Χρονόμετρο

  Ανοιχτή επιστολή προς Κύριο Χαράλαμπο Χρυσανίδη, πρώην Δήμαρχο Ελευθερών.

  Δημοσιεύτηκε στις

  Αγαπητέ δήμαρχε Χαράλαμπε Χρυσανίδη, σας απευθύνουμε αυτή την ανοιχτή επιστολή με αφορμή της πρόσφατης συνέντευξής σας σε τοπικό μέσο. Παίρνουμε το θάρρος αυτό διότι αφενός ήσασταν δήμαρχος Ελευθερών και ζήσαμε τους τρόπους που λειτουργείτε ως επαγγελματίας, μηχανικός και άνθρωπος, αλλά αφετέρου κυρίως από το πως διοικήσατε ως δήμαρχος με όλα τα θετικά και τα αρνητικά σας.

  Πιστεύουμε λοιπόν ότι θα είναι καλό, με την εμπειρία που έχετε αποκτήσει από τα οκτώ χρόνια ως δήμαρχος Ελευθερών και από τα οκτώ χρόνια από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, αλλά και από τις σπουδές σας και κυρίως την επαγγελματική σας δραστηριότητα, να μας πείτε την γνώμη σας σε θέματα περισσότερο επίκαιρα και ουσιαστικότερα για τα τεσσεράμισι τελευταία χρόνια. Θεωρούμε ότι το τίμιο είναι να κρίνουμε τις μέρες και τα έργα όλων όσων διοίκησαν των δήμο Παγγαίου, αλλά πρωτίστως, όπως γίνεται πάντα, η μεγάλη και κύρια κριτική γίνεται σε αυτούς που άσκησαν διοίκηση την τελευταία τετραετία, πενταετία στην εν λόγω περίπτωση.

  Διαβάζοντας προσεκτικά και με ιδιαίτερο σεβασμό όλα όσα αναφέρεται στην συνέντευξή σας διαπιστώνουμε ότι αναφέρεστε μόνο στα πρώτα τρεισήμισι χρόνια της διοίκησης του δήμου Παγγαίου και είναι λογικό η άποψη σας και για την μετέπειτα πορεία του δήμου να έχει ιδιαίτερη αξία για όλους μας.

  Οπότε με βάση αυτή την λογική θα θέλαμε την γνώμη σας σε μερικά κρίσιμα θέματα. Να ξεκαθαρίσουμε εκ των προτέρων ότι δεν έχουμε διάθεση αντιπαράθεσης, αλλά ενός γόνιμου και εποικοδομητικού διαλόγου.

  1ον Ποια η γνώμη σας για τα υπέρογκα χρέη της ΔΕΥΑ Παγγαίου προς την ΔΕΗ και προς τρίτους, αλλά και για τα υπερβολικά οφειλόμενα συνδημοτών μας προς την ΔΕΥΑ Παγγαίου; Εάν ήσασταν εσείς στο τιμόνι του δήμου θα επιτρέπατε μια τέτοια διαχείριση; Ενημερωτικά, στις 31/12/2018 η ΔΕΥΑ χρωστούσε 2.650.000 ευρώ στη ΔΕΗ και 635.000 ευρώ προς τρίτους, ενώ είχε να λαμβάνει 6.463.000 ευρώ. Και τα τρία μεγέθη είναι συνεχώς αυξανόμενα τα τελευταία χρόνια.

  2ον Θα θέλαμε, αν μπορούσατε, να μας θυμίσετε, τι καθεστώς είχατε δημιουργήσει στην άρδευση του δήμου Ελευθερών όταν ήσασταν δήμαρχος; Το καθεστώς εκείνο με τις κάρτες, είχε αφενός τίμιο τρόπο ποτίσματος των αγροτών αλλά συνάμα και μηδενικές οφειλές από τους παραγωγούς και γενικότερα όλων όσων έκαναν χρήση της δημοτικής άρδευσης. Το σύστημα αυτό όχι μόνο δεν εξελίχτηκε από τις επόμενες διοικήσεις αλλά καταστράφηκε ολοσχερώς χωρίς καμία δικαιολογία. Αυτό έγινε διότι βολεύει το νερό της άρδευσης να είναι «εργαλείο» του κάθε δημάρχου.

