Χρονόμετρο

    «Πετρέλαιο & Τουρισμός δεν πάνε μαζί»;

    Δημοσιεύτηκε στις

    Τα τελευταία χρόνια αυτό που ακούμε από κάθε ένα «αναπτυξιολόγο» είναι ότι ο τουρισμός δεν συνάδει με την βιομηχανική ανάπτυξη!!! Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι έχει δίκιο, αλλά επειδή στη ζωή όλα είναι σχετικά, όσο μελετάει κανείς το θέμα, τόσο αρχίζει να αναθεωρεί την ορθότητα αυτής της άποψης.

     

    Το αποκορύφωμα της πολεμικής στην χώρα μας, ενάντια στην ανάπτυξη της βιομηχανίας, γενικά και της εξόρυξης του πετρελαίου ειδικά, είναι η πρόσφατη ανακοίνωση της Greenpeaceπου τιτλοφορείται «Πετρέλαιο & Τουρισμός δεν πάνε μαζί»!!! Μια κίνηση που μας προβληματίζει ιδιαίτερα, καθώς μετά από τόσα χρόνια συζήτησης ανοίγει επιτέλους το κεφάλαιο εξόρυξη πετρελαίου στην Ελλάδα, και ξαφνικά εκεί που αρχίζει κάτι να γίνεται… μας την πέφτουν οι οικολόγοι!

     

    Δεν θέλουμε να καταλήξουμε σε εύκολα συμπεράσματα θέλουμε να σταθούμε στην ουσία κατά πόσο το πετρέλαιο, μπορεί να συνυπάρξει με τον τουρισμό…

     

    Περισσότερο θέλουμε να σταθούμε στην «καραμέλα» ότι η ανάπτυξη της χώρας βρίσκεται στο τουρισμό!!! Ένας «μύθος» που αν βγει αληθινός θα πρέπει να ετοιμαστούμε για ένα πολύ σκοτεινό μέλλον, αφού κάθε είδους «μονοκαλλιέργεια» στην οικονομία μπορεί να αποδειχτεί ζοφερή, πολλώ δεν στην περίπτωση του τουρισμού που είναι τόσο ευάλωτος… Μια «καλή» τουριστική σαιζόν μπορεί να καταστραφεί από μια διεθνή αναταραχή, από μια αναστάτωση στο εσωτερικό της χώρας (π.χ. μια γενική απεργία), επειδή οι touroperatorθέλει να κάνουν τα παιχνίδια τους για να πιέσουν για πτώση των τιμών ή οτιδήποτε άλλο…

     

    Στην περίπτωση της βιομηχανίας και δει στο τομέα της ενέργεια τα πράγματα είναι διαφορετικά. Σε μια περίπτωση οικονομικής κρίσης πιο εύκολα διαγράφεις τις διακοπές παρά την θέρμανση σου και γενικά την κατανάλωση ενέργειας, γιατί το δεύτερο είναι πιο απαραίτητο από το πρώτο!!!

     

    Θα απαντήσουν εδώ οι υπερασπιστές του τουρισμού, ότι η βιομηχανία καταστρέφει το περιβάλλον… ναι, αλλά και η άναρχη τουριστική ανάπτυξη τι κάνει; Το φτιάχνει;

     

    Για το τέλος αφήσαμε τον κόλπο της Καβάλας όπου εδώ και 37 χρόνια γίνεται άντληση πετρελαίου από ένα δύσκολο κοίτασμα, με πολλά προβλήματα και παρ’ όλα αυτά ο τουρισμός δεν έχει επηρεαστεί στο ελάχιστο… Γι’ αυτό λέμε ότι όλα είναι σχετικά!!!

     

     

    Θεόδωρος Αν. Σπανέλης


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.