Χρονόμετρο

  Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας: Όχι στον TAP

  Δημοσιεύτηκε στις

  Κατά της όδευσης που έχει προτείνει η κοινοπραξία που έχει αναλάβει την κατασκευή του αγωγού διέλευσης φυσικού αερίου TAP, καθώς και της Μελέτης Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων που έχει υποβληθεί, απεφάνθη χθες το βράδυ και το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας, λίγες μόνο ημέρες μετά την αντίστοιχη απόφαση που έλαβε το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ την περασμένη Δευτέρα. Η απόφαση ήταν ομόφωνη, με το σύνολο των δημοτικών συμβούλων να εγκρίνει την πρόταση που έχει καταθέσει το ΤΕΕ ΑΜ για εναλλακτική χάραξη και να δηλώνει ότι θα βρίσκεται σε επαγρύπνηση για να εξετάσει οποιαδήποτε χάραξη κατατεθεί στο μέλλον και θα βρίσκεται σε αντίθεση με την αντίστοιχη του ΤΕΕ.

  Πέρα από τις επιφυλάξεις των δημοτικών συμβούλων που σχολίασαν την προταθείσα από την κοινοπραξία χάραξη, αρκετός λόγος έγινε και για το ζήτημα των αποζημιώσεων, καθώς – σύμφωνα με την Αναστασία Ιωσηφίδου- με την πολιτική της δουλείας που αναμένεται να ακολουθήσει η κατασκευάστρια εταιρεία “κανένας δεν θα μπορεί να χτίσει ή να φυτέψει δέντρα με ρίζες, παρά μόνο να φυτεύει κηπευτικά μονοετούς καλλιέργειας”.

  Δεν έλειψαν, επίσης, και οι δημοτικοί σύμβουλοι που επέρριψαν ευθύνες στην κεντρική διοίκηση, με τον Ηλία Καλανταρίδη να μιλάει για “λευκή επιταγή της κυβέρνησης προς την κοινοπραξία για να κάνει ότι θέλει, και για εκ των υστέρων στροφή προς την τοπική αυτοδιοίκηση”, ενώ πολύς λόγος έγινε τόσο για την αξία του φυσικού αερίου, η οποία είναι 30% υψηλότερη από την αντίστοιχη αξία στην Ευρώπη, όσο και για την έλλειψη ανταποδοτικού οφέλους για την τοπική κοινωνία.

  Στην συζήτηση παρενέβη, επίσης, και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας Θέμης Καλπακίδης, ο οποίος αφού ευχαρίστησε όλους όσους στήριξαν την μέχρι τώρα προσπάθεια για ενημέρωση των αγροτών για τον TAP, κατηγόρησε την κοινοπραξία ότι αποκρύπτει σημαντικές πληροφορίες από τους πολίτες, τόνισε ότι δεν θα πρέπει να αγνοηθούν από κανέναν οι γνωμοδοτήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τέλος, ο κ. Καλπακίδης, αφού έθεσε υπόψη του δημοτικού συμβουλίου και το θέμα της κατασκευής του αγωγού της ΔΕΣΦΑ, ξεκαθάρισε ότι “ο αγώνας ξεκινάει τώρα, και είμαστε έτοιμοι για όλα.”


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.