Χρονόμετρο

  Ανασκαφή Αμφίπολης: Πιθανό σενάριο η υπόγεια κρύπτη

  Δημοσιεύτηκε στις

  Υπάρχει ανάλογο παράδειγμα σε μακεδονικό τάφο περίπου της ίδιας εποχής

   

   

  Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα θέλει την ανασκαφή στο μεγάλο Τύμβο της Αμφίπολης να τελειώνει κάπου εδώ, εκτίμηση που σκορπάει την απογοήτευση σε πολλούς. Πόσο πιθανό και πόσο σπάνιο είναι να υπάρχει συνέχεια στον ταφικό μνημείο με υπόγειο; Κατά πόσο ο Δεινοκράτης επέλεξε να «καταβυθιστεί» στην γη, κυριολεκτικά για να τοποθετήσει το νεκρό σώμα στα έγκατα της γης και στο βασίλειο του Άδη;

   

  Αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι στην γη του Παγγαίου μέχρι και σήμερα φτάνουν λατρευτικές πράξεις που τελούνται μέσα σε σπήλαια, ως χριστιανική συνήθεια, αλλά συνέχεια της λατρείας του θεού Διονύσου και του ημίθεου Ρήσου, η ματιά αλλάζει και κάποια πράγματα γίνονται πιο πιθανά.

   

  Στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΠΟΑ στην παρουσίαση των αρχαίων μνημείων της χώρας αναφέρεται και η ύπαρξη μακεδονικού τάφου των αρχών του 3ου αιώνα, δηλαδή πολύ κοντά στον χρόνο κατασκευής του μεγάλου μακεδονικού τάφου της Αμφίπολης, στον οποίο υπάρχει υπόγεια κρύπτη όπου γίνονταν οι ταφές. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι:

   

  «Νέα Καλίνδοια, Καλαμωτό, Δήμος Λαγκαδά (Νομός Θεσσαλονίκης)

   

   

  Πρόκειται για ένα διθάλαμο τάφο με προθάλαμο και δύο επάλληλους θαλάμους Μία μικρή αλλά επιμελημένη μαρμάρινη είσοδος με κανονική δίφυλλη και μαρμάρινη πόρτα, οδηγούσε από τον προθάλαμο στον επάνω θάλαμο. Το δάπεδο του επάνω θαλάμου αποτελείται από πέντε στη σειρά, καλά αρμοσμένες μαρμάρινες πλάκες, οι οποίες δημιουργούσαν την οροφή του κάτω κρυφού θαλάμου, στον οποίο δεν υπήρχε δυνατότητα πρόσβασης. Η κατασκευή του θαλάμου αυτού είναι ιδιαίτερα πολυτελής αφού και οι τέσσερις κάθετες πλευρές του έχουν επικαλυφθεί με χοντρές και καλά λειασμένες μαρμαρόπλακες. Στον τάφο, βρέθηκαν πέντε τουλάχιστον ταφές που χρονολογούνται από τις αρχές του 3ου μέχρι και τα μέσα του 2ου π.Χ. αιώνα. Τα κτερίσματα του τάφου ήταν άωτα σκυφίδια, λύχνοι, πινάκια, μυροδοχεία, θραύσματα χάλκινων επιχρυσωμένων στεφανιών κ.ά.

   

  Συντάκτης

  Μαρία Φαρμάκη, ΙΣΤ΄Ε.Π.Κ.Α»

   

  Για περισσότερα σχετικά με την ανασκαφή στην Αμφίπολη, υπομονή λίγες ημέρες ώστε να έχουμε τα αποτελέσματα της ανασκαφής. Μην ξεχνάμε ότι και η γεν. γραμ. του ΥΠΠΟΑ στις δηλώσεις της την περασμένη Τρίτη δεν απέκλεισε τα ενδεχόμενο να υπάρχει σε χαμηλότερο επίπεδο και άλλος θάλαμος, πιθανότατα ο νεκρικός!

   

  Θεόδωρος Αν. Σπανέλης

   

   

   


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.