Χρονόμετρο

  Ημερήσια παραγωγή άνω των 60 χιλ. βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου προβλέπει για φέτος η Energean

  Δημοσιεύτηκε στις

   

   

   

  ToFPSOEnergeanPower” είναι έτοιμο προς αναχώρηση από τη Σιγκαπούρη για το Ισραήλ εντός του Μαρτίου 2022

   

  Σημαντική αύξηση της παραγωγής της εκτιμά η Energean (LSE: ENOGTASE: אנאג)για το 2022, καθώς αναμένεται από το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς να ξεκινήσει η παραγωγή φυσικού αερίου από το Ισραήλ. Όπως ανέφερε το πρωί της Τρίτης στην επίσημη ενημέρωση του Ιανουαρίου (TradingStatement&OperationalUpdate)προς τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβη διοίκηση του ομίλου, για φέτος αναμένεται η ημερήσια παραγωγή να διαμορφωθεί μεταξύ 60 και 70 χιλ. βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου, έναντι 41 χιλ. το 2021, εκ των οποίων το 72% προήλθε από φυσικό αέριο.

   

  Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της χρονιάς που έφυγε το έδωσε η Αίγυπτος με ημερήσια παραγωγή λίγο πάνω από τις 29 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου. Περί τις 10 χιλιάδες βαρέλια έδωσε η Ιταλία και κάτι λιγότερο από 1.000 βαρέλια τα κοιτάσματα στη Βόρεια Θάλασσα.Σημειώνεται ότι η παραγωγή από την περιοχή των Βαλκανίων (Πρίνος Καβάλας και Κροατία) το 2021 διαμορφώθηκε στα 1.300 βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου ημερησίως.

   

  Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, στη διάρκεια του 2021, τα έσοδα του ομίλου ήταν της τάξης των 495 εκατ. δολαρίων και τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 202,9 εκατ. δολάρια. Επίσης, ο όμιλος πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους 359,3 εκατ. δολαρίων.

   

  Σχολιάζοντας τις σημαντικότερες εξελίξεις της χρονιάς που έφυγε, ο Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean, δήλωσε τα εξής:

   

  «Το 2021 ήταν ένα εξαίρετο έτος για την Energean, καθώς επιτύχαμε εξαιρετικά αποτελέσματα τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Το σημαντικότερο από τα projectμας που βρίσκονται σε εξέλιξη, αυτό της ανάπτυξης του κοιτάσματος Καρίς στο Ισραήλ, προχωρεί και το FPSO “EnergeanPower” αναμένεται να είναι έτοιμο για αναχώρηση από τη Σιγκαπούρη στο τέλος αυτού του τριμήνου. Η εξέλιξη αυτή θα σηματοδοτήσει μια χρονιά γεμάτη από σημαντικά νέα, όπως είναι η έναρξη του νέου προγράμματος γεωτρήσεων στο Ισραήλ στα μέσα Μαρτίου, η έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου από το Καρίς στη διάρκεια του γ’ τριμήνου καθώς και η έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα ΝΕΑ/ΝΙ στην Αίγυπτο στο δ΄ τρίμηνο. Σε συνδυασμό με τα άλλα προγράμματα ανάπτυξης κοιτασμάτων στο Ισραήλ, την Ιταλία και την Ελλάδα, είμαστε σε πολύ καλό δρόμο για να επιτύχουμε τους μεσοπρόθεσμους στόχους μας για ημερήσια παραγωγή στις 200.000 βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου, ετήσια έσοδα στα 2 δισεκ. δολάρια και EBITDAστα 1,4 δισεκ. δολάρια.

   

  Ειδικότερα σε σχέση με τον τομέα ESG (Environmental, SocialandGovernance–Περιβάλλον, Κοινωνία και Εταιρική Διακυβέρνηση) παραμένουμε δεσμευμένοι στην περαιτέρω μείωση των εκπομπών CO2 και εργαζόμαστε για την επιτάχυνση της επίτευξης του στόχου μας για μηδενικό ισοζύγιο σε εκπομπές αερίων θερμοκηπίου

  έως το 2050. Στο πλαίσιο αυτό, αξιολογούμε τη βιωσιμότητα μιας σειράς από projectsστην δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα και στην παραγωγή υδρογόνου φιλικού προς το περιβάλλον».

   

  Δείτε αναλυτικά την ενημέρωση προς τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ εδώ (αγγλικά).


  Δημοσιεύτηκε στις

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.