Χρονόμετρο

    Οι Καβαλιώτες γεωργοί ξεκινούν να μαθαίνουν βραζιλιάνικα!

    Δημοσιεύτηκε στις

     Στόχος η εισαγωγή της συμβολαιακής γεωργίας για προϊόντα, όπως η σόγια, το καλαμπόκι και τα σιτηρά, αλλά ένα μήνα μετά την επίσκεψη δεν έχει γίνει τίποτα!!!

     

    Σε μια περίοδο που η ελληνική οικονομία υποφέρει, η έλευση ενός συνεταιριστικού κολοσσού στον τομέα της γεωργίας από τη μακρινή Βραζιλία, δίνει την ελπίδα στον αγροτικό κόσμο, ότι οι μέρες που θα έρθουν θα είναι καλύτερες και πιο ορθολογικές.

    Ο βραζιλιάνικος συνεταιριστικός κολοσσός Coonagrο, έστειλε στην Ελλάδα στελέχη του για να καλλιεργηθεί το έδαφος ανάπτυξης συνεργασιών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, ικανών να πείσουν αρκετό κόσμο που αμφιταλαντεύεται να επιστρέψει στην ύπαιθρο, ενώ ανοίγει διάπλατα την πόρτα για τη συνεργασία της Ελλάδας με χώρες όπως αυτές των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), σε αμοιβαίως επωφελή επενδυτικά προγράμματα.

    Στελέχη της βραζιλιάνικης αποστολής είχαν παραβρεθεί στη συνάντηση στην αντιπεριφέρεια Καβάλας, την οποία είχε προκαλέσει ο Αγροτικός Σύλλογος Καβάλας, που είχε εκπροσωπηθεί από τον πρόεδρο Θέμη Καλπακίδη, ενώ το «παρών» είχαν δώσει ο Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Παγγαίου με ελιές, λάδι και αμύγδαλα, τα Συσκευαστήρια Δράμας ΑΣΟΠ για τον χυμό ροδιού, τα Συσκευαστήρια Νέστου με ακτινίδια, ροδάκινα, βερίκοκα και δαμάσκηνα, ο κ. Μάριος Τσιπουρόπουλος με την επιχείρηση ζωοτροφών και μεταποίησης και ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Ν. Καβάλας για την προώθηση γάλακτος και κρέατος. Η επίσκεψη έγινε στις 7 Οκτωβρίου και το ενδιαφέρον την βραζιλιάνικης πλευράς ήταν και είναι ιδιαίτερα θερμό, ωστόσο σε αυτό το διάστημα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα!!! Δεν έχουν ενημερωθεί ούτε οι αγρότες της περιοχής μας, αλλά ούτε και οι επιχειρήσεις που έχουν σχέση με το αντικείμενο, για τις προοπτικές που υπάρχουν από αυτή τη συνεργασία, έτσι ώστε η συζήτηση να ξεφύγει από το γενικό πλαίσιο και να πάει στο πιο ειδικό. Επιπλέον να προσθέσουμε στα παραπάνω ότι ένα μεγάλο μέρος αυτής της υπόθεσης αφορά τα δύο λιμάνια της Καβάλας και την Αλεξανδρούπολης, καθώς μέσω αυτών θα γίνεται η διακίνηση των προϊόντων από και προς την Βραζιλία. Αυτό σημαίνει ότι αν αποδώσει καρπούς η προσπάθεια πολύ σύντομα θα αλλάξει όψη το εμπορικό λιμάνι, ΦΙΛΙΠΠΟΣ Β’, καθώς θα αποκτήσει ζωηρή εμπορική κίνηση. Επιπλέον να σημειώσουμε ότι κατά την επίσκεψη της βραζιλιάνικη η αντιπροσωπεία στην Καβάλα εξεδήλωσε το ενδιαφέρον της και για την αγορά λιπάσματος.

     

    Εταιρεία-κολοσσός

     Η βραζιλιάνικη εταιρία που έχει ετήσιο τζίρο της τάξης των 6 δισ. δολαρίων (!) και παραγωγή ημερησίως 3 εκατ. πουλερικών, 3 εκατ. λίτρων γάλακτος και 100.000 χοιρινών, βρέθηκε για δύο εβδομάδες στη χώρα μας, ξεκινώντας έναν κύκλο επαφών με Ενώσεις και Επιμελητήρια από τη Βόρεια Ελλάδα (Καρδίτσα, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Καβάλα και Αλεξανδρούπολη). Πρώτο μέλημα για την βραζιλιάνικη αποστολή είναι η εγκατάσταση στην Ελλάδα και η μεταφορά τεχνογνωσίας και εφαρμογή του Βραζιλιάνικου Μοντέλου για την ανάπτυξη και αξιοποίηση της Ελληνικής Αγροτικής γης. Ενδεικτικό της σοβαρότητας του θέματος, είναι το γεγονός ότι το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Coonagrο, Κλαούντιο Κάβα, συνόδευαν εκπρόσωποι της βραζιλιάνικης Προεδρίας της Δημοκρατίας και του υπουργείου Γεωργίας, καθώς επίσης και οι ιδιοκτήτες της ΙΒRA, της μεγαλύτερης εταιρείας αγροτεχνολογίας στη Νότια Αμερική. Η εννεαμελής βραζιλιάνικη αντιπροσωπεία βρέθηκε και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όπου συναντήθηκε με τον Θ. Τσαυτάρη

     

    Τι εστί συμβολαιακή γεωργία

     Το μοντέλο της συμβολαιακής γεωργίας, που προτάθηκε από την αποστολή της χώρας της Λατινικής Αμερικής, με απλά λόγια σημαίνει ότι  οι Βραζιλιάνοι θα απορροφούν την παραγωγή, έχοντας υπογράψει συμβόλαια σε «κλειδωμένες» τιμές, ρίχνοντας στο τραπέζι αμοιβές που θα ικανοποιούν τους Έλληνες αγρότες, υπενθυμίζοντας τη συνεταιριστική φύση της Coonagro. Ενισχύοντας αυτό το επιχείρημα και για να υποστηρίξουν το πρότζεκτ τόνισαν ότι είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε επενδύσεις και σε υποδομές, όπως η αγορά σιλό.

