Χρονόμετρο
Xristos Gakis

  ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΙΤΣΑ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ: ΔΕΝ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  Δημοσιεύτηκε στις

  Ικανοποιημένος δήλωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής από την λειτουργία των δομών φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή μας

   

  «Πρωταρχικός στόχος  του υπουργείου αυτή την περίοδο είναι η αποσυμφόρηση των νησιών από τους πρόσφυγες και μετανάστες και η προώθησή τους σε ολοκληρωμένες δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα. Και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να βοηθήσουν όλες οι τοπικές κοινωνίες και οι δήμοι που μέχρι σήμερα δεν έχουν φιλοξενήσει μετανάστες έστω κι έναν μικρό αριθμό. Δε γίνεται κάποιο δήμοι να  λειτουργούν στα όρια τους δομές φιλοξενίας και κάποιοι άλλοι να αρνούνται».

  Αυτό δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο υπουργός Μεταναστατευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας από τη Δράμα όπου βρέθηκε χθές αργά το μεσημέρι, πρώτο σταθμό της επίσκεψης του στις δομές φιλοξενίας στην ανατολική Μακεδονία, όπου συνολικά φιλοξενούνται  824 μετανάστες.

  Ο κ. Βίτσας, τόσο από τη Δράμα όπου βρέθηκε αρχικά όσο και από την Καβάλα όπου επισκέφθηκε στη συνέχεια, επισκεπτόμενος την εκεί δομή φιλοξενίας προσφύγων ευχαρίστησε τους εργαζόμενους τόσο του υπουργείου Μεταναστατευτικής Πολιτικής και του υπουργείου Εργασίας όπως επίσης και τα στελέχη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης για τη σημαντική δουλειά που επιτελούν αναγνωρίζοντας  ωστόσο «χωρίς να διαθέτουν πάντα όλα τα απαραίτητα εργαλεία που χρειάζονται για να κάνουν ακόμα καλύτερα τη δουλειά τους». Σημείωσε επίσης, ότι έχουν αποκτήσει μεγάλη εμπειρία που είναι σημαντική για τη σωστή λειτουργία των δομών, ενώ τους κάλεσε να συνεχίσουν το έργο τους με τον ίδιο ζήλο και συνέπεια παρά τα όποια προβλήματα υπάρχουν.

  Ο υπουργός ευχαρίστησε τους πολίτες τόσο της Δράμας όσο και της Καβάλας όπως επίσης και τους τοπικούς φορείς των δυο περιοχών για τα όσα έχουν συνεισφέρει μέχρι σήμερα στη φιλοξενία των προσφύγων.

  Αναφερόμενος στην αποσυμφόρηση των νησιών υπογράμμισε είναι ότι στόχος δεν είναι να μεταφερθούν σε υφιστάμενες δομές αλλά σε καινούργιες ώστε αυτές που ήδη υπάρχουν να συνεχίζουν να λειτουργούν ικανοποιητικά και χωρίς προβλήματα «δε θέλουμε να προσθέσουμε επιπλέον άτομα αλλά να επιμερίσουμε τα άτομα», είπε χαρακτηριστικά ζητώντας τη συνεργασία των τοπικών κοινωνιών. Για τις δυο δομές φιλοξενίας στην Καβάλα και την Δράμα σημείωσε ότι είναι από τις καλύτερες  που λειτουργούν στην ενδοχώρα προσφέροντας πολύ καλές συνθήκες διαβίωσης σε όλους τους ωφελούμενους.

  Σήμερα σε όλη την ενδοχώρα λειτουργούν συνολικά είκοσι οχτώ δομές φιλοξενίας με περίπου 25.000 ωφελούμενους, επισημαίνοντας ό υπουργός ότι όλο το κόστος καλύπτεται εξολοκλήρου με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς να υπάρχει καμία επιβάρυνση του Έλληνα πολίτη. Στη δομή φιλοξενίας της Δράμας έχουν διαμορφωθεί συνολικά 70 διαμερίσματα εντός ενός βιομηχανικού κτίσματα όπου ζουν συνολικά εξήντα οικογένειες. Επίσης, τριάντα παιδιά πηγαίνουν σχολείο ενώ ενός της δομής λειτουργεί και βρεφονηπιακός σταθμός όπου φοιτούν δεκαπέντε νήπια.

  Κατά τη διάρκεια τη επισκέψεών του ο κ. Βίτσας ξεναγήθηκε από τους υπεύθυνους λειτουργίας των δομών σε όλους τους χώρους όπου διαβιούν οι πρόσφυγες, ενημερώθηκε από τα στελέχη του Διεθνούς Οργανισμούς Μετανάστευσης, ενώ συνομίλησε με πρόσφυγες που τον προσέγγισαν. Μάλιστα, κάποιοι θέλησαν να φωτογραφηθούν μαζί του και κάποιοι άλλοι να του μιλήσουν για τον πως περνούν το χρόνο τους.

  Ο κ. Βίτσας ευχαρίστησε τους εργαζόμενους για τις άριστες συνθήκες που επικρατούν, την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων εντός των δομών όπως επίσης και για το καλό κλίμα που έχει αναπτυχθεί τόσο ανάμεσα στους ωφελούμενους όσο και με όλους τους εμπλεκόμενους. Επιπλέον, ζήτησε να γίνουν περισσότερες δράσεις και υποδομές για την απασχόληση και ψυχαγωγία των παιδιών.

   

  ΑΠΕ ΜΠΕ


  Δημοσιεύτηκε στις

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.