Χρονόμετρο

  Ομόφωνο «ΟΧΙ» στο ναζισμό

  Δημοσιεύτηκε στις

  ΈΚΤΑΚΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ  Διατυπώθηκε ο προβληματισμός και η ανησυχία των δημοτικών συμβούλων  για τα εγκαίνια της οργάνωσης το Σάββατο 

  Ομόφωνα έκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας ανεπιθύμητη την Χρυσή Αυγή, σε έκτακτη συνεδρίαση που έλαβε χώρα χτες το μεσημέρι, μετά από αίτημα της “Συμπαράταξης Πολιτών”, με αφορμή την στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα από μέλος (όπως ομολόγησε) της Χρυσής Αυγής. Η έκτακτη συνεδρίαση διεξήχθη λίγες ημέρες πριν την προγραμματισμένη (για το ερχόμενο Σάββατο, στις 6 το απόγευμα) εγκαινίαση των γραφείων της τοπικής οργάνωσης του κόμματος.

  Όλοι όσοι έλαβαν τον λόγο καταδίκασαν με τον πλέον έντονο και σαφή τρόπο την ύπαρξη μιας “εγκληματικής και δολοφονικής” οργάνωσης, όπως την χαρακτήρισαν, ενώ επεσήμαναν τον κίνδυνο στιγματισμού της Καβάλας και της ιστορίας της –μιας ιστορίας αγώνων για την ελευθερία και την δημοκρατία- αν και εφόσον πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια των γραφείων.

  Τι ειπώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο

  Πιο συγκεκριμένα, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Άννα Σπανδώνη ανέφερε ότι “ο σκοπός της Χρυσής Αυγής είναι να τορπιλίσει την κοινωνία και την αρμονική συμβίωση”, ενώ επεσήμανε τον ρόλο του δημοτικού συμβουλίου στο να συστήσει στους πολίτες να «απομονώσουν αυτήν την οργάνωση και τα μέλη της αλλά και να μην ακούν τα παραπλανητικά μηνύματα που εκδηλώνουν και εκτοξεύουν προς κάθε πλευρά»,

  Ο δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής κάλεσε τα μέλη του Δ.Σ. και τους πολίτες να πουν ένα ξεκάθαρο όχι  στην Χ.Α., υπενθυμίζοντας το αίμα που έχει χυθεί στην Καβάλα για την δημοκρατία και τον αγώνα ενάντια στον φασισμό. Παράλληλα, ο κ. Σιμιτσής επεσήμανε ότι αφενός θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι στο φασισμό και το ναζισμό, αφετέρου να σχεδιαστούν στο άμεσο μέλλον κινήσεις ενημέρωσης των πολιτών για τα δεινά που επέφερε ο ναζισμός και ο φασισμός, ιδίως στην περιοχή (ενθυμούμενος το παράδειγμα του Δοξάτου).

  Ο επικεφαλής της ‘Συμπαράταξης Πολιτών’ Άρης Βέρρος εξέφρασε την απαίτηση πολλών Καβαλιωτών να κριθούν ανεπιθύμητοι οι Βουλευτές της Χρυσής Αυγής (οι οποίοι θα έρθουν το Σάββατο στην Καβάλα), αλλά και την απαίτηση να μη γίνουν τα εγκαίνια. Επιπλέον, προσέθεσε ότι αν δεν αναβληθούν τα εγκαίνια θα πρέπει να κληθούν οι πολίτες να κατέβουν σε αντισυγκεντρώσεις προκειμένου οι ίδιοι να αναγκάσουν, με την δράση τους, τα μέλη της Χρυσής Αυγής να αναβάλλουν την εκδήλωσή τους.

  Ο Δήμος Ζαχαριάδης εξέφρασε την πάγια θέση του ΚΚΕ, ότι ο ‘Κοινοβουλευτικός μανδύας’ της Χρυσής Αυγής –ενός τραμπουκικού, όπως το χαρακτήρισε, κόμματος- δεν κάλυψε ποτέ κανέναν και ειδικά το ΚΚΕ, ενώ συνεχίζοντας αναφέρθηκε στο παράδειγμα ενός νεαρού μαθητή, ο οποίος κατά την διανομή φυλλαδίων για την παιδεία από μέλη του ΠΑΜΕ την προηγούμενη εβδομάδα “ευχήθηκε” να ανοίξει η…Μακρόνησος!!!

  Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι Ηλίας Ιωαννίδης, Νίκος Κιοσσές, Δήμητρα Τσανάκα, Στέλλα Παπαδοπούλου, Ανέστης Δημητριάδης, Χρήστος Τσοχαταρίδης, Λεωνίδας Παππάς και Χρύσα Πυραλεμίδου, οι οποίοι στάθηκαν στην ευθύνη όσων έφεραν, με την ψήφο τους ή με την ανοχή τους, την Χρυσή Αυγή στα ποσοστά που έλαβε στις εκλογές και στην τρίτη θέση στις δημοσκοπήσεις. Παράλληλα δεν έλειψαν και αυτοί (όπως ο κ. Κιοσσές) που επεσήμαναν ότι η λογική της απαγόρευσης είναι κοντόφθαλμη και πως, για την εξάλειψη του φαινομένου της Χρυσής Αυγής θα πρέπει να καταπολεμηθούν τα αίτια εμφάνισής της, όπως η πείνα και η ανεργία.

  Δεν έλειψαν, ωστόσο, και οι διαφωνίες για το αν θα πρέπει ο Δήμος, ως θεσμικό όργανο, να καλέσει τους Καβαλιώτες σε ένα συλλαλητήριο το Σάββατο, καθώς εκφράστηκαν φόβοι για διάσπαση των αστυνομικών δυνάμεων, αλλά και για το εάν είναι σωστό ο Δήμος να θέσει σε κίνδυνο μέρος των διαδηλωτών, μιας και απ’ ότι όλα δείχνουν μέρος των μελών του εν λόγω κόμματος αντιδρά με βία.

  Ομόφωνο ψήφισμα – Παρέμβαση στον Εισαγγελέα

  Τελικά το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα ένα ψήφισμα, με το οποίο η Χρυσή Αυγή κηρύχθηκε και επίσημα ανεπιθύμητη η Χρυσή Αυγή στην Καβάλα, ενώ μετά από συζήτηση προστέθηκε ένα ακόμη σημείο στο οποίο εκφράζεται η αντίθεση του Δήμου Καβάλας στην πραγματοποίηση των εγκαινίων στα γραφεία του εν λόγω κόμματος.  Παράλληλα, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να συσταθεί μια επιτροπή η οποία θα μεταβεί, το πρωί της Παρασκευής, στο γραφείο του εισαγγελέα Καβάλας για να ζητήσει την επέμβασή του προκειμένου να μην πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια των γραφείων της οργάνωσης “για λόγους δημόσιας ασφάλειας”.

   


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.