Χρονόμετρο

  ΥΠΠΟΑ: Το βραβείο «Paestum Mario Napoli» στην υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη 

  Δημοσιεύτηκε στις

   

   

   

   

  Με το βραβείο «Paestum Mario Napoli» τιμήθηκε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, κατά το Πρώτο Μεσογειακό Συνέδριο για τον Ενάλιο Αρχαιολογικό Τουρισμό.

   

  Όπως ενημερώνει ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, το βραβείο απονέμεται σε προσωπικότητες και οργανισμούς που συμβάλλουν με τη δέσμευσή τους στον διαπολιτισμικό διάλογο, στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και στην προώθηση του αρχαιολογικού τουρισμού.

   

  Το βραβείο «Paestum» θεσμοθετήθηκε το 2005, ενώ από το 2018 φέρει το όνομα του Mario Napoli, αρχαιολόγου και μελετητή της Magna Graecia. Από το 2005 έχει απονεμηθεί, μεταξύ άλλων, στον διευθυντή του Διεθνούς Κέντρου για τη Μελέτη της Συντήρησης και Αποκατάστασης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Mounir Bouchenaki, στο Μουσείο του Λούβρου, στην τ. γενική διευθύντρια της UNESCO Irina Bokova, στον γενικό διευθυντή του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Zahi Hawass, στον διευθυντή της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών Emanuele Greco, στον σύμβουλο της ιταλικής Προεδρίας για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς καθηγητή Louis Godart, στον πρίγκιπα Αλβέρτο του Μονακό.

   

  Η βράβευση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού έγινε στο πλαίσιο της 23ης «Μεσογειακής Ανταλλαγής Αρχαιολογικού Τουρισμού», στο Paestum της Ιταλίας. Το βραβείο παρέλαβε, εκπροσωπώντας την υπουργό, η προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, Κατερίνα Δελλαπόρτα.

   

  Επίσης με το «Διεθνές βραβείο αρχαιολογικής ανακάλυψης» της εκδήλωσης Μεσογειακού Αρχαιολογικού Τουρισμού, της μοναδικής Έκθεσης Αρχαιολογίας παγκοσμίως που εδράζει στο Capaccio – Paestum στην Ιταλία, δόθηκε το 2015 στην ανασκαφή της Αμφίπολης.

   

  Το πρώτο βραβείο απονεμήθει το 2015 σε τελετή στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας πόλης Paestum. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «La Stampa», το μνημείο χαρακτηρίζεται ως ο μεγαλύτερος αρχαίος τάφος που βρέθηκε ποτέ στην Ελλάδα.


  Δημοσιεύτηκε στις

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.