Χρονόμετρο

    ΣΤΕΓΑΣΤΑ ΣΤΑΣΕΩΝ ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΤΕΛ ΚΑΒΑΛΑΣ: Συνολικά 75 παραμένουν «ορφανά», γιατί ο Δήμος Καβάλας, αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες του

    Δημοσιεύτηκε στις

    Ένα ζήτημα που θα μπορούσε να λυθεί, με βάση το νόμο, την εμπειρία από ανάλογες καταστάσεις σε άλλες πόλεις και τέλος με την απλή λογική, έχει γίνει μείζον ζήτημα, ανάμεσα στο Δήμο Καβάλα και το Αστικό ΚΤΕΛ Καβάλας. Ο λόγος για τις στάσεις των λεωφορείων. Όχι όμως για το σύνολο, καθώς για τις 25 από τις 100 συνολικά στάσεις, για τα στέγαστρα υπάρχει μια ανάθεση σε διαφημιστική εταιρίας, που τις φροντίζει, τις εκμεταλλεύεται και καταβάλει ενοίκιο στο Δήμο Καβάλας. Το πρόβλημα βρίσκεται στις υπόλοιπες 75, που παραμένουν «ορφανές», επειδή δεν υπάρχουν έσοδα από αυτές οπότε Δήμος Καβάλας αρνείται να τις συντηρήσεις και τις «πετάει» σαν μπαλάκι στο Αστικό ΚΤΕΛ Καβάλας. Ωστόσο το Αστικό ΚΤΕΛ Καβάλας δεν αρνείται να τις αναλάβει να τις συντηρήσεις και να τις φροντίζει αρκεί να έχει και την δυνατότητα εκμετάλλευσης, κάτι που το αρνείται ο Δήμος Καβάλας ως δικαίωμα.

     

    Εξαιτίας του αδιεξόδου το θέμα περνάει, όπως φαίνεται, αναγκαστικά από το πολιτικό στο νομικό επίπεδο, όπου πλέον οι δικηγόροι θα βρουν τη λύση.  Ο Νόμος φαίνεται να είναι υπέρ του Αστικού ΚΤΕΛ Καβάλας, αφού ορίζει με σαφήνεια ότι οι ΟΤΑ τις φροντίζουν και έχουν έσοδα από την διαφημιστική τους εκμετάλλευση, τουλάχιστον αυτά αναφέρονται στον νόμο 2963 του 2001, στον όποιο ο Δήμος Καβάλας επικαλείται το άρθρο 15 του νόμου, ενώ το ΚΤΕΛ το άρθρο 21.

     

    Στο άρθρο 15 αναφέρεται ότι «…οι συγκοινωνιακοί φορείς (ΚΤΕΛ) και τα όργανα αυτών διατηρούν σε καλή κατάσταση σταθμούς, πρακτορεία άφιξης και αναχώρησης λεωφορείων και στέγαστρα αναμονής επιβατών, τοποθετούν πινακίδες αφετηριών και στάσεων και λαμβάνουν γενικά κάθε μέτρο χρήσιμο για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού». Στο άρθρο 21 αναφέρεται: « Η διαφημιστική εκμετάλλευση των στεγάστρων και στάσεων που τοποθετούνται και συντηρούνται με μέριμνα και δαπάνες των φορέων γίνεται από τους τελευταίους, οι οποίοι υποχρεούνται στην καταβολή ανταποδοτικού τέλους υπέρ των ΟΤΑ που καθορίζεται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Η διαφημιστική εκμετάλλευση στεγάστρων και στάσεων που τοποθετούνται και συντηρούνται με μέριμνα και δαπάνες των ΟΤΑ γίνεται από τους οικείους ΟΤΑ».

     

    Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Γιάννης Χαλεπιάδης, τόνισε ότι όλα τα υφιστάμενα στέγαστρα των στάσεων μπήκαν τα προηγούμενα χρόνια με δαπάνες και ενέργειες του Δήμου, οπότε αυτός έχει και την αρμοδιότητα για τη συντήρηση τους.

    Ο δικηγόρος και νομικός σύμβουλος της εταιρίας Γιάννης Μούτλιας, επισήμανε ότι ο νόμος είναι σαφής και η πλήρης ευθύνη και αρμοδιότητα ανήκει στο Δήμο Καβάλας και επιπλέον ως απόδειξη γι’ αυτό τον του τον ισχυρισμό, πέραν του σχετικού νόμου, επικαλέστηκε εκατοντάδες αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων ανά την επικράτεια, με τις οποίες οι οικείοι δήμοι αναλαμβάνουν την συντήρηση και φροντίδα των στεγάστρων των στάσεων.

     

    Οι εκπρόσωποι του Αστικού ΚΤΕΛ Καβάλας επισήμαναν τέλος ότι «Ο Δήμος Καβάλας ή δεν μπορεί να ερμηνεύσει τον νόμο ή δεν θέλει να τον εφαρμόσει. Να αναλάβει τις ευθύνες του. Να συντηρήσει τις στάσεις από τα χρήματα που εισπράττει. Η σημερινή εικόνα πολλών στάσεων πλήττει βάναυσα την εταιρία μας. Ο κόσμος νομίζει ότι εμείς (το ΚΤΕΛ) είμαστε υπεύθυνοι. Εμείς δεν είμαστε υποχρεωμένοι να συντηρούμε τις στάσεις. Είχαμε συνάντηση για το θέμα με τον Δήμο Καβάλας τον περασμένο Ιούνιο. Σε αυτήν την συνάντηση ο Δήμος Καβάλας ήρθε απροετοίμαστος. Ακόμη περιμένουμε να μας καλέσει να συζητήσουμε. Θα δούμε τι θα κάνουμε, ίσως προσφύγουμε στη δικαιοσύνη. Προς το παρόν η διοίκηση του Δήμου Καβάλας δεν έλαβε γνωμοδότηση για το θέμα από τη νομική της υπηρεσία».


    Δημοσιεύτηκε στις

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.