτες μας σταδιακά λαμβάνουν μεγαλύτερες ποσότητες, Αυτήν την χρονιά, η Energean θα καλύψει ένα σημαντικό μέρος της ζήτησης για φυσικό αέριο στο Ισραήλ».

   Αυτός είναι και ο λόγος που προχωρούμε το συντομότερο δυνατό στην ανάπτυξη των πρόσφατα ανακαλυφθέντων φυσικών πόρων στην Περιοχή Ολύμπου. Οι ανάγκες σε πρόσθετες επενδύσεις είναι περιορισμένες και έτσι ο αρχικός σχεδιασμός ανάπτυξης είναι συμβατός με τη δέσμευσή μας για πειθαρχία στην χρήση κεφαλαίων. Με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί για εξαγωγές και δεν βαρύνονται οι πωλήσεις με royalties, η στρατηγική μας θα δημιουργήσει διατηρήσιμη αξία για όλους τους κοινωνικούς μας εταίρους, ενώ θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε και να ενισχύσουμε την μερισματική πολιτική που ακολουθούμε και η οποία είναι κορυφαία για τον κλάδο μας.

  Παραμένουμε επικεντρωμένοι στην πορεία μας προς το netzeroμέσα από τη συνεχή μείωση της ενεργειακής μας έντασης. Είμαστε και θα παραμείνουμε μια εταιρεία παραγωγής υδρογονανθράκων, έχουμε όμως παράλληλα δεσμευθεί να είμαστε η καλύτερη Energean που μπορούμε, προμηθεύοντας ενέργεια με ασφάλεια και αξιοπιστία, στηρίζοντας τις τοπικές κοινωνίες και εγγυώμενοι την ενεργειακή μετάβαση».

   

  Οι κυριότερες εξελίξεις στο πρώτο τρίμηνο και η συνέχεια

  -Τα έσοδα ήταν 288,8 εκατ. δολ. (+69% σε ετήσια βάση) ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDAX) διαμορφώθηκαν στα 161,2 εκατ. δολ. (+81% σε ετήσια βάση).

  Η μέση ημερήσια παραγωγή του ομίλου ήταν 94,4 χιλ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου (+161%), ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στο 4μηνο η μέση ημερήσια παραγωγή διαμορφώθηκε στις 100 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου, εκ των οποίων το 82% ήταν φυσικό αέριο.

  Η ένταση εκπομπών CO2 ήταν μειωμένη κατά 36%, στα 11 κιλά CO2 ανά παραγόμενο βαρέλι ισοδυνάμου πετρελαίου (kgCO2e/boe), ενώ στο τετράμηνο είχε μειωθεί περαιτέρω στα 10,1kgCO2e/boe.

  -Εκτός του φυσικού αερίου, από το κοίτασμα Karish έχουν μέχρι σήμερα πωληθεί στην Vitolπερίπου 1εκατ. βαρέλια ρευστοί υδρογονάνθρακες.

  Για το τρίμηνο, στους μετόχους θα διανεμηθεί μέρισμα 0,30 δολάρια ανά μετοχή και θα καταβληθεί στις 30 Ιουνίου.

  Η νέα εκτίμηση για τη μέση παραγωγή του έτους είναι στις 125-140 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου, έναντι 131-158 χιλ. προηγουμένως.

  Προς το τέλος της χρονιάς αναμένεται η έναρξη παραγωγής από το KarishNorth καθώς και η έναρξη της ερευνητικής γεώτρησηςOrion 1X στην Αίγυπτο.

   

  *Επεξήγηση του χάρτη

  • O υφιστάμενος αγωγός αερίουKarish – Dorπου προμηθεύει την εγχώρια αγορά και δίνει πρόσβαση στον ArabGasPipeline.
  • O υφιστάμενος αγωγός αερίου ArabGasPipeline, δυναμικότητας 10 δισεκ. κυβικά μέτρα ετησίως (30% κάλυψη το 2022) μέσω του οποίου εξάγονται ποσότητες σε Αίγυπτο & Ιορδανία.
  • Ο σχεδιασμένος αγωγός αερίου Nitsana που θα συνδέει Ισραήλ – Αίγυπτο, με δυναμικότητα 6 δισεκ. κυβικά μέτρα ετησίως
  • Οι τερματικοί σταθμοί LNG της Αιγύπτου με δυναμικότητα 17 δισεκ. κυβικά μέτρα ετησίως (χρήση 60% το 2022).
  • Αγωγός που πιθανώς θα κατασκευαστεί από τρίτα μέρη για την εξαγωγή αερίου από το Ισραήλ στην Κύπρο.

  Δημοσιεύτηκε στις

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.