Χρονόμετρο

  Επιτυχής η Νέα Γεώτρηση Φυσικού Αερίου για την Energean στην Αίγυπτο.

  Δημοσιεύτηκε στις

    Νέα γεώτρηση φυσικού αερίου διενεργεί η Energean στην παραχώρηση Abu Qir, στην Αίγυπτο. Η Abuqir Petroleum, μια κοινοπραξία της Egyptian General Petroleum Corp. (EGPC) και της Energean, ολοκλήρωσε μία νέα πλευρική γεώτρηση, την NA/Q-PII#6 ST

   Όπως ανακοίνωσε η ελληνική εταιρεία υδρογονανθράκων, η εξόρυξη ξεκίνησε με παραγωγή 26 εκατομμυρίων κυβικών ποδιών ημερησίως φυσικού αερίου. Βρίσκεται στην υπάρχουσα πλατφόρμα NA/Q-PII, περίπου 35 χλμ βόρεια της ακτής.

  Η εταιρεία αναφέρει ότι η εξόρυξη είχε στοχεύσει στους ταμιευτήρες BKES και IKES Pliocene, ενώ τονίζει ότι η παραγωγή έχει «ξεπεράσει σημαντικά» τις αρχικές προσδοκίες της. Κατά την εξόρυξη ανακαλύφθηκε ένα επιπλέον στρώμα στον σχηματισμό BKES, σύμφωνα με την Energean, το οποίο ενίσχυσε την απόδοση.

  Η Energean υπογραμμίζει, εξάλλου, ότι οι παραχωρήσεις που διαθέτει στην Αίγυπτο αποτελούν «πολύτιμο συστατικό στοιχείο του χαρτοφυλακίου μας, που εστιάζει στο φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο». Μάλιστα, η εταιρεία προσθέτει ότι σχεδιάζει να συνεχίσει τις εργασίες στις παραχωρήσεις North El Amriya και North Idku (NEA/NI), καθώς και στο Abu Qir.

  Η Energean έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσει άλλες τέσσερεις εσωτερικές γεωτρήσεις στο Abu Qir τη διετία 2023-24. Η περιοχή παρήγαγε 24.800 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα κατά μέσο όρο το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, εκ των οποίων το 86% αφορούσε φυσικό αέριο. Η εν λόγω παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί μετά την τελευταία επιτυχή γεώτρηση. Επίσης, η κοινοπραξία και η EGPC συμφώνησαν να τροποποιήσουν τη σύμβαση κατανομής της παραγωγής της περιοχής (PSC) τον Αύγουστο. Η επαναδιαπραγμάτευση βελτίωσε την τιμολόγηση του φυσικού αερίου για το Abu Qir.

  Εκτός από το πρότζεκτ στο Abu Qir, η Energean αναπτύσσει επίσης το NEA/NI, το οπίο σύμφωνα με την εταιρεία ήταν, στα τέλη Ιουλίου, ήδη ολοκληρωμένο κατά 72%. Οι εργολάβοι ολοκλήρωσαν τις εργασίες υποθαλάσσιας εγκατάστασης και επρόκειτο να πραγματοποιηθεί η πρώτη γεώτρηση. Το νέο αυτό έργο θα συνδεθεί με την πλατφόρμα Abu Qir III. Η εταιρεία αναμένει ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν βρεθεί σε αυτό οι πρώτες ποσότητες αερίου.

  Να σημειωθεί ότι η Energean  πρόκειται πολύ σύντομα να ξεκινήσει την παραγωγή φυσικού αερίου στο κοίτασμα Karish, στα ανοικτά του Ισραήλ, που, σύμφωνα με προηγούμενες εκτιμήσεις της, επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

  https://www.energia.gr/article/194752/epityhhs-h-nea-geotrhsh-fysikoy-aerioy-gia-thn-energean-sthn-aigypto-


  Δημοσιεύτηκε στις

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.