Χρονόμετρο

  ΑΝΤΙΦΙΛΙΠΠΟΙ – ΠΤΩΣΗ ANTONOV: Τα επίσημα αποτελέσματα για τους ρύπους που εντοπίστηκαν

  Δημοσιεύτηκε στις

   

   

  Κανένας λόγος ανησυχίας τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Χρήστος Γάκης

   

   

  Τα αποτελέσματα των μετρήσεων, για την παρουσία τοξικών ουσιών, στην περιοχή πέριξ του σημείου πτώσης του αεροσκάφους Antonov, στους Αντιφιλίππους, δεν προκαλούν καμία ανησυχία, καθώς οι επικίνδυνες ουσίες στην πλειοψηφία τους βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αλλά όσες είναι πιο ψηλά, είναι εντός των επιτρεπομένων ορίων. Αυτό τονίζεται στο ενημερωτικό σημείωμα της Γενικής Διεύθυνσης Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών ΥΠΕΝ Βορείου Ελλάδος με τα πορίσματα των πρώτων μετρήσεων.

   

  Ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Χρήστος Γάκης, που από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στον τόπο της πρόσκρουσης του αεροσκάφους, παρακολουθεί το θέμα των συνεπειών του αεροπορικού δυστυχήματος  στο περιβάλλον και μιλώντας στο «Χ» εξηγεί ότι τα δείγματα που ελήφθηκαν από την επίμαχη περιοχή δεν γεννούν ανησυχίας και δεν υπάρχει ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων.

   

  Η λήψη των δειγμάτων εδάφους και φύλλων, έγινε από το στρατό στις 17 Ιουλίου (την επομένη του ατυχήματος), επίσης λήψεις έγιναν τις επόμενες ημέρες και από το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Π.Ε. Καβάλας, σε ακτίνα μέχρι 3.500 μέτρα και με βάση αυτά έγιναν οι σχετικές μετρήσεις. Επίσης στις 25 Ιουλίου, από την Δ/νση υγείας της Π.Ε. Καβάλας, υπήρξε και λήψη νερού από τις γεωτρήσεις ύδρευσης Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου, τα αποτελέσματα των οποίων θα γίνουν γνωστά την επόμενη εβδομάδα. Τέλος από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Καβάλας έγινε δειγματοληψία και καρπών, από την παραγωγή της περιοχής, όπως Ηλιάνθους, ντομάτες, αραβοσίτους και ελιές, όπως και δείγματα νερού από το δίκτυο άρδευσης.

   

  Στο σημείωμα τονίζεται ότι τα αποτελέσματα είναι μόνο από τα δείγματα του Στρατού και θα ακολουθήσουν και τα άλλα, των άλλων υπηρεσιών, σύντομα. Αξίζει να τονίσουμε ότι ειδικά για τα δείγματα εδάφους και φύλλων, υπογραμμίζεται ότι στην Εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν υπάρχουν θεσμοθετημένα πρότυπα ποιότητας (οριακές τιμές), οπότε η αξιολόγηση θα πρέπει να γίνει συγκρίνοντας τις συγκεντρώσεις των δειγμάτων με αυτές του «τυφλού δείγματος» που ελήφθη από την περιοχή που δεν επηρεάστηκε από το συμβάν, ώστε να εκτιμηθεί η όποια επιβάρυνση επήλθε λόγω του συμβάντος.

   

  Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα συγκρίνονται με την «Νέα Ολλανδική Λίστα» και τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά. Ο δείκτης που θα μελετηθεί περαιτέρω είναι ο Μόλυβδος που υπερβαίνει κατά 20,4% την τιμή της Ολλανδικής λίστας, αλλά είναι πολύ μικρότερος από το σημείο που απαιτεί  την λήψη μέτρων. Επίσης σε παρακολούθηση είναι οι δείκτες για Μαγγανίου και Τιτανίου, χωρίς όμως να είναι σε επίπεδα ανησυχίας. Για τις παραμέτρους των φωσφορικών και νιτρικών ιόντων, επίσης δεν υπάρχει ανησυχία, καθώς αποτελούν βασικά συστατικά των λιπασμάτων και αναμένονται ούτως ή άλλως στην περιοχή, λόγω του αγροτικού της χαρακτήρα.

   

  Χρήστος Γάκης: Κανένας λόγος ανησυχίας

  «Οι παράμετροι δεν ξεπερνούν να συνηθισμένα επίπεδα οπότε δεν υπάρχει ανησυχία. Θα ληφθούν από τα υπουργείο κάποια μέτρα προστασίας και αποκατάστασης του περιβάλλοντος. Με τα σημερινά αποτελέσματα των αναλύσεων, η περιοχή δεν χρήζει ανάγκης γενικότερης λήψης επιπλέον μέτρων, ευρείας κλίμακας. Ο κόσμος δεν χρειάζεται να φοβάται και να ανησυχεί, παρακολουθούμε την πορεία της υπόθεσης και δεν εμπνέει ανησυχία» τόνισε ο κ. Γάκης θέτοντας ένα τέλος στις διάφορες ανεύθυνες φήμες που κυκλοφορούν για τις επιπτώσεις του αεροπορικού δυστυχήματος στην περιοχή.

   

   

   

   

   

   

   

   


  Δημοσιεύτηκε στις

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.