  3ον Σας δημιουργεί ερωτηματικά η ανάθεση της αποκομιδής των απορριμμάτων σε άλλη εταιρία και όχι σε αυτή που είχε την αποκομιδή επί μακρόν μέσω μειοδοτικού διαγωνισμού;

  4ον Ποια η άποψη σας για τα τεράστια ποσά που σπαταλούνται σε «λευκές νύχτες» και σε άλλες τέτοιες εκδηλώσεις; Γνωρίζεται καλά ότι οι εκδηλώσεις αυτές, κατά γενική ομολογία, γίνονται μόνο για την αυτοπροβολή ορισμένων αιρετών.

  5ον Εμείς, γνωρίζετε καλά, είμαστε υπέρμαχοι της μόνιμης και σταθερής εργασίας. Σε δήμους όπως τον δικό μας όμως, με τις τόσες ιδιαιτερότητες πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχουν εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου, όπως είναι τα δίμηνα τα πεντάμηνα κτλ. Ποια η άποψη σας για τον τρόπο που γινότανε οι προσλήψεις εργαζομένων με δίμηνη σύμβαση εργασίας; Να σας θυμίσουμε ότι δεν υπήρχε κανένα κριτήριο και αποφάσιζαν κατά το δοκούν οι αγαπητοί σύμβουλοι της διοίκησης και κατά κύριο λόγο ο δήμαρχος. Σας βρίσκει σύμφωνο αυτή η κατάσταση της ομηρίας των ανθρώπων που έχουν ανάγκη εργασίας;

  6ον Θυμόμαστε όλοι καλά την άποψή σας, ότι υπάρχουν πολίτες που δεν πρέπει να βρεθούν σε θέσεις διοίκησης και γενικότερα εξουσίας. Συνεχίζεται να έχετε την ίδια άποψη και αν ναι, υπάρχουν σήμερα τέτοιοι υποψήφιοι;

  7ον Τέλος θα θέλαμε να μας πείτε την γενικότερη άποψη σας για την διοίκηση Αναστασιάδη για αυτά τα τεσσεράμισι χρόνια. Εάν είναι δυνατόν να μην μπούμε στην λογική σύγκρισής, δηλαδή στην λογική στα μη χείρον βέλτιστα. Πιστεύεται ότι η διοίκηση Αναστασιάδη καλύπτει τις δικές σας προσδοκίες για τον δήμο Παγγαίου, είχε την απαιτούμενη επάρκεια με τα δικά σας κριτήρια, για να διοικηθεί με αξιοπρέπεια αλλά και αποτελεσματικότητα αυτός ο μεγάλος δήμος.

  Υπάρχουν ακόμη δεκάδες ίσως και εκατοντάδες ερωτήματα που θα θέλαμε την γνώμη και την άποψή σας για την περίοδο που πέρασε στον δήμο Παγγαίου, όμως ας σταματήσουμε εδώ. Ξαναλέμε ότι όλα τα παραπάνω ερωτήματα δεν γίνονται με καμία διάθεση αντιπαράθεσης ειδικά απέναντι σε εσάς. Θέλουμε με αυτή την επιστολή να εκμεταλλευτούμε την αγάπη σας για τον τόπο και στηριζόμενοι στην ακεραιότητα σας και στην ανιδιοτελή στάση σας, να μας δώσετε απαντήσεις για το παρελθόν οι οποίες  θα έχουν την αξία τους για το παρόν αλλά είναι βέβαιο και για το μέλλον του τόπου.

  Υ.Γ Η παραπάνω ανοιχτή επιστολή είναι γραμμένη σε πρώτο πληθυντικό διότι μιλώ ως εκπρόσωπος μερίδας της παράταξης που με ανέδειξε δημοτικό σύμβουλο στο δήμο Παγγαίο, αλλά και άλλων συνδημοτών μας που εμπλούτισαν αυτή την ομάδα.

   

   

                                  Με εκτίμηση και σεβασμό

                                  Ορφανίδης Τάσος

                                  Δημοτικός Σύμβουλος

  Δήμου Παγγαίου


  Δημοσιεύτηκε στις

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.