Σήμερα, Τετάρτη 01 Απριλίου 2026, υπογράφηκε από τον Δήμο της Θάσου και την ανάδοχο εταιρεία «ENSER ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας, η σύμβαση για την μίσθωση 8 απορριμματοδεκτών συμπίεσης (Press Containers) κατά την διάρκεια των τουριστικών περιόδων των ετών 2026, 2027 & 2028.
Η σύμβαση μίσθωσης αφορά την μίσθωση 8 απορριμματοδεκτών συμπίεσης (Press Containers), ονομαστικής χωρητικότητας 23m³, για την συλλογή των σύμμεικτων απορριμμάτων της Θάσου κατά τις τουριστικές περιόδους των ετών 2026, 2027 & 2028 και με διάρκεια από 15-05 έως και 15-09 κάθε έτους.
Από τα 8 Press Containers, τα 6 προβλέπεται να τοποθετηθούν: 2 στο Λιμένα της Θάσου, 1 στην Σκάλα Παναγίας, 1 στην Σκάλα Ποταμιάς, 1 στα Λιμενάρια και 1 στον Ποτό, ενώ τα 2 Press Containers θα χρησιμοποιούνται από τον ανάδοχο τις αλλαγές των ανωτέρω και την μεταφορά τους προς και από το ΣΜΑ της Θάσου.
Στην σύμβαση περιλαμβάνεται η τοποθέτηση και η μεταφορά των Press Containers στη Θάσο, το μηνιαίο μίσθωμα αυτών για 4 μήνες κάθε έτος και η μεταφορά των γεμάτων και άδειων Press Containers προς και από το ΣΜΑ της Θάσου κατά τη διάρκεια των 4ων μηνών κάθε έτους.
Το συνολικό κόστος της σύμβασης μίσθωσης ανέρχεται στο ποσό των 443.796€ με ΦΠΑ για 3 έτη (2026, 2027 & 2028) και καλύπτεται από ιδίους πόρους τους Δήμου Θάσου.
Ένα Press Container είναι μεταλλικός κάδος μεγάλης χωρητικότητας, εξοπλισμένος με ενσωματωμένη πρέσα, που συμπιέζει τα απορρίμματα μέσα στον ίδιο τον κάδο. Λειτουργεί με την εισαγωγή των απορριμμάτων στον κάδο, στην συνέχεια ενεργοποιείται η πρέσα (χειροκίνητα ή αυτόματα), συμπιέζονται τα απορρίμματα και μειώνεται ο όγκος τους και όταν γεμίσει, μεταφέρεται με φορτηγό για εκκένωση. Κύρια πλεονεκτήματα των Press Containers είναι η μείωση του όγκου απορριμμάτων έως και 70–80%, λιγότερα δρομολόγια αποκομιδής, μικρότερο κόστος μεταφοράς, καλύτερη υγιεινή (λιγότερες οσμές και διαρροές).
Σχετικά ο Δήμαρχος Θάσου κ. Ελευθέριος Κυριακίδης δήλωσε τα εξής:
«Εγκαινιάζουμε έναν νέο τρόπο συλλογής των απορριμμάτων εστιάζοντας κυρίως στην βελτίωση της καθαριότητας!
Επιδιώκουμε να συνδυάσουμε τη μείωση του κόστους μεταφοράς με τη διατήρηση των χώρων καθαρών και τον περιορισμό των οσμών!
Ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες ανάπτυξης εστιών μόλυνσης και επιτυγχάνεται, στο πεδίο αυτό, η καλύτερη δυνατή προστασία του περιβάλλοντος».
Δημοσιεύτηκε στις
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.