    Οι λόγοι του ανοίγματος στην Ευρώπη

     Το άνοιγμα της βραζιλιάνικης εταιρείας και κατ’ επέκταση αυτής της χώρας κολοσσού, που ανήκει στις 20 πιο ισχυρές οικονομίες του πλανήτη κατ’ αρχάς ξεκίνησε με το γεγονός ότι η Βραζιλία έπεσε τη φετινή χρονιά «θύμα» των ακραίων καιρικών συνθηκών που είχαν ως αποτέλεσμα η μισή περίπου παραγωγή σιταριού να χαθεί λόγω του παγετού.

    Οι πολικές θερμοκρασίες «έκαψαν» και την παραγωγή στη «γειτονική» Αργεντινή, που ανήκει στους παραδοσιακούς προμηθευτές της. Χαρακτηριστικά, μέσα σε ένα δίμηνο κατά την άνοιξη η Βραζιλία έπεσε στην ανάγκη των ΗΠΑ, εισάγοντας 1 εκατ. τόνους σιτάρι από τις ΗΠΑ.

    Στο τραπέζι κατά την παρουσία τους στην Καβάλα, τα στελέχη της βραζιλιάνικης αποστολής μίλησαν για προμήθεια από τη χώρα μας μεγάλων ποσοτήτων σόγιας, καλαμποκιού και μαλακού σίτου. Τα δύο πρώτα θα πηγαίνουν στην κάλυψη των αναγκών για παρασκευή ζωοτροφών, ενώ το μαλακό σιτάρι για την παρασκευή ψωμιού.

    Η πρόταση που κατέθεσαν οι Βραζιλιάνοι φέρεται να προβλέπει κι άλλες συνεργασίες που θα μπορούσαν να δώσουν πρόσβαση στην βραζιλιάνικη αγορά σε ελληνικά τρόφιμα και προϊόντα, όπως το κρασί ή ο χυμός ροδιού. Προβλέπει, όμως, και παραγωγικές συμπράξεις μεταξύ εταιρειών των δύο χωρών οι οποίες θα χρησιμοποιούν πρώτες ύλες από τη Βραζιλία με στόχο την εξαγωγή στην Ευρώπη.

     

    Ο ρόλος του διαμετακομιστικού πυλώνα και των λιμανιών

     Στη Βραζιλιάνικη αποστολή, που συμμετείχε και η Αγροβιομηχανική Ένωση Παραγωγών με εκπρόσωπο τον Ντανιέλ Ντίας, η έλευση στην Καβάλα έχει διττό ρόλο.

    Αφενός της δημιουργίας ενός Διεθνούς Διαμετακομιστικού Πυλώνα Εμπορίου είτε στην πόλη μας είτε σε κάποια άλλη μεγάλη πόλη της Μακεδονίας με λιμάνι, αφετέρου της λήψης και διακίνησης ποιοτικών πρώτων υλών, όπως το σιτάρι, η σόγια και το καλαμπόκι, που προαναφέρθηκαν. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι της βραζιλιάνικης αποστολής πήραν δείγματα για την ποιότητα των τριών προϊόντων και έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι, αφού στη Βραζιλία υπάρχουν πολλά μεταλλαγμένα προϊόντα, τα οποία διοχετεύονται στην κτηνοτροφία που έχουν ως συνέπεια την μέτρια ποιότητα των εξαγώγιμων αμνοεριφίων και χοιρινών.

    Κατά την επίσκεψή τους στην Καβάλα, οι Βραζιλιάνοι ενημερώθηκαν για την παρουσία δύο μεγάλων εταιρειών κρέατος (ΚΡΕΚΑ, Θράκη) στην Ανατ. Μακεδονία.

    Έτσι, πρότειναν να υπάρξει σύνδεση της εισαγωγής των σιτηρών, της σόγιας και του καλαμποκιού, με τη μεταφορά χοιρινών στην Ευρώπη. Δηλαδή, τα καράβια που θα φεύγουν από τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης ή της Καβάλας θα μεταφέρουν τα δικά μας προϊόντα στη χώρα της Λατινικής Αμερικής και στην επιστροφή τους θα έρχονται γεμάτα με ζώα προς σφαγή, τα οποία στη συνέχεια θα επεξεργάζονται και θα συσκευάζονται, δημιουργώντας νέα σύνδεση με την αγορά στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και ειδικότερα τη Ρωσία.

    Μέσα σε όλα τα παραπάνω, τα στελέχη της βραζιλιάνικης αποστολής μίλησαν και για εξαγωγή της τεχνογνωσίας τους, αναφέροντας ότι υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης της, που θα επιτρέψει στους Καβαλιώτες (και όχι μόνο) παραγωγούς να καλλιεργούν και να αποκομίζουν την παραγωγή καλαμποκιού και σόγιας στα εδάφη τους για δύο φορές τον χρόνο.

     


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.