Χρονόμετρο

    Η ΚΙΝΗΣΗ ΜΑΤ ΤΟΥ ΜΑΘΙΟΥ ΡΗΓΑ: Πως η επιμονή της ENERGEAN  άλλαξε το ΟΧΙ σε ΝΑΙ

    Δημοσιεύτηκε στις

     

     

    Το παρασκήνιο πίσω από την εκμετάλλευση του  κοιτάσματος Karish

     

    Πως η εταιρία με παρουσία και στην Καβάλα, άνοιξε το παράθυρο συνεργασίας στη Μέση Ανατολή, ξεπερνώντας το κλίμα πολεμική αντιπαράθεσης

     

    Πριν μερικούς μήνες, μέσα από τις αναρτήσεις του σωματείου των πρώην εργαζομένων στα πετρέλαια της Καβάλας, ΤΟ ΒΑΡΕΛΙ, γίναμε κοινωνοί των προβλημάτων που ανέκυψαν,  στην αξιοποίηση του κοιτάσματος φυσικού αερίου Karish, στην ΑΟΖ του Ισραήλ, εξαιτίας της άρνησης του Λιβάνου και την εμπλοκής της ισλαμικής παρακρατικής οργάνωσης της Χεζμπολάχ, καθώς υπήρχε αμφισβήτηση των ορίων της. Υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις για ένα θερμό επεισόδιο Λιβάνου – Ισραήλ και στη μέση να βρίσκεται η επένδυση της Energean, το Energean Power, το πλωτό εργοστάσιο παραγωγής, αποθήκευσης και εκφόρτωσης (FPSO -Floating, Production, Storage & Offloading) που θα παράγει φυσικό αέριο από το κοίτασμα Karish!

     

    Και ενώ στο Ισραήλ πανηγύριζαν, γιατί θα ξεκινούσε η παραγωγή φυσικού αερίου, στον γειτονικό Λίβανο «ηχούσαν» τα τύμπανα του πολέμου, ενώ η Χεζμπολάχ απειλούσε με επίθεση. Αμηχανία και ανησυχία για το τι επρόκειτο να συμβεί!

     

    Μάλιστα σημειώθηκε και ένα θερμό επεισόδιο. Η Χεζμπολάχ δια του ηγέτη της Χασάν Νασράλα εκτόξευσε απειλές κατά του Ισραήλ αλλά ακόμη και κατά της ENERGEAN, δηλώνοντας ότι «θα φέρετε εσείς την ευθύνη για ο,τιδήποτε συμβεί στην πλατφόρμα, για τις υλικές και για τις ανθρώπινες απώλειες» σε περίπτωση που προχωρούσε η παραγωγή χωρίς να ικανοποιηθούν τα συμφέροντα του Λιβάνου. Το σωματείο των πρώην εργαζομένων ΤΟ ΒΑΡΕΛΙ φρόντιζε να μας ενημερώνει συνεχώς για τα πολεμικά ανακοινωθέντα της Χεζμπολάχ. Το αποκορύφωμα αυτών των απειλών ήταν όταν κοντά στο Energean Power βρέθηκαν τρία drones, μη εξοπλισμένα, τα οποία καταρρίφθηκαν αμέσως από την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία οπότε και το κλίμα κινδύνευε με «υπερθέρμανση»!

     

    Η διεθνής πρακτική, σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι οι εταιρίες παραγωγής να μένουν στην άκρη μέχρι να λυθούν τα ζητήματα αμφισβήτησης της AOZ με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Ωστόσο, η ENERGEAN αποφάσισε να σπάσει αυτή τη συνήθεια και συνέχισε με βάση τον προγραμματισμό της, με σκοπό να ξεκινήσει η παραγωγή. Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean κ. Μαθιός Ρήγας μετέβη στο Energean Power και διανυκτέρευσε μαζί με τους εργαζόμενους σε αυτό, στέλνοντας το μήνυμα για την εμπιστοσύνη του στη διασφάλιση της ασφάλειας της εγκατάστασης από τις ισραηλινές δυνάμεις αλλά και της τήρησης του επιχειρησιακού προγράμματος.

     

    Μετά από αυτό, ξεκινάει ένα διεθνές παρασκήνιο που οδηγεί σε ανατροπή του σκηνικού πολέμου, με επίκεντρο την επένδυση της ENERGEAN οπότε το μεγάλο ΟΧΙ του Λιβάνου, έγινε ένα μεγάλο ΝΑΙ!!! Το γεγονός αυτό είναι η συμφωνία που υπέγραψαν στη Βηρυτό ο Πρόεδρος Αούν και στην Ιερουσαλήμ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ted Lapid!

     

    Για το οποίο και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι  “αυτή η συμφωνία μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση ενός οράματος για μια Μέση Ανατολή που θα είναι πιο ασφαλής, ολοκληρωμένη και ευημερούσα, αποφέροντας οφέλη για όλους τους κατοίκους της περιοχής”.

     

    Για μια Ευρώπη, που «διψάει» για φυσικό αέριο και οδεύει με γοργό βήμα στην απεξάρτηση από τη Ρωσία, η επιμονή της ENERGΕAN να βρεθεί λύση χωρίς χρονοτριβή, ήταν ότι καλύτερο μπορούσε να συμβεί.

     

    Δυστυχώς αυτή η ΚΑΛΗ είδηση δεν έτυχε της ανάλογης κοινοποίησης και προβολής από την σελίδα των πρώην εργαζομένων στα πετρέλαια ΤΟ ΒΑΡΕΛΙ, ενώ αν είχε προκληθεί ένα πολεμικό επεισόδιο σίγουρα θα είχε τύχει ευρείας δημοσιότητας, επιρρίπτοντας βέβαια τις σχετικές ευθύνες στην ENERGΕAN και στην επένδυσή της. Δυστυχώς ο Λίβανος και η Χεζμπολάχ διέψευσαν κάθε πολεμοχαρή προσέγγιση στο θέμα. Φάνηκε τελικά ό,τι όλοι ήθελαν μια λύση που θα προάγει την συνεργασία… όλοι; Όλοι, πλην – των γνωστών – Λακεδαιμονίων!


    Δημοσιεύτηκε στις

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